Hoe Timberland en hiphop een pact sloten om samen oud te worden

okt 20 2023, 9:47 FASHION
1508469105825 untitlediggie
De herinterpretatie van bepaalde kledingstukken is een inherent onderdeel van straatmode, en is eveneens een aspect geworden van de levensstijl die de afgelopen vijftig jaar hele subculturen heeft helpen vormgeven. Er is geen groep fashionista's méér stijlbewust dan het hiphoppubliek. De cultuur heeft de gave om ondergewaardeerde, alledaagse kleding om te zetten in volprezen stijlobjecten. Neem bijvoorbeeld de boterkleurige Timberland-boots. Toevallig is het allerminst dat zowel het genre hiphop als het merk Timberland dit jaar vijftig kaarsjes uitblazen. En dat doen ze hand in hand.
Eerst even een duik in de geschiedenis, terug naar precies een halve eeuw geleden. In 1973 werden de 'yellow boots' ontworpen en gemaakt door de gebroeders Swartz. Zij herkenden de behoeften van arbeiders, die een slijtvaste en waterdichte laars nodig hadden die gebouwd was om lang mee te kunnen gaan. De Swartz-broers hadden toen al een boot ontworpen om de overvloedige sneeuw in hun woonplaats New Hampshire te weerstaan. Al snel werden ze gevonden, voornamelijk door bouwvakkers en houthakkers, die hadden vernomen dat het schoeisel behoorlijk sterk was.
tbl ad archive 4
Het zou toen nog vijf jaar duren voordat het merk daadwerkelijk naar de schoen vernoemd zou worden. The Abington Shoe Company, zoals hun bedrijf heette, gebruikte een innovatieve vormtechniek om een waterdichte 6-inch nubuckleren laars te produceren. Die laars noemden ze de Timberland-laars. Eind jaren zeventig bestond 80% van alle producten die Abington Shoe verkocht uit die Timberland-laarzen, dus veranderde het bedrijf in 1978 de naam in Timberland.

Stijlbeïnvloeders

In eerste instantie waren de schoenen dus vooral praktisch. Vanuit dat oogpunt maakte de schoen jaren later ook de oversteek naar de stad. Zeker in de winter kan het terrein daar ruw en nat zijn. Daarnaast is er behoefte aan comfort; 's nachts door de straten zwerven tijdens het hustlen vergt veel van de voeten. Volgens Daymond John, toentertijd beginnend ontwerper en later de oprichter van FUBU, werden de Timberland-laarzen namelijk voor het eerst in New York gedragen door mensen van de straat, vertelde hij tegen CNBC Make It.
tbl ad archive 2
Het kwam echt van de hustlers. Zij hadden het geld om hun eigen wijk te ontgroeien, om in het centrum te gaan kijken naar de meer prestigieuze merken.” Volgens hem reisden ze vanuit wijken als Harlem naar Midtown om de laarzen te kopen, die in de omringende en overwegend zwarte wijken een steeds grotere betekenis kregen. “Van wat ik heb gehoord, waren de mensen op de straathoek een soort stijlbeïnvloeders en hadden ze het allernieuwste spul.”
Tegelijkertijd was er de opkomst van hiphop, dat alsmaar populairder werd in New York. In de jaren negentig werd het steeds meer mainstream, waardoor de veelal zwarte artiesten steeds meer invloed kregen op modetrends. Rob Walker, auteur van het boek Buying In: What We Buy and Who We Are, vertelt aan dezelfde site: “Als kids zich willen associëren met bepaalde merken, moeten ze het eerst zien bij iemand die ze waarderen.” Tegenwoordig lijkt een meer doordachte, nauwsluitende stijl de norm in hiphop, maar in de jaren negentig was groter altijd beter. Oversized denim, dito jassen en de look werd compleet gemaakt door een paar 'Suede Timbs', specifiek het type 10061. De enkelhoge laars van tarwesuède werd langzaamaan een statussymbool.
tbl 1994 hip hop

Long run

Sinds het begin van de jaren negentig, waarin de leden van groepen als Boot Camp Clik, Wu-Tang Clan en Mobb Deep de boots droegen om hun militante stijl en houding te onderstrepen, zijn Timberland en hiphop onlosmakelijk met elkaar verbonden. Andere artiesten, zoals The Notorious B.I.G., Aaliyah en Tupac, droegen ze in video's en tijdens belangrijke optredens. Doordat de laarzen al snel werden geadopteerd in zwarte en urban-gemeenschappen, vonden ze al snel hun weg naar de hiphopvoeten.
139438082 10
458144650 10
463542090 10
En ze bleven daar. Samen legden ze een long run af. Onlangs nog stond hiphopduo Smif-N-Wessun in Nederland voor twee optredens, waarbij een van de mc's – General Steele – nog altijd een prominent uithangbord bleek voor de stevige schoen. Hij stuiterde er flexibel mee op en neer tijdens de show in de Hall Of Fame in Tilburg. “Runnin up in spots wit the calico and shotties / Loungin on his strip wit his Timbs and his meth / His right hands man, on his side, to the left”, rapte hij al in 'Next Shit' op hun klassieke album 'Dah Shinin' uit 1995. Om het nog een tandje verder te trekken in 'My Timbz Do Work', dat zelfs een single werd.

"I got somethin' for that ass
Stop stuntin' on my cash
Get a slug up in your hat or a boot up in your ass
Say what say what, nigga my timbz do work
Say what say what, I put my timbz to work..."

https://www.youtube.com/watch?v=VJtI4aSRbbs

Naarmate de jaren negentig vorderden, begonnen bepaalde delen van de stijlen die hiphop als genre doorbracht, te evolueren. Trends gingen zo snel als ze kwamen, maar de Timberlands overleefden het millennium. Jay-Z werd bijvoorbeeld vaak gespot met een paar aan zijn voeten, of het nou op het podium of courtside was in Madison Square Garden. En een andere doorgewinterde Timbs-fan is Cam'Ron, die zover ging dat hij parenop maat liet maken voor zijn videoclips. In de video van 'Oh Boy' zien we hem met de iconische Burberry Nova Check-versiering erop. En voor 'Dipset Anthem' had hij het iconische adelaar-logo van zijn groep op de toebox laten zetten.
De fundering ervoor werd gelegd, mede in de lyrics van de grootmachten vóór hen. Biggie rapte in 1997 al op 'Hypnotize': “Timbs for my hooligans in Brooklyn.” En Nas een paar jaar eerder op 'The World Is Yours': “Suede Timbs on my feet makes my cypher complete!” Het is niet meteen hard te maken dat het komt door de toenemende interesse vanuit de hiphopscene en zijn fans, maar in in die jaren – tussen 1991 en 2000 – steeg de winst van Timberland van 80 miljoen dollar naar meer dan 500 miljoen dollar en in 2000 stegen in inkomsten tot boven het miljard. Nieuwsblad Los Angeles Sentinel rapporteerde dat in 1993 zwarte Amerikanen 50% meer uitgaven dan niet-zwarte Amerikanen voor schoenen, en 4% meer aan kleding.

Vakmanschap

De invloed van de Timberland-laars is nog steeds sterk en heeft zich al bijna drie decennia diep in de hiphopcultuur genesteld. En Timberland omarmt dat feit volledig. Ter ere van het vijftigjarig bestaan van zowel het merk als het genre kwam dit jaar namelijk namelijk de Timberland Hip Hop Royalty Boot uit. Die gaf de klassieker een unieke twist dankzij het fraaie, waterdichte paarse leer. Én hoogwaardige details geïnspireerd op de vier pijlers van hiphop: DJ'ing, Graffiti, MC'ing en Breakdancing. Van de veterstiftjes in de vorm van een microfoon tot aan de hielomslag die kenmerken heeft van een vinylplaat.
tbl 50th edition butters euro hiker detail
Ter ere van de gouden verjaardag en de nalatenschap van de iconische schoen, introduceert Timberland de 50th Edition Butters Collection. Opnieuw ontworpen met een gouden twist, zijn deze paren voorzien van rijke, boterachtige, unbuckled leer en unieke gouden accenten. Dat alles is uiteraard inclusief het vakmanschap van het origineel.
Voor een merk dat nooit heeft gevraagd om adoptie door de rapscene, laat Timberland met deze releases verdraaid goed zien wat hiphop voor hen betekend heeft in de afgelopen decennia. Timberland is trots op het feit dat hiphop in hun dna zit. 1973, wat een jaar. Hadden de gebroeders Swartz ooit kunnen bedenken dat ze vijftig jaar geleden, met de 80 productiestappen en 39 onderdelen, aan de wieg stonden van cultureel erfgoed? Wij gaan voor het gemak uit van een negatief antwoord.
Maar feit is dat de 'Original Boot' al net zo lang meegaat als ons favoriete genre. We zijn een halve eeuw verder en zowel hiphop als de Timbz gaan nergens heen. Wellicht omdat ze een pact hebben gesloten om samen oud te worden.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55