TommyXAries is de perfecte combinatie van preppy luxe en streetwear 

mrt 29 2023, 16:49 FASHION
sp23 tommy x aries global shot 1 300 39l 1
Tommy Jeans is een exclusieve samenwerking aangegaan met Aries voor een collectie die een moderne spin geeft aan de ‘90s stijlen van Tommy Hilfiger. Het Britse van Aries wordt perfect gecombineerd met het Amerikaanse van Tommy Jeans, door GloRilla en frisse nieuwe UK rappers te gebruiken als gezichten voor de campagne. We spraken Sofia Prantera, oprichter van Aries en Lee Hollman, Chief Design Officer van Tommy Hilfiger over hoe Aries Tommy gehackt heeft voor de TommyXAries collectie.
Hoe is deze samenwerking begonnen en waarom hebben jullie besloten om samen te werken?
Lee: Wij namen contact op met Sofia om te kijken of ze open zou staan om een consultant te worden voor Tommy Jeans. Ik was altijd al een grote fan van Sofia's werk, van het ontwerpen voor Slam City Skates tot een van mijn favoriete skatemerken, Silas, in de late jaren ‘90. Het voelde echt alsof er een natuurlijke verbinding was tussen ons en Sofia. We deelden de passie voor plezier maken en inclusiviteit.
Sofia: Ik heb Lee, de creatief directeur van Tommy Jeans ontmoet. Hij zocht iemand die het werk van Tommy Jeans op een andere manier kon aanpakken en wilde daar Aries Arise voor inschakelen. We hebben hier een meeting over gehad en uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het het beste zou zijn om hier gewoon een samenwerking van te maken tussen Aries Arise en Tommy Jeans.
Wij doen veel samenwerkingen en vinden het erg belangrijk om te kijken naar wat het andere merk doet en waar het merk om bekend staat. Ik verhuisde naar Londen toen Tommy een groot merk in de UK werd. Het feit dat het preppy was, maar wel hiphop op de kaart zette in de jaren ‘90, maakte het erg uniek voor mij. Dat was wat ik me herinnerde en wat mij aansprak aan het merk.
Maar hoe konden wij als Aries onze bijdrage hieraan leveren? We gingen terug naar waar Tommy begon. Dat was de Tommy die New York streetwear op de kaart zette. Het werd oversized gedragen en soms was het remade. Zoals de stylist van Aaliyah de elastische band van het iconische Tommy ondergoed eraf haalde en op jeans zette, bijvoorbeeld. Dit vond ik erg interessant.
Vanaf dat moment begonnen we te werken en deathstock samples van Tommy uit elkaar te halen en opnieuw te verwerken, om zo een remade look te creëren. We hebben bijvoorbeeld tags eraf gehaald, elastieken van kledingstukken gepakt en deze op andere gezet en ook nieuwe prints gedrukt op bestaande tops en jeans. We voelden dat het niet echt een Tommy merchandise was, maar meer een Aries remake. Dus dat is hoe de samenwerking tot leven is gekomen.
Wie is de doelgroep voor de TommyXAries collectie en wat willen jullie ze meegeven met deze collectie?
Lee: Na ons eerste gesprek hadden we echt het gevoel dat Sofia een soortgelijke ontwerpstijl had als die van ons. Namelijk, het samenvoegen van verschillende ontwerpcodes tot een moderne uitdrukking van streetwear. Er was een passie voor de Tommy's 90 Sailing Capsule, skate en workwear-denim. Sofia hield van onze roots in het zeilen, maar wilde deze codes laten botsen door er een punk randje aan toe te voegen. Het belangrijkste was dat het authentiek voelde.
Sofia: Aries richt zich met deze samenwerking op de groep jongeren die normaliter niet in staat is om een Aries product te betalen. Omdat Aries een kleiner en exclusiever merk is, zijn de prijzen vaak wat hoger. We hebben een grote Gen Z doelgroep die niet kan investeren in Aries producten en deze samenwerking biedt ze nu wel die mogelijkheid.
Ik denk dat Tommy door deze samenwerking meer de subcultuur kan bereiken van het meer exclusieve waar Aries als merk voor staat. Vooral door het werken met GloRilla en de Britse rappers. Het is een soort kruising tussen hiphop en subcultuur en dit brengt Tommy terug naar wat het merk was in de vroegere tijden.
sp23 tommy x aries global shot 8 300 39l 1
Wat zijn de belangrijkste doelstellingen en uitgangspunten van deze samenwerking?
Lee: Een van de uitgangspunten van de samenwerking was de roots in het zeilen van Tommy Prep. De Tommy vlag werd gecreëerd door de sailing morse code van de initialen van Tommy, dus begonnen we deze vlaggen te gebruiken om subversive messaging in onze artwork te creëren. Ook namen we de klassieke Tommy Prep bootschoen en vernieuwden deze met de Aries esthetiek.
Sofia: Samenwerkingen zijn voor ons erg interessant, want het biedt ons de toegang tot een meer mainstream publiek. Als je samenwerkt met een groter merk zoals Tommy, zoekt het merk meestal naar een grotere doelgroep en naar nieuwe klanten. Voor ons is het anders. Wij willen juist de identiteit als exclusiever merk naar voren brengen, maar dan door dit veel groter te communiceren naar de buitenwereld.
Wij bieden een groter merk de mogelijkheid om meer risico’s te nemen en tegelijkertijd krijgen wij de mogelijkheid om bijvoorbeeld met GloRilla, een grote Amerikaanse artiest, te werken. Als Brits merk is het goed voor ons om te werken met een groot Amerikaans bedrijf. Onze Britse stijl komt zo meer terug op de Amerikaanse markt. Vooral als je kijkt naar de campagnevideo die Britse rappers hebben gemaakt terwijl ze rappen op een beat van GloRilla.
Kun je ons meer vertellen over de TommyXAries collectie? Wat willen jullie ermee overbrengen?
Lee: We stuurden Sofia en haar team samples uit de Tommy Archives rond onze roots in 90s sailing, skate sneakers en workwear-denim, waarna Sofia deze stukken begon te clashen met haar Aries design en grafische codes. Zo werd bijvoorbeeld de rauwheid van het gedrukte artwork over denim heen gelegd. Ook werd er met stencils op strandslides gespoten en werd er een logo-ribband van het typische Tommy ondergoed genomen zodat er een bodycon jurk van gemaakt kon worden. Het was een zeer directe en authentieke benadering om onze merken met elkaar te laten botsen.
Sofia: De collectie is branded, wat je kan zien aan de typische Tommy kleuren en het elastiek van Tommy. Echter, elke keer als Aries in de collectie terugkomt, ziet het eruit alsof het werk van Aries is opgedrongen aan het werk van Tommy Hilfiger. Zo is het dus niet een kledingstuk van twee merken, maar het is echt een Tommy Jeans stuk met de identiteit van Aries erop. Soms voeg je tijdens een samenwerking twee dingen samen en maak je iets nieuws, maar het leek ons juist interessant om Tommy’s lijn niet per se te vernietigen, maar om het als het ware aan te vallen. Zo konden we Tommy’s preppy look veranderen in exclusievere pieces en het zo minder preppy maken. Het was dus meer een re-create dan iets volledigs nieuws maken.
sp23 tommy x aries global shot 10 300 39l 1
Wie zijn de gezichten van de campagne en waarom heb je deze gekozen?
Lee: GRAMMY genomineerde rapper GloRilla, grime artiest Novelist, Ram familie 5EB, Brian Tshabola, Haajar Djouada, Kasper Kapica, Kirbs, Nathan Rosen en Xiao Wang zijn de gezichten van de campagne. We zijn zo blij dat we GloRilla in de campagne hebben. Vanaf het begin van de samenwerking wilden we dat het product en de casting authentiek zouden zijn voor beide merken en dat we diverse, genderloze en inclusieve stukken zouden creëren.
Sofia, wat heb je geleerd van de TommyXAries samenwerking?
Sofia: Je leert als kleiner merk hoe grotere merken werken en ik denk dat het andere merk ook weer van ons leert. Daarom zijn samenwerkingen ook zo belangrijk. Wij werken niet alleen samen met merken, maar ook met de artiesten en fotografen die erbij komen kijken. Zo zie je de wereld even op een andere manier. Specifiek hebben wij van deze collab geleerd hoe je met artiesten moet werken en hoe je een muziekvideo in elkaar zet. De wereld zou zo saai zijn als je niet elke dag wat nieuws zou leren!
De TommyXAries collectie is vanaf 31 maart verkrijgbaar via tommy.com en ariesarise.com. Als je je aanmeldt voor early access, kan je de collectie vanaf vandaag al shoppen!

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55