Waarom ik medium excited ben over de re-release van mijn holy grail

okt 26 2022, 12:27 FASHION
banner sneakernessv3
Op verschillende blogs lees ik dat het 19 november zover is. Mijn ultimate holy grail, de Jordan 1 Chicago, komt weer uit. Online gaat er veel aandacht uit naar de re-release van de schoen, want ik ben één van de velen (lees; miljoenen) die verliefd is op de colorway en het verhaal achter de schoen. Toch ben ik medium enthousiast over het nieuws. Het voelt ergens heel onwerkelijk dat ik de kans heb om de schoen, die in mijn eerste levensjaar (1985) uitkwam, te bemachtigen voor een ‘normale’ sneakerprijs. Ook ben ik medium enthousiast omdat hij niet één-op-één hetzelfde is, er zijn kleine veranderingen gemaakt aan de schoen. Dit zette mij aan het denken over het fenomeen re-releasen, iets wat steeds vaker voor lijkt te komen. Verschillende merken brengen hun meest populaire OG-modellen opnieuw uit. Sommige modellen maar één keer, anderen om de zoveel jaar. Omdat ik benieuwd ben hoe andere sneakerlovers over re-releases denken, ging ik op onderzoek uit. In dit artikel lees je hun mening.
“Sneakerliefde is in veel gevallen gebaseerd op sentiment en dat is één van de redenen dat merken hun klassiekers om de zoveel tijd weer terugbrengen” vertelt Tommy Triggah, Brand Director bij Sneakerjagers en verzamelaar van het eerste uur. “Retro’s brengen mensen terug naar vroeger, naar mooie herinneringen. Retro’s zijn een safe place voor zowel merken als liefhebbers, want ze zijn populair.” Jean-Paul, beter bekend als The Sneakerleaker, deelt die gedachten: “Ik vind re-releases vooral dope als ik de schoen niet heb kunnen aanschaffen bij de eerste release.”
maartje op nike tn air max plus hyper blue og
Maartje op Nike TN Air Max Plus Hyper Blue OG
Gegarandeerd succes zal je denken. Niet per se voor Maartje van den Hurk, consumer insight researcher en host van de Queens & Sneakers Show: “Als ik weet dat een Air Max opnieuw uitgebracht gaat worden, ben ik altijd heel blij, maar er klopt toch altijd weer net iets niet aan het model waardoor het niet de klassieker is die het was”. Maartje legt uit dat de re-release afwijkt van de eerste release door bijvoorbeeld veranderende productietechnologie: “De kleur of de zool zijn net iets anders. Dan raak ik teleurgesteld en dan koop ik hem vaak toch niet…” Dat is ook precies het geval met mijn holy grail. "Ze hebben er een twist aan gegeven waardoor hij niet hetzelfde is. De nieuwe release heeft cracked leather en dat vind ik wat minder”, aldus The Sneakerleaker. Toch is hij positief gestemd over de re-release: “Voor de mensen die de originele schoen niet kunnen kopen is dit een mooie kans om toch een stukje sneakernostalgie te bemachtigen!”.
“Ik ben wel een retro-mannetje”, zegt Tom. “Ik ben een slachtoffer van mijn eigen sentiment geworden. Retro’s houden het verzamelen in stand voor me. Al ga je minder [nieuwe releases] kopen, er komt altijd wel een retro uit die een bepaald gevoel bij me opwekt. Schoenen die me doen denken aan vrienden of mooie momenten van vroeger. Dan ben ik toch weer geneigd om die schoen te kopen”. Sanne Poeze, online creative en freelance streetwear-/sneaker brand consultant, heeft menig sneaker in haar collectie zitten, maar geen re-releases. Ze noemt dezelfde redenen als Maartje: “Eigenlijk vind ik het idee van een re-release altijd heel nice, maar de realiteit is dat het altijd tegenvalt. Het is voor mij dus een kwestie van eerst zien dan geloven”.
4shobangers op yeezy boost 700
4SHOBANGERS op Yeezy Boost 700
Non, eigenaar van Prime 030, heeft mixed feelings. “Ik kom uit 1975, dus ik heb het releasen vanaf het begin meegemaakt”, vertelt hij. Er heerst sneaker-sentiment bij Non, hij vertelt over zijn basketbaljaren en zijn liefde voor Jordan 3,4 en 5’s. Ook bij 4SHOBANGERS, host en MC die een podium altijd betreedt met sneakers: “Het is dubbel. Enerzijds is het tof om een exclusief paar te hebben. Aan de andere kant is het fijn dat, als je de release destijds niet hebt weten te bemachtigen, je nu de kans weer krijgt”. Zo vertelt hij over Jordan 3 Cement: “Ik heb die volgens mij pas bij de derde release kunnen halen. Daar was ik echt blij mee. Ik heb ze echt véél gedragen”. Non zit op dezelfde lijn. Hij is in principe fan van re-releases, maar het hangt er bij hem wel van af welke schoen opnieuw uitkomt. Hij vertelt over breds [black & red – iconische colour ways]: “Dan denk ik wel: Dope man, toch maar weer kopen”. Maar dat gevoel gaat niet altijd op, ook hij is kritisch over het materiaal: “Als ze het veranderen denk ik: moest dat?” Net zoals vele anderen heeft Non dus regelmatig zijn twijfels, maar zijn liefde wint: “Ik kan wel heel stoer lullen, maar ik koop ze toch eigenlijk allemaal…” 
Ben jij wel fan van re-releases? Dan moet je bij hét sneakerevent van het jaar zijn: Sneakerness. Tickets vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21