Utopia: dit is alles wat we tot nu toe weten over het nieuwe album van Travis Scott

jul 14 2023, 9:13 FEATURED
tsutopiacomplex01
Als het op presentatie aankomt, is Travis Scott allesbehalve voorzichtig. De artiest, die al sinds de release van Astroworld – het album dat hem in 2018 katapulteerde naar de ultieme supersterren-status – bezig is met het teasen van zijn vierde soloalbum, is officieel begonnen met de roll-out van Utopia. Het lijkt erop dat hij zijn oude ik opnieuw wil kanaliseren. “Elke keer als ik naar Utopia luister, brengt het me terug naar de Rodeo-dagen en de Owl Pharaoh-dagen”, vertelde hij het publiek op Wireless Festival in Londen, afgelopen weekend. Het is één van de spaarzame details die we over het album hebben gekregen. In dit artikel blikken we vooruit op het album waaromheen de rest van de release-zomer gebouwd is.
Eenvoudig zal het allerminst zijn, om het carrièrebepalende succes van voorganger Astroworld te evenaren, laat staan te overtreffen. Sinds de release van dat album heeft Jacques Bermon Webster II alle ogen van de hiphopwereld op zich gericht gekregen. De oplossing: het rauwe gevoel van zijn vroege platen terugbrengen. De tijd waarin de artiest uit Houston nog enigszins een enigma was dat onder de vleugels van grootheden als T.I. en Kanye West een zoektocht aflegde naar zijn eigen artistieke identiteit.
tsutopiacomplex02
Travis Scott is al jaren bezig met het teasen van Utopia. Al in juli 2020 gaf hij voor het eerst de titel prijs in een Instagram-caption. In september 2022 begon hij een reeks concerten als resident-artiest in Las Vegas, onder de noemer Road to Utopia. In de maanden erna ontbrak nog altijd ieder spoor van de daadwerkelijke plaat. De dingen die we wél weten, zetten we hieronder uiteen.
De titel
Je zou het niet verwachten, maar dit artikel houdt net als Travis zelf nog veel in het ongewis. Zelfs rondom de titel lijkt nog van alles te spelen. In een interview met CR Men gaf hij wat inzichten over wat Utopia voor hem betekent: “Geneeskunde, verpleging, een beter mens zijn, praten, taal, communicatie – je weet wel, een utopische staat. Daar gaat m'n album over. Je denkt dat utopia een samenleving is waar alles goed is: gezondheid, gebouwen, architectuur – nah. Het gaat gewoon over goede communicatielijnen. Want dat is de dystopische shit waar we nu in zitten. Het is allemaal haat, haat en dat alles komt voor uit wat? Miscommunicatie, niet-communicatie, onbegrijpelijke communicatie en onwetendheid over communicatie.”
Een deel van de vergelijking die Travis maakte, ontbreekt echter. Hij heeft, net Days Before Rodeo ooit, een voorbereidende mixtape aangekondigd die Dystopia zou heten: een voorproefje van wat te verwachten van het grote album dat erop volgt. Het schijnt dat het woozy maar energieke ESCAPE PLAN en het elegantere MAFIA – met featuring van J. Cole – singles waren voor dát project in plaats van voor Utopia.
Het geluid
“Het brengt me gewoon terug naar de motherfucking dagen waarop we gewoon shit ondersteboven gooiden”, biechtte hij op tegen de crowd in Engeland. En net als op Rolling Loud Rotterdam een week eerder, moesten de bezoekers het verder doen met de live gebrachte snippet van een nog onuitgebrachte track.
Afgezien daarvan hebben de fans nog geen duidelijk kader voor hoe Utopia zal klinken. Wél verschenen een handvol losse singles waarvan we niet eens weten of ze de daadwerkelijke tracklist halen. Naast de al genoemde tracks verschenen ook bijvoorbeeld FRANCHISE en HIGHEST IN THE ROOM. Die laatste dateert alweer van 2019.
In een interview met Women's Wear Daily uit 2021, vertelde Scott dat het een album zou worden dat leunde op psychedelische rock, het terrein dat hij al eens verkende met Tame Impala. “I’m in this new album mode where it’s like psychedelic rock,” legde hij toen uit. “So even just like the field of cactuses and mushrooms, you might get tripped out.” Inmiddels is dat interview twee jaar geleden en zou het album zomaar compleet van sound veranderd kunnen zijn. En in de tussentijd brachten véél hiphopartiesten onverwacht met psychedelische invloeden doordrenkte muziek uit. Het beste voorbeeld daarvan is Lil Yachty's laatste album Let's Start Here.
Eerder, voordat de gebeurtenissen op zijn eigen festival de album roll-out bruut onderbraken, sprak hij met opwinding over het creëren van een nieuw geluid. “Ik werk met een antal nieuwe mensen en probeer op die manier het geluid uit te breiden. Ik heb weer beats gemaakt, gerapt op mijn eigen beats (…) en dat is een van de leukste dingen aan het werken aan dit album. Dus ik ontwikkel me, en wil een fucking nieuw geluid maken. Dagenlang kan ik met mijn hoofd tegen een muur bonken om het uit te vogelen. Maar als het eenmaal lukt, is dat de ultieme extase.”
De visuals
In mei 2023 werd het wat concreter, toen Travis zijn bodyguard sommeerde om een koffer te dragen met daarop het Utopia-logo geschilderd. Voor een extra dramatische setting – en voor wat zekerheid, wellicht – werd de koffer vakkundig aan de pols van de beveiliger vastgemaakt met handboeien. De setting en de vastlegging ervan impliceerden dat de masters van het album altijd in de buurt van Scott moesten blijven, waar ter wereld hij ook naartoe zou reizen. De vervormd gestyleerde letters keerden ook terug in de officiële merchandise, waarmee hij onder meer een fan in Rotterdam blij maakte.
tsutopiacomplex05
Mocht je je alvast in die kleding willen hullen, wacht je een fascinerende twist. De pre-order verraadde namelijk dat er vijf verschillende albumhoezen zullen zijn, waardoor er een verrassingselement bij komt kijken. Als je een fysiek exemplaar bestelt, schijn je pas te weten welke hoes je krijgt zodra het bij je op de deurmat valt.
De typografie die op de koffer geprimeurd werd, is ook terug te zien op de cryptische visuals die Travis onlangs heeft losgelaten via Instagram. Wat de afbeeldingen waarmee het gepaard gaat betekent, is nog onduidelijk. Maar dat Travis langzaam zijn utopische wereld aan het vormgeven is om straks een compleet plaatje aan de mensheid te laten zien, is een gegeven.
358783477 244988618347115 6418055300230807724 n
De featurings
Die koffer is overigens ook gezien op de socials van SZA, bij wie Travis afgelopen juni nog plots op het podium van de Ziggo Dome verscheen. En op die van The Weeknd, wiens bodyguard op dezelfde manier te werk ging. De zanger deelde foto's van zichzelf op het moment dat hij uit een zwarte auto stapte in Cannes. Zijn bodyguard stond er vlak naast met het koffertje. Tenzij The Weeknd simpelweg het album van Travis Scott promoot uit goede wil, lijkt het erop alsof we een nieuwe collabo van de twee wereldsterren kunnen verwachten. Die samenwerking komt niet uit de lucht vallen; The Weeknd staat namelijk sinds Rodeo op elk album van Travis.
Verder lekten er de afgelopen jaren fragmenten uit van samenwerkingen met James Blake, Westside Gunn, 21 Savage, Bryson Tiller en Future. Maar ook op de lijst met featurings is nog geen definitieve klap gegeven. Een eveneens gigantische naam die opduikt in het dossier genaamd Utopia is Bad Bunny. Tijdens zijn huidige Europese tour hostte Travis een eigen clubavond in Monaco, waar hij een onuitgebrachte samenwerking met de Puerto-Ricaanse wereldster afspeelde. Het lijkt erop dat de waardering voor Bad Bunny groot is, aangezien Travis hem ook al eens Astroworld liet headlinen.
De executive producer
Voordat de Astroworld-tragedie de evenementenwereld op zijn kop zette, werd Travis Scott al in de studio gefotografeerd samen met Mike Dean. Net als Scott komt de producer uit Houston, en produceerde en engineerde hij ook al voor het album Astroworld. Echt verrassend is het dus niet te noemen dat hij ook weer bij het albumproces van Utopia betrokken is.
Als antwoord op de vele beschuldigingen van fans op social media, schreef Dean in een tweet, die inmiddels verwijderd is: “UTOPIA will be done with when Trav and I say its done. Let us cook.” Dat geeft niet superveel prijs. Het kan betekenen dat Dean gezag heeft over de uiteindelijke versie van het album dat we gaan horen.
De recente teasers
Terwijl hij run langs de grootste podia van Europa afwerkt, gaf Travis ook online een extra slinger aan de albumpromotie. In de drie nieuwe videoclips die hij op Instagram heeft gedeeld, lijkt hij de thema's van het project te onthullen. De teaser die hij 'Houston' heeft genoemd, worden beelden afgespeeld van een jonge Travis tijdens koorrepetities. In het commentaar dat eronder is gemonteerd vertelt Scott over het dromen over werelden die groter zijn dan zijn geboorteplaats.
In 'Miraval' zien we Scott delen van het album opnemen in Frankrijk. Hij onthult dat hij zich voor Utopia opnieuw heeft gericht op het maken van zijn eigen beats. Dat is iets dat hij al doet sinds zijn come-up, maar wat hij heeft losgelaten naarmate zijn sterrenstatus verder reikte.
De meest spannende van de drie video's is 'Malibu', waarin Scott in the lab zit met de legendarische Rick Rubin. Samen werken ze aan een track – die we overigens niet horen – maar waar Rubin hoorbaar fan van is. Het is een teken van hoe ver Travis is gekomen. Tien jaar geleden mocht Travis in Malibu in de studio meespieken toen Rubin samen met Kanye West Yeezus afrondde.
De releasedatum en het concert
Met hoe heet het vuurtje rond de release nu wordt opgestookt en de promo-uitingen die tijdens zijn Europese tour zowel online als in real life verschenen, móet de release van Utopia haast wel om de hoek staan. Een officiële datum is nog altijd niet naar buiten gebracht. Maar het is moeilijk voor te stellen dat hij op 28 juli een releaseparty inclusief live-stream bij de piramides van Gizeh in Egypte heeft gepland zónder albumdrop. De premium tickets ($ 130) en VIP-tickets ($ 210) gingen binnen een kwartier allemaal over de toonbank. Ook de pre-order voor de plaat staat inmiddels open, ondanks het ontbreken van een officiële releasedatum.
tsutopiacomplex03
Met de aankondiging van het concert brengt hij de fans nog meer in extase. Want een van de zeven wereldwonderen uitkiezen als backdrop voor je releaseparty, doe je niet zomaar. Het lijkt een baanbrekend evenement te worden, in de ontzagwekkende omgeving van een van de meest iconische monumenten ter wereld.
Of het album zelf net zo'n meeslepend spektakel wordt, lees je uiteraard bij ons nadat het gedropt is. Na een trage maar grootse roll-out, heeft hij de eindsprint ingezet. Het heeft het er in ieder geval alle schijn van dat Travis Scott de zomer van 2023 gaat domineren met een bom van een album.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07