Skip to main content

Je raadt nooit hoeveel Grammy’s J.Cole heeft

24/11/2021
j.cole grammy's

Gisteren zijn de nominaties voor de Grammy’s bekendgemaakt en J.Cole verbreekt nu al records. Hij is namelijk de enige rapper die genomineerd is in alle rap categorieën: Best Rap Album, Best Rap Performance, Best Rap Song en Best Melodic Rap Performance. Hij heeft dus de mogelijkheid om te winnen in alle rap categorieën, maar als we kijken naar zijn Grammy geschiedenis, lijkt dat niet erg waarschijnlijk.

J.Cole en zijn geschiedenis met de Grammy’s

J.Cole won vorig jaar namelijk pas zijn eerste Grammy, voor de track ‘A Lot’ van 21 Savage, waarop Cole een featuring heeft. Dat is iets om bij stil te staan. De rapper heeft niet eens een Grammy voor zijn eigen werk, maar wel voor een contributie op een track van 21 Savage. Begrijp me niet verkeerd, ‘A Lot’ is zeker een Grammy waardige track, maar J.Cole dropt natuurlijk al jaren Grammy waardige tracks. ‘No Role Modelz‘ heeft onlangs records verbroken als de langste track die ooit in de Spotify Daily US Top 200 chart staat. En ‘No Role Modelz’ kan nog afgeschreven worden als één van Cole’s commerciële tracks. Dan zijn we nog niet eens begonnen over zijn albums.

Want waar is zijn Grammy voor Forest Hills Drive? KOD? 4 Your Eyez Only? De laatste twee zijn niet eens genomineerd voor Grammy’s, terwijl Cardi B’s ‘Invasion of Privacy’ in 2019 een Grammy heeft gewonnen voor Best Rap Album. Hoewel ik fan ben van Cardi en de culturele impact van ‘Invasion of Privacy’ niet te ontkennen valt, is het voor mij nog steeds erg onwerkelijk dat zij eerder een Grammy heeft gewonnen voor Best Rap Album dan een gevestigde, gerespecteerde lyricist en storyteller als J.Cole. In 2014 won Macklemore ‘Best Rap Song’ voor ‘Thrift Shop’, terwijl ‘Power Trip’ het jaar daarvoor uitgekomen was. ‘Power Trip’ werd echter alleen genomineerd voor ‘Best Rap/Sung Performance’ en verloor het van Jay-Z en Justin Timberlake’s ‘Holy Grail’. Cole uitte zijn frustratie over de award shows op de track ‘Fire Squad’.

Same way that these rappers always bite each other’s flows
Same thing that my n*gga Elvis did with Rock ’n Roll
Justin Timberlake, Eminem and then Macklemore
While silly n*ggas argue over who gon’ snatch the crown
Look around, my n*gga, white people have snatched the sound
This year I’ll prolly go to the awards dappered down
Watch Iggy win a Grammy as I try to crack a smile

J.Cole – Fire Squad

The Off-Season

Er valt dus te concluderen dat J.Cole structureel genegeerd wordt bij de Grammy’s. Hij had er natuurlijk allang eentje verdiend, specifiek voor zijn eigen werk, niet alleen een featuring. Gezien het feit dat zijn laatste album ‘The Off-Season’ zo vaak genomineerd is, kan dit wellicht het jaar worden dat de Grammy’s Cole eindelijk het respect geven dat hij verdient. We zijn er immers allemaal over uit dat J.Cole, Kendrick en Drake onze top drie rappers van de afgelopen tien jaar zijn. Hoe kan het dan dat Drake al vier Grammy’s heeft, Kendrick Lamar inmiddels al 13 (!) en J.Cole er niet eens eentje heeft voor zijn eigen werk?

Daarnaast -en hier valt over te discussiëren- was The Off-Season het beste rap album dat dit jaar uitgekomen is. Hoewel Certified Lover Boy en Donda natuurlijk erg veel geluid hebben gemaakt in de scene, waren de albums kwalitatief niet beter dan The Off-Season. Niet qua lyrics, niet qua verhaal en zeker niet qua consistentie. The Off-Season had wederom een geweldig album kunnen zijn zonder features, maar Cole koos ervoor om jonge rappers zoals 21 Savage en Lil Baby bijdrages te laten leveren op het album, wat het alleen maar beter maakte.

Zoals Complex al beschreef in de album review: De uitvoering van rappen is van nature atletisch, en Cole is geobsedeerd door de grondbeginselen hiervan, waarbij hij zich focust op punchlines, vergelijkingen, metaforen, verhalen vertellen en meerlettergrepige stroompatronen. The Off-Season opent het gesprek om J.Cole toe te voegen aan de legendes in rapgeschiedenis. Laten we hopen dat de Grammy’s dat ook inzien.

Leave a Reply