Skip to main content

Nederlandse Lamsi produceert voor het nieuwe seizoen van Top Boy

19/03/2022januari 3rd, 2023
top boy

We horen steeds vaker over Nederlandse producers die meewerken aan internationale producties. Vaak werken ze samen met artiesten uit andere landen, maar producties voor populaire streamingdiensten als Netflix is een unieke prestatie. Zeker als het gaat om een gerenommeerde serie als Top Boy. Voor Lamsi (27) werd dit realiteit. De jonge producer uit Amsterdam Zuid-Oost kwam via zijn publishing agency in contact met Netflix, waarbij hij de opdracht kreeg om muziek te componeren voor het nieuwe seizoen van Top Boy. Dat seizoen is gisteren van start gegaan en wij spraken Lamsi over hoe het is om te werken voor Netflix, weten dat Drake je beats heeft gehoord en meer. 

Van een script naar de beat 

Hoe komt een producer uit Amsterdam-Zuidoost terecht bij één van de meest populaire series uit de UK? Daar komt timing, privacy en veel geduld bij kijken, vertelt Lamsi. ”Vorig jaar maart werd er een briefing uitgezet via Netflix dat ze op zoek waren naar producers voor het nieuwe seizoen van Top Boy. Ik ben aangesloten bij publishing agency North en zij hadden direct contact met de medewerkers van Netflix. Omdat ze wisten dat ik vaker composities gemaakt heb voor bedrijven en reclamebureaus, werd ik gevraagd of het me tof leek om hieraan mee te werken. Ik heb natuurlijk meteen ‘ja’ gezegd.”

Top Boy speelt zich af in London en logischerwijs verwacht je dat de makers zich zouden richten tot locale musici. Toch heeft de Nederlandse Lamsi zijn stempel mogen drukken op de populaire serie. ”Netflix stuurt verschillende scènes naar verschillende publishing agencies over de hele wereld voor hun Netflix Originals,” legt Lamsi uit. ”Vaak laten ze meerdere producers muziek maken voor scènes, waarna zij de beste composities uitkiezen. Er werken dus meerdere producers aan één aflevering.” 

”Het is mijn droom om samen te werken met Drake en nu voelt het alsof ik dat al heb gedaan.”

Vanuit zijn ervaring met het componeren van muziek voor bedrijven en reclamebureaus, weet Lamsi dat de meeste bedrijven een andere werkwijze hebben dan Netflix. Waar hij normaal gesproken de scènes te zien krijgt waar hij muziek voor moet maken, stond veiligheid voorop bij deze opdracht. Zo kreeg hij dit keer geen scènes te zien, omdat Netflix niet het risico wilde lopen dat hij deze door zou sturen. ”Ik kreeg de scènes op papier. Normaal heb ik er al beeld bij en dan kan ik de vibe voelen.”

Deze keer moest Lamsi het doen met een script, waarbij het aan hem was om hier de juiste muziek bij te maken. ”Ik kreeg aanwijzingen als: dit is een clubscène waarbij mensen helemaal los gaan. Dan denk je: ja, wat kan ik hier mee? Ik moet het visualiseren. Op basis van deze input werd ik gevraagd om zes composities aan te leveren. Uiteindelijk hoorde ik pas eind december dat er twee composities van mij gebruikt zouden worden. Een in aflevering 3 en een andere in aflevering 6.” Omdat er geen beeld bij was, heeft Lamsi de seizoenen van Top Boy opnieuw gekeken om in de vibe te komen. ”Ik wilde een beetje grime en een beetje drillmuziek maken. Drill vonden ze echter te obvious, maar ik heb me wel laten inspireren door de muziek uit de UK.”

Drake, Skepta en Dave 

De terughoudendheid van Netflix wat betreft het delen van beelden, blijft tot het bittere eind. Net als iedereen kan Lamsi het nieuwe seizoen van Top Boy ook pas sinds gisteren zien. Dat betekent dus ook dat hij dan pas de scènes zal zien waarin zijn muziek te horen is. Desondanks is hij al erg trots op het resultaat. Tijdens het interview staan we even stil bij het feit dat niemand minder dan Drake nu zijn beats heeft gehoord. ”Snap je?”, roept Lamsi opgewonden. ”Het is mijn droom om samen te werken met Drake en nu voelt het alsof ik dat al heb gedaan.” Daarnaast droomt Lamsi ervan om producties te maken voor artiesten zoals Skepta en Dave. De laatste heeft ook nog eens een rol in Top Boy. Met zijn huidige composities voor het nieuwe seizoen, is de jonge producer al aardig op weg naar het waarmaken van zijn dromen. 

”Ik wil dat producers weten dat er meer is dan alleen muziek maken voor artiesten.”

In de toekomst ziet Lamsi zichzelf meer composities maken voor films en series. Hij hoopt dan ook dat hij door deze opdracht langere samenwerkingen aan kan gaan met partijen als Netflix. Dit is niet alleen belangrijk voor zijn eigen carrière, maar ook voor de producers om zich heen: ”Tegenwoordig zien we wel veel jonge producers, maar die zijn veelal bezig met muziekproducties”, licht hij toe. ”Ik vind het dope om producers om me heen te laten zien dat er meer is dan alleen muziek maken voor artiesten, dat je je ook kan richten op het componeren voor films en series.”