België schrapt geslacht van identiteitskaart

nov 30 2021, 16:41 LIFE
elyssa fahndrich 2y1w1l4a2vi unsplash
België wil dat het registreren van een non-binair geslacht mogelijk wordt. Ook wordt er gekeken naar de optie om het geslacht in de toekomst niet meer te vermelden op identiteitskaarten. Dat weten lokale media te melden op basis van beleidsnota’s voor 2022.
Uit de beleidsnota’s blijkt dat politici al werkt aan een wetsvoorstel. Een mogelijk obstakel hiervoor is dat het schrappen van het geslacht het reizen zou kunnen bemoeilijken. Het geslacht zou wel nog zichtbaar moeten zijn in de databank van de Belgische overheid. In de volgende fase wil de regering kijken hoe de overheid een geslacht kan registreren op een "inclusieve wijze". Zo is het bijvoorbeeld een probleem als je voor de tweede keer van geslacht wil veranderen, dan heb je een "uitzonderlijke reden" nodig. Dat kan problematisch zijn voor genderfluïden, die zich per dag met een ander gender kunnen identificeren.

"Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren"

Belgische overheid    

In 2019 werd de omstreden transgenderwet door het Grondwettelijk Hof ongeldig. Hierdoor was België gedwongen om actie te ondernemen. Volgens de Belgische regels kunnen non-binaire personen zich niet als zodanig registreren, terwijl zij zich niet specifiek identificeren als man of vrouw. Los van de wijzigingen is er ook overwogen om voortaan een ‘x’ toe te staan op identiteitskaarten.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21