Black Lives Matter: Alles wat je moet weten over Kyle Rittenhouse en zijn vrijspraak

nov 22 2021, 12:42 LIFE
gettyimages 1236648784
Op vrijdag, nadat de jury bijna vier dagen in beraad was geweest, werd bekend dat Kyle Rittenhouse was vrijgesproken in zijn moordzaak. Rittenhouse werd op alle punten niet schuldig bevonden in verband met het neerschieten en doden van twee mannen (Joseph Rosenbaum en Anthony Huber) en het verwonden van een derde (Gaige Grosskreutz) toen hij vorig jaar opdook met een AR-15 geweer, tijdens Black Lives Matter protesten in Kenosha.
De aanhanger van Blue Lives Matter had meerdere aanklachten tegen zich lopen, waaronder eerstegraads opzettelijke doodslag en eerstegraads roekeloze doodslag. Kyle Rittenhouse schoot Rosenbaum en Huber dodelijk neer tijdens protesten in Kenosha. De protesten werden aangespoord door de politie die Jacob Blake in de rug schoot.

Vrijspraak Kyle Rittenhouse

Tijdens het proces voerde Rittenhouse herhaaldelijk een zelfverdedigingsargument aan. Hij stelde dat hij de straat op ging om ondernemingen en burgers te beschermen tegen mensen die aan het rellen waren en branden aan het stichten waren. Rittenhouse werd op een gegeven moment door de aanklager ondervraagd over waarom hij een AR-15-stijl geweer wilde bezitten. Op de vraag of hij nog andere redenen kon noemen naast zijn eerder genoemde excuus om niet in staat te zijn legaal een pistool te bezitten, gaf Rittenhouse - wiens vriend het pistool voor hem had gekocht - toe dat hij 'het er cool uitzag. De ouders van Anthony Huber, Karen Bloom en John Huber, zeiden dat ze "diepbedroefd en boos" waren vanwege de vrijspraak van Kyle Rittenhouse.

“Er was vandaag geen gerechtigheid voor Anthony, of voor de andere slachtoffers van meneer Rittenhouse, Joseph Rosenbaum en Gaige Grosskreutz. Het vonnis van vandaag betekent dat er geen verantwoordelijkheid is voor de persoon die onze zoon heeft vermoord. Het stuurt de onaanvaardbare boodschap dat gewapende burgers in elke stad kunnen opduiken, aanzetten tot geweld en vervolgens het gevaar dat ze hebben gecreëerd, kunnen gebruiken om het neerschieten van mensen op straat te rechtvaardigen.''

Ouders Anthony Huber, een van de slachtoffers van Rittenhouse

White supremacy

De jury heeft video bewijs van de moorden bekeken en heeft besloten dat Kyle Rittenhouse zichzelf inderdaad verdedigde tegen mensen die aan het rellen waren tijdens de Black Lives Matter protesten. Het proces werd natuurlijk met veel kritiek ontvangen, specifiek gericht op het gedrag van de rechter, Schroeder. Vorige maand weigerde Schroeder bijvoorbeeld een vervolgingsverzoek om te voorkomen dat de verdediging "relschoppers, plunderaars en brandstichters" gebruikte als beschrijvingen van de mensen die door Rittenhouse werden neergeschoten. Schroeder verbood ook dat de mensen die zijn neergeschoten, "slachtoffers" werden genoemd tijdens het proces.
Sinds de vrijspraak van Kyle Rittenhouse, worden de Verenigde Staten weer overspoeld met rellen en protesten. Er zijn namelijk meerdere factoren die wijzen op white supremacy in deze zaak. Allereerst lijkt er geen direct bewijs te zijn dat Kyle moest schieten om zichzelf te verdedigen. Daarnaast is het natuurlijk zeer opvallend dat een supporter van Blue Lives Matter, de controversiële groep die is opgericht om agenten te steunen (terwijl politiegeweld een van de belangrijkste punten is in de Black Lives Matter beweging), met een geweer de straat op gaat en Zwarte mensen doodschiet. Tevens wordt de vrijspraak van Kyle Rittenhouse ook gevierd door extreemrechtse groepen in de Verenigde Staten. Het wekt bij veel demonstranten de vraag op of Kyle ook vrijgesproken zou zijn als hij een Zwarte huidskleur had.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07