Deepfake-filmpje van Mark Rutte gaat viraal

okt 28 2021, 12:15 LIFE
8915062646 6df8d03630 o
Een video waarin Mark Rutte aangeeft dat de klimaatverandering een grotere crisis is dan corona gaat viraal. Jammer, want de video is nep. Het is een deepfake van Mark Rutte. De video is gemaakt door De Correspondent die daarmee de klimaatcrisis onder de aandacht wil brengen.
In de video lijkt het alsof demissionair premier Rutte een toespraak houdt, maar de beelden en zijn stem zijn bewerkt. Het is zo goed gedaan, dat je bijna het verschil niet ziet. De Correspondent maakt dat ook direct duidelijk en wil kijkers absoluut niet voor de gek houden.

"Door KlimaatRutte het eerlijke verhaal over klimaatverandering uit te laten spreken, willen we laten zien hoe klimaatleiderschap eruit kan zien. We vragen iedereen die ook gelooft dat doortastend klimaatleiderschap nodig is de video van KlimaatRutte met zo veel mogelijk mensen te delen. Zo laten we de échte Mark Rutte zien dat er veel draagvlak is voor het eerlijke verhaal."

De Correspondent

In een verklaring legt De Correspondent niet alleen uit waarom de video is gemaakt, maar ook dat een jurist het project heeft overzien. Het journalistieke platform zegt wel dat de Rutte in de video "het eerlijke verhaal over de klimaatverandering" vertelt. Zo zou de zeespiegel in 2150 wereldwijd met 5 meter gestegen zijn en dat hij niet voldoende heeft gedaan als premier.
Hieronder kan je de deepfake zien:

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21