Eerste Nederlandse bedrijf met vaccinatieplicht: Leaseplan

aug 30 2021, 11:03 LIFE
leaseplan
Leaseplan heeft als eerste bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland vaccinatie tegen het coronavirus verplicht. Dit voor medewerkers dat op kantoor wil werken. Leaseplan gaat niet controleren op de vaccinatie. Maar ongevaccineerde medewerkers zijn niet welkom op kantoor, ook niet voor een simpele borrel.
Leaseplan heeft aangegeven dat zodra het thuiswerken niet meer hoeft, medewerkers weer op kantoor worden verwacht. De leasemaatschappij noemt de zorgplicht als onderbouwing voor dit plan. Door de verantwoording te gooien op een veilige en gezonde werkomgeving, is de vaccinatieplicht juridisch een grijs gebied geworden.
Complex heeft eerder al geschreven dat het in theorie mogelijk is om vaccinatieplicht in te voeren in Nederland. De omstandigheden zijn alleen bepalend. Volgens Manon Julicher, universitair docent staatsrecht aan Universiteit Utrecht, denkt dat de juridische haalbaarheid van een vaccinatieplicht afhankelijk is van meerdere omstandigheden, bijvoorbeeld de sector waarin een onderneming actief is. De rechter zou zo’n plicht minder snel goedkeuren voor een kantoor, dan bijvoorbeeld in de zorg. 

 'Een werknemer verplichten zich te laten vaccineren is verboden in Nederland. Ook als dit indirect gebeurt. Dwang en drang mag gewoon niet.'

Pascal Besselink

In de praktijk weegt rechtsbescherming van een werknemer vaker zwaarder dan die van de werkgever. Grondrechten en privacybescherming wegen dan dus zwaarder dan de zorgplicht. Maar daardoor Leaseplan geen controle uitvoert kan er in dit geval geen sprake zijn van dwang en/of drang. De vakbond FNV neemt de hele situatie bij Leaseplan hoog op. FNV spreekt aankomende donderdag met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de situatie bij Leaseplan en hoe nu verder.
Netflix was overigens het eerste Amerikaanse bedrijf met een vaccinatieplicht op Nederlandse bodem. Het is onbekend of medewerkers van Netflix in Nederland het daadwerkelijk naleven, los van de bekendgemaakte verplichting.  

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21