Skip to main content

Atlanta Falcons volledig gevaccineerd na de memo met restricties vanuit de NFL

17/08/2021
Beeld: Flickr / RENEISHA DIAL

De NFL dropte op 22 juli met een memo een bom bij alle Amerikaanse Football Clubs. De clubs kregen te horen dat als er een Covid-19-uitbraak is onder niet-gevaccineerde spelers, dat er een kans bestaat dat het team met de uitbraak automatisch verliest. Nu minder dan een maand voordat het NFL-seizoen begint, zijn de Atlanta Falcons het eerste volledig gevaccineerde NFL team.

Geen verplaatsing buiten het seizoen. Dat was de boodschap van dit jaar vanuit de NFL. Weigering om te testen? Boete: $ 50.000. Weigering om elektronisch toezicht monitor te dragen? Boete: $ 14.650. Als een wedstrijd niet kan worden verplaatst tijdens het schema van 18 weken, vanwege een Covid-19-uitbraak onder niet-gevaccineerde spelers? Zal het team met de uitbraak automatisch verliezen. Het verliezende team zal dan ook de financiële verliezen dekken voor beide ploegen. Los van alle financiële gevolgen, zullen er ook mogelijke disciplinaire maatregelen voor de club of spelers.  

Het totaal pakket qua maatregelingen heeft ervoor gezorgd dat de Atlanta Falcons het eerste volledig gevaccineerde NFL team is. ESPN meldt dat de Falcons ook vaccinaties hebben aangeboden aan de gemeenschap, dit werd gedaan in het voorseizoen tijdens een wedstrijd. Tijdens trainingen van de Falcons kan er ook gevaccineerd worden door de fans.

 “Die rechten zijn niet absoluut. Een uitzondering is de volksgezondheid. Als de overheid vindt dat die in gevaar is, dan weegt dat zwaarder dan de lichamelijke integriteit van een mens.”

Martin Buijsen

Europa

In Europa speelt de vaccinatieplicht ook. Op Malta was het plan om niet-gevaccineerde toeristen volledig te weigeren. In Griekse horecazaken worden alleen ingeënte mensen binnen toegelaten en in Frankrijk wordt vaccinatie tegen corona verplicht voor zorgmedewerkers. Volgens Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, is de vaccinatieverplichting ook in Nederland mogelijk. Als de politiek het zou willen, dan zijn er volgens hem geen juridische bezwaren. Mensen die denken beroep te kunnen doen op artikel 11 van de grondwet, kunnen nog eens met de gebakken peren zitten.

Leave a Reply