Het demissionaire kabinet wil boeren uitkopen

sep 06 2021, 12:23 LIFE
2563644289 a894f8cdcf o
Het gaat helemaal niet snel als het gaat om de aanpak van klimaatverandering in Nederland. Maar het demissionaire kabinet wil daar verandering inbrengen. Het heeft ingrijpende plannen laten doorberekenen voor boeren door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Het demissionaire kabinet heeft scenario’s doorgerekend om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Het plan om de productierechten van boeren op te kopen, zou volgens de PBL-berekeningen zo'n 9 miljard euro kosten. Als ook de grond zou worden opgekocht, stijgen de kosten naar een geschatte 17 miljard euro
Bij die laatste optie is er sprake van onteigening van boerengrond, tot voor kort een taboe in Den Haag. De laatste optie komt omdat de huidige stikstofplannen simpel gezegd niet voldoende zijn om het huizenprobleem om te lossen. De plannen zijn nodig door een belangrijke bron van stikstof: Ammoniak, afkomstig van mest.
LTO Nederland laat in een reactie weten niets in verplichting te zien. Boeren- en landbouworganisaties hebben zich altijd tegen verplichte uitkoop verzet. Dat leidde in het verleden tot meerdere boerenacties. Vanuit Den Haag klinkt nog altijd de wens dat er op vrijwillige basis genoeg stikstof kan worden bespaard. Een kleinere veestapel is inmiddels bespreekbaar voor meerdere politieke partijen, waaronder het CDA.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21