Medewerkers speelden gegevens Badr Hari, Lil Kleine, Peter R. de Vries door tijdens datalek GGD: 'Ik wist niet dat ik iets fout deed'

sep 05 2021, 16:37 LIFE
irwan iwe rbde93 0hhs unsplash
In januari 2021 bracht RTL Nieuws naar buiten dat er sprake was van een gigantische datalek bij de GGD. Medewerkers van de GGD zouden gegevens door hebben verkocht via Telegram. De lek trof miljoenen Nederlanders, waarvan nog steeds niet alle gedupeerden op de hoogte zijn gebracht. Wel zijn er inmiddels zeven verdachten aangehouden, waarvan twee ook al zijn voorgekomen voor de rechter. Een van de medewerkers, de 21-jarige Mourad Z., verkocht gegevens door op Telegram. Verdachte Amin L. (23) opende honderden dossiers, maar verkocht deze niet. Hieronder vielen ook gegevens van bekende Nederlanders zoals Lil Kleine en beschermde personen zoals Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Hij stelt dat hij het uit nieuwsgierigheid deed. Beiden verdachten werkten als klantenservicemedewerkers vanuit huis.

Datalek GGD

Hoe kan een datalek bij de GGD plaatsvinden? Volgens de verdachten is het heel makkelijk. Zo vertelt Amin L: ‘Ik heb toegang tot die systemen gekregen, het was allemaal zo losjes, er waren geen duidelijke protocollen. Ik voelde me vrij als een vogeltje. Het is me nooit duidelijk gemaakt dat ik mensen niet mocht opzoeken.’ Volgens de GGD is hier echter niets van waar. De organisatie stelt dat medewerkers regelmatig duidelijk gemaakt wordt dat zij gegevens niet zomaar in mogen zien en onder geen beding mogen delen met anderen. Amin L. heeft gegevens alleen gedeeld met andere werknemers van GGD en geeft toe de dossiers geopend te hebben om zijn eigen nieuwsgierigheid te stillen. Zo heeft de medewerker bijvoorbeeld ook het dossier van kickbokser Badr Hari geopend en Hari vervolgens opgebeld. Hij werd gearresteerd door een arrestatieteam met bivakmutsen en geweren, omdat hij de gegevens van beschermde personen had opgezocht, waaronder Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Ook zocht hij gegevens op van Lil Kleine en Jesse Klaver.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

De acties van Mourad Z. waren een stuk minder onschuldig. Zo zou hij 226 keer privégegevens op Telegram te koop aangeboden hebben. Hieronder vielen ook Peter R. de Vries en John van den Heuvel. ''Ik hoef u niet meer uit te leggen waarom dat gevaarlijk is'', stelde de rechter. Daarnaast heeft Mourad Z. regelmatig gegevens opgezocht voor anderen, zoals iemand die hem vroeg het adres op te zoeken van iemand die hem had 'geript' (bestolen). Ook deelde hij het woonadres van een meisje waar een vriend van hem graag mee af wilde spreken. Z. gaf aan een extra zakcentje te willen verdienen. Hij bood de gegevens aan voor 50 euro per stuk.
De advocaat van Amin L. vindt dat een celstraf niet nodig is, omdat hij de gegevens niet verkocht. ''Hij heeft op dossiers geklikt waar hij niet op mocht klikken en dat is niet slim, maar het is niet strafbaar." De rechter is het hier echter niet mee eens en ziet de datalek van GGD als een zeer kwalijke zaak. Volgens de rechter heeft L. bijgedragen aan wantrouwen in de overheid, waardoor de testbereidheid in Nederland gedaald is. Beiden heren geven aan dat iedereen binnen de GGD dossiers inkeek en doorspeelden naar anderen. Zo zouden ze ook testresultaten van vrienden en bekenden inzien. De GGD wordt dan ook net zo verantwoordelijk gesteld, aangezien zij al maanden op de hoogte zouden zijn van privacyproblemen in de coronasystemen.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10