Sifan Hassan: Is goud goed genoeg?

aug 10 2021, 14:20 LIFE
hassan">Sifan Hassan nam het op tegen de snelste vrouwen ter wereld en won. Met een historisch mooie finish schreef ze Nederlandse geschiedenis, door echt de allerbeste te zijn. Ze haalde de eerste gouden medaille in atletiek voor Nederland sinds 1992 op de 5000 meter. Daarna haalde ze ook op de 10.000 meter goud en op de 15.000 meter brons: Een prestatie voor in de boeken. Toch vinden sommige journalisten het nodig naar haar manier van spreken te refereren als "dat aanstekelijke brabbeltaaltje". Om nadruk te leggen op hoe slecht haar Nederlands is, schreven ze zelfs "Excuus" als "Excoes" in een van haar quotes.
Sifan Hassan
Beeld: IG/ DailyPaper

Sifan Hassan

Goud op de Olympische Spelen: een wereldprestatie die taal en cultuur overstijgt. Wat de eerste plek op de Olympische Spelen betekent, begrijpt iedereen. Dat mensen van kleur die uitkomen voor een voornamelijk wit land, alleen als eigen worden gezien na winst, is niet iets nieuws. Laatst nog na de finalewedstrijd van het EK voetbal, werden drie zwarte jongens racistisch bejegend op het internet. Maar dat ook na het binnenhalen van de hoogst haalbare prijzen, je nog steeds als brabbelaar weg wordt gezet? Twitter deed al goed z'n ding door te keer te gaan over een ingezonden brief in de Trouw: "... 'onze' Sifan Haddan - sinds 2013 Nederlands staatsburger - vraag ik … nu al haar energie te stoppen in de uitspraak van de Nederlandse taal. Spreken is zilver. Ook een mooie kleur toch?".
Sifan Hassan
Beeld: IG/ Politiekejongeren

Micro-Agressie

Het bespotten van hoe mensen Nederlands spreken is een veel voorkomende vorm van alledaags racisme. Fonetisch uitschrijven hoe "raar" iemand klinkt, of aanhalingstekens om het woord "onze" zetten, zijn micro-agressies. Hassan werkte dag en nacht naar wat veel experts een onmogelijk doel vonden: drie keer goud. Ze kwam adembenemend dichtbij. Deze letterlijke supervrouw heeft de Nederlandse atletiek weer op de kaart gezet. Ik vraag me af wat Wim Schotanus heeft bijgedragen aan de Nederlandse identiteit. Het zou niet uit moeten maken, want Nederlander zijn, gaat volgens hem duidelijk niet over wat je voor Nederland betekent. Sifan haalde namelijk de hoogst mogelijke winst op een wereldpodium. Toch omschreven ze haar in een krantenkop alsnog als een "raar mensje". En voordat iemand zegt dat ze “zichzelf ook een raar mensje noemt"; een uitspraak context- en schaamteloos als clickbait gebruiken, is ook best zielig. Wanneer kan iemand zichzelf wel ècht Nederlander noemen? Want goud halen op de Olympische Spelen, is blijkbaar nog steeds niet goed genoeg.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00