Sifan Hassan: Is goud goed genoeg?

aug 10 2021, 14:20 LIFE
hassan">Sifan Hassan nam het op tegen de snelste vrouwen ter wereld en won. Met een historisch mooie finish schreef ze Nederlandse geschiedenis, door echt de allerbeste te zijn. Ze haalde de eerste gouden medaille in atletiek voor Nederland sinds 1992 op de 5000 meter. Daarna haalde ze ook op de 10.000 meter goud en op de 15.000 meter brons: Een prestatie voor in de boeken. Toch vinden sommige journalisten het nodig naar haar manier van spreken te refereren als "dat aanstekelijke brabbeltaaltje". Om nadruk te leggen op hoe slecht haar Nederlands is, schreven ze zelfs "Excuus" als "Excoes" in een van haar quotes.
Sifan Hassan
Beeld: IG/ DailyPaper

Sifan Hassan

Goud op de Olympische Spelen: een wereldprestatie die taal en cultuur overstijgt. Wat de eerste plek op de Olympische Spelen betekent, begrijpt iedereen. Dat mensen van kleur die uitkomen voor een voornamelijk wit land, alleen als eigen worden gezien na winst, is niet iets nieuws. Laatst nog na de finalewedstrijd van het EK voetbal, werden drie zwarte jongens racistisch bejegend op het internet. Maar dat ook na het binnenhalen van de hoogst haalbare prijzen, je nog steeds als brabbelaar weg wordt gezet? Twitter deed al goed z'n ding door te keer te gaan over een ingezonden brief in de Trouw: "... 'onze' Sifan Haddan - sinds 2013 Nederlands staatsburger - vraag ik … nu al haar energie te stoppen in de uitspraak van de Nederlandse taal. Spreken is zilver. Ook een mooie kleur toch?".
Sifan Hassan
Beeld: IG/ Politiekejongeren

Micro-Agressie

Het bespotten van hoe mensen Nederlands spreken is een veel voorkomende vorm van alledaags racisme. Fonetisch uitschrijven hoe "raar" iemand klinkt, of aanhalingstekens om het woord "onze" zetten, zijn micro-agressies. Hassan werkte dag en nacht naar wat veel experts een onmogelijk doel vonden: drie keer goud. Ze kwam adembenemend dichtbij. Deze letterlijke supervrouw heeft de Nederlandse atletiek weer op de kaart gezet. Ik vraag me af wat Wim Schotanus heeft bijgedragen aan de Nederlandse identiteit. Het zou niet uit moeten maken, want Nederlander zijn, gaat volgens hem duidelijk niet over wat je voor Nederland betekent. Sifan haalde namelijk de hoogst mogelijke winst op een wereldpodium. Toch omschreven ze haar in een krantenkop alsnog als een "raar mensje". En voordat iemand zegt dat ze “zichzelf ook een raar mensje noemt"; een uitspraak context- en schaamteloos als clickbait gebruiken, is ook best zielig. Wanneer kan iemand zichzelf wel ècht Nederlander noemen? Want goud halen op de Olympische Spelen, is blijkbaar nog steeds niet goed genoeg.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55