Skip to main content

Marcus Rashford reageert op racisme na verlies EK

13/07/2021juli 27th, 2021
marcus rashford

Voetballer Marcus Rashford reageert vandaag op het racisme dat social media overspoelde na de wedstrijd. Marcus’ statement is te lezen in de caption van zijn laatste Instagram post. Een foto van Rashford zelf – mid-aanloop- vlak voordat hij de penalty neemt. Verder laat de voetballer reacties van jonge fans zien, die zeggen dat hij een held is en zich niet verdrietig moet voelen.

Zondagavond verloor Engeland van Italië in de titelwedstrijd van het Europees Kampioenschap. Drie Zwarte voetballers kregen na afloop van de wedstrijd een vloedgolf aan misselijkmakend gif over zich heen. Wanneer Zwarte mensen en mensen van kleur onder verwachting presteren, wordt hier vaak op racistische wijze op gereageerd. Racisme en intolerantie jegens mensen die afwijken van de norm, is in voetbal een alom bekend probleem. Voordat de wedstrijd begon werd nota bene door alle spelers geknield om aandacht te vragen voor dit exacte probleem.

“Kritiek over mijn presteren kan ik altijd hebben. Mijn penalty was niet goed genoeg, hij had moeten zitten. Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom. Ik heb me nooit trotser gevoeld dan wanneer ik die drie leeuwen op m’n borst draag en mijn familie me aan zie moedigen in een publiek van tienduizenden. Ik ben Marcus Rashford, een 23-jarige, zwarte man uit Withington en Wythenshawe, Zuid Manchester. Zelfs als ik niets meer heb, kan niemand me dat afnemen.”

Marcus Rashford

Het nationale team van Engeland, de kroonprins en premier Johnson, hebben allen publiekelijk hun ongenoegen uitgesproken. Welke maatregelen er precies ondernomen zullen worden omtrent het racisme tegen de voetballers, is vooralsnog onbekend.

Bekijk de post hieronder.

Leave a Reply