Het is een jaar na 'Blackout Tuesday', wat heeft het betekend voor de muziek industrie?

sep 22 2021, 14:07 MUZIEK
screenshot 2021 09 22 132437
Op 2 juni 2020, in de nasleep van de moord op George Floyd door de voormalige politieagent Derek Chauvin, werd het -inmiddels beruchte- Blackout Tuesday (#theshowmustbepaused en de Britse equivalent #theshowmustbepaused) gehouden. Er werden overal op sociale media zwarte vierkanten geplaatst met toezeggingen om fundamentele veranderingen aan te brengen. Het was een bijzonder populaire beweging in de muziekindustrie waar zwarte leidinggevenden zeldzaam zijn, ondanks de overweldigende populariteit van zwarte muziek.
Voor velen werd het gezien als symbolisch en bemoedigend hashtag-activisme, en dat vermoeden werd alleen maar sterker naarmate het zich buiten de muziekindustrie verspreidde en werd overgenomen door bedrijven met oppervlakkige en commerciële motieven. Het is nu meer dan een jaar geleden sinds Blackout Tuesday en het is tijd om na te denken over wat er echt is gedaan om de vele gedane beloften waar te maken.
De Black Music Coalition (BMC) werd opgericht in de dagen na Blackout Tuesday om de Britse muziekindustrie aan haar woord te houden en ervoor te zorgen dat de talloze beloften werden nagekomen. Een van de eerste dingen die ze deden, was een open brief aan de industrie sturen, waarin stond dat “de wereldwijde zwarte gemeenschap al veel te lang te maken heeft gehad met raciale onrechtvaardigheid, ongelijkheid en ontneming van het stemrecht in alle aspecten van de samenleving''. ''Hier in het VK is het niet anders”, stond in de brief.
Aanstaande vrijdag (24 september) zijn er twee paneldiscussies te streamen op het YouTube-kanaal van de BMC. Tijdens deze besloten paneldiscussie, bespreken de panelleden hun ervaringen als zwarte personen in de industrie en de veranderingen die ze in hun sector hebben gezien sinds Blackout Tuesday. Theo Oliver (PIAS), Ghadir (XL) en Benson Udia (Universal) zullen hun inzichten geven vanuit het perspectief van labels, terwijl Jordan Hallpike (Ibiza Rocks/Merky Fest), Ibrahim Kamara (GUAP), Alex Ampofo (Metropolis), Eki Igbinoba (Clarks) en Lola Oyewole (TikTok) hun inzicht zullen geven vanuit de mediakant.
Vervolgens organiseert de BMC op maandag (27 september) een paneldiscussie - in samenwerking met evenementencuratoren The Future Is - voor een live publiek van 150 mensen. Een van de belangrijkste principes van de BMC is het bouwen van een legacy en het aanbrengen van blijvende veranderingen met echte effecten, die verder gaan dan tijdelijke verzoening. Dat is precies wat deze discussie wil bereiken. De panelleden, Zeon Richards, Wretch 32 en MNEK, zullen de balans opmaken van de eventuele wijzigingen die we sinds Blackout Tuesday hebben gezien, hoe deze wijzigingen worden verwerkt (en in wiens voordeel), en hoe we ervoor kunnen zorgen dat die veranderingen kunnen worden gebouwd om lang mee te gaan en tegelijkertijd met de wereld mee te evolueren.
Bekijk hier meer informatie over de panelgesprekken.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00