Skip to main content

Kan je nu wel óf niet een Nike schoen met een adidas broek dragen?

27/05/2022januari 3rd, 2023

Onder veel sneaker- en streetwear liefhebbers is het not done; het dragen van de twee grootste sportswear merken in één outfit. Ja, je kan prima Nike en adidas in je kast hebben liggen maar nee, je kan ze niet samen in één look dragen. Het is een ongeschreven regel die velen van ons hanteren. Ik ben benieuwd waar deze regel vandaan komt en ging op onderzoek uit.

‘Je doet toch ook geen frikandel op een pizzabodem.’

Omdat ik aardig wat mensen in de sneaker- en streetwear industrie ken, verwacht ik wel een antwoord te kunnen vinden. Ik begin bij de altijd uitgesproken Tim Beumers: marketing guru, artiest en sneakerveteraan. Tim is een groot liefhebber van Nike, met name van hun hoodies en schoenen. Als ik hem vraag naar de regel krijg ik antwoorden à la Tim. “Je doet toch ook geen frikandel op een pizzabodem? Je zet toch ook geen BMW stuur in je Mercedes? Het is gewoon raar…” Waar het vandaan komt weet hij niet, maar het maakt hem ook niet uit; Tim vindt dat je de twee grote merken niet samen hoort te dragen.

‘Ik denk dat het een oldschool regel is waar ik me aan vasthoud.’

Josine Michels, oprichter van streetwear winkel OnTheBlock is ook geen fan van het mixen van merken: “Het ziet er vaak zo onverzorgd uit, alsof je niet nadenkt bij het aantrekken van je kleding. Ik vind het niet zo stylish…”. Waar het vandaan komt, weet óók Josine niet. “Ik denk dat het komt door de manier waarop ik ben opgegroeid. Vroeger was het altijd een no-go. Ik zie nu dat jongere mensen er al een stuk losser in zijn. Ik denk dat het een oldschool regel is waar ik me aan vasthoud”.

‘Bij Puma en adidas of Acne Studios en Balenciaga voelt het alweer anders.’

Stijl-influencer en content creator Nadia Idder is het ook eens met de ongeschreven regel “Je gaat ook niet met je Ajax shirt in een Feyenoord vak zitten” zegt ze als ik vraag wat er gek aan is. “Je kan het niet doen bij grote rivaliserende merken zoals Nike en adidas, of Gucci en Louis Vuitton, maar bij Puma en adidas of Acne Studios en Balenciaga voelt het alweer anders”.

Het gaat dus om de rivaliteit tussen de merken. Josine is het met Nadia eens “Je mixt geen merken die in hetzelfde gebied werken. Dus bijvoorbeeld een Supreme hoodie met een Bape sweatpants. Dat is te veel. Het is prima om een beetje hype te zijn maar je wil niet een mega uithangbord zijn”. Als je niet weet welke merken rivaliserend zijn heeft Tim Beumers de oplossing voor je. Als verfent Nike drager stond hij nog niet zo lang geleden voor een uitdaging “Ik had een afspraak bij adidas. Ik heb wel adidas sneaker, maar verder geen kleding van het merk… Ik combineer de schoenen dan met blanco items.”

‘Als beide items qua stijl op elkaar aansluiten, why not?’

Styliste Agnes Montecinos Muñoz staat bekend om haar uitgesproken stijl en het maken van kunst met kleding. Ze lapt de regel aan haar spreekwoordelijke laars “Ik probeer juist los te breken van (on)geschreven fashion regels. Voor mij is fashion een uitdrukking en daar speel ik mee. Ik zoek altijd grenzen op in m’n werk en m’n eigen expressie, daarin laat ik me leiden door m’n gevoel”. Zij heeft nog niet zolang geleden bewust een outfitje met een Swoosh legging en daarop een adidas cycling short, mét de bekende drie strepen gedragen, in combinatie met hakjes. “Iedereen vond het dope!” Nikki, content creator en online creative, is het met Agnes eens en vindt ook dat het kan. “Als de items beide qua style op elkaar aansluiten, why not?” schrijft ze.

Ik denk dat het vanuit de merken zelf komt.’

Ik hoopte – en verwachtte – op een bijzonder moment in onze stijlgeschiedenis te stuitten voor ik mijn onderzoek startte. Niets is minder waar. Op het internet vond ik geen antwoorden en ook in mijn netwerk wist niemand van de geschiedenis van de regel – terwijl iedereen de regel wel kent en grotendeels ook toepast. “Ik denk dat het vanuit de merken zelf komt,” vertelt Agnes als ik met haar bel. Ze heeft als stylist voor beide merken gewerkt. “Zij willen natuurlijk niet dat de merken samen gedragen worden, niet in de styling, maar ook niet on set. Ze zijn elkaars concurrent”.

‘Als Gucci en Balenciaga een collab kunnen hebben, kan je ook Nike en adidas samen dragen.’

Rose de Haan, art director bij Foot Locker, kent de regel maar wijkt er in haar werk ook graag vanaf: “In mijn werk richt ik me vaak op een jongere doelgroep, dan wijk ik het liefste ook van de regel af omdat jongeren dat ook doen. De merken zelf willen dat alleen niet,” vertelt ze. Nikki, die met haar 23 jaar bij de jongere generatie hoort, vindt dat het tijd voor verandering is “Als Gucci en Balenciaga als concurrenten een collab [the Hacker project] kunnen hebben, kan je ook Nike en adidas samen dragen.”

Wil jij alles weten over sneakers en de bijbehorende culture? Zorg dan dat je je tickets haalt voor Sneakerness op 4 en 5 juni in Amsterdam.