Skip to main content

OALLERY store viert vijfjarig bestaan en dropt collab’s met Human Made, Futura, Adish & Captain’s Zen Garden

15/06/2023juni 17th, 2023

Vijf jaar geleden opende OALLERY, een van de meest unieke kledingwinkels van Amsterdam, hun store in de grootste kunststraat van Amsterdam. De winkel, met vier verdiepingen en meer dan vierhonderd vierkante meter, is gevuld met inspirerende en exclusieve merken die je niet zomaar ergens in de stad kan vinden. De winkel heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd door de verkoop en het vertellen van de verhalen van exclusieve en vooral unieke kleding pieces van over de hele wereld. Ter ere van het vijfjarig jubileum werkt OALLERY samen met diverse merken en kunstenaars, waaronder Futura en Human Made. We spraken één van de oprichters over het ontstaan, de visie en inspiratie, het doel van de store, de samenwerking met Nigo van Human Made en de viering van het 5-jarig bestaan.

ONTSTAAN

De jonge creative Sacha Pardovitch heeft de store 5 jaar geleden samen met CU, zijn partner opgezet. Sacha verkocht al langer kleding, maar dan in de vorm van resell.  CU begon als producent, maar ze wilden allebei altijd graag retailen. Hij vertelt ons dat het oprichten van de store daar vandaan gekomen is. “Resellen deed ik al sinds mijn zestiende. Dat is inmiddels bijna tien jaar geleden. Rond mijn negentiende heb ik tijdens het resellen mijn partner ontmoet. Hij kwam binnen in de winkel waar ik dat destijds deed en wilde daar een pop-up openen. Zo zijn we eigenlijk matties geworden.” Een jaar later kwamen de twee weer in contact en gaf CU aan dat hij een winkel wilde openen. Hierbij gaf hij gelijk aan dat het zijn idee was om dit samen op te zetten. Dat zijn ze gaan doen en inmiddels wordt OALLERY erkend als één van de meest unieke, gerespecteerde kleding stores in Amsterdam.

VISIE & INSPIRATIE

Ze wisten welke kant ze op wilden met de store. Er was een visie en vanuit daar zijn ze gaan bouwen. Om extra inspiratie op te doen hebben ze veel gereisd. Hierdoor hebben ze uiteindelijk een mooie mix kunnen vinden tussen hun eigen manier en inspiraties en invloeden van andere stores. “Gelijk nadat we hadden getekend zijn we gaan reizen over de hele wereld om alle kleding en concept stores te bekijken die indruk op ons maakten, op basis daarvan hebben we toen een soort ideologie gecreëerd waarbij we o.a. inspiratie opdoen van concepten als Colette, Dover Street Market, Maxfields en 10 Corso Como.

DOEL

Ze hopen met de store meer dan een plek te zijn waar je alleen je kleding komt oppikken. “We willen echt een plek zijn waarbij iedereen, of je nou een ontwikkelde, of nog niet helemaal ontwikkelde smaak hebt, kan komen en kleding kan checken en kopen. Vooral ook dat je je kan verdiepen in de kleding, dat je jezelf kan ontwikkelen binnen en buiten de winkel op het gebied van kleding smaak. Het gaat om kennis verlenen over de kleding die er verkocht wordt en het verhaal achter de kleding naar voren brengen, zodat er meer waardering komt voor de kleding en de mensen erachter. ”Het is voor de store belangrijk dat iedereen zich comfortabel en thuis voelt. “De focus ligt op die relaties onderling en daardoor heeft de ‘klant’ ook vertrouwen in wat we met de store doen en zien ze hoeveel passie de store heeft voor de merken.”  Vertelt Sacha.

HUMAN MADE X OALLERY

Inmiddels verkopen ze de hardste merken en dat balletje is echt gaan rollen toen de store begon samen te werken met ‘Human Made’, het merk van Nigo, de welbekende en gerespecteerd Japanse designer, creative director van Kenzo en oprichter van BAPE. Nigo, die ook veel samenwerkt met de nieuwe creative director van Louis Vuitton, Pharrell Williams, waarmee hij het merk ‘Billionaire Boys Club’ oprichtte.

Boven in het pand hebben ze een verdieping toegewijd aan het merk Human Made. Het duo dacht na over merken en designers waarmee ze graag mee wilden samenwerken en kwamen al snel bij Nigo. “Mijn partner zei: “Met wie kunnen we in gesprek gaan?” Wie zou hard zijn om mee samen te werken? We kwamen allebei snel bij Nigo en vanaf toen hebben we contact gezocht.” vertelt Sacha.

Door hun netwerk te gebruiken kregen ze het voor elkaar om met hem in contact te komen en kregen ze de mogelijkheid om hem uit te nodigen naar Amsterdam. “Ik denk dat ze het ook grappig vonden dat wij de ballen hadden om gewoon als stelletje 20-jarigen Nigo uit te nodigen” Een week nadat Nigo naar Amsterdam kwam, zaten zij in het vliegtuig naar Tokio om daar verder te werken aan de samenwerking. Later kwam Nigo terug in Amsterdam en hebben ze samen de gehele vierde verdieping ontworpen en zijn ze aan de slag gegaan. Daarbovenop hebben ze samen met Human Made een T-shirt uitgebracht wat voor Human Made de eerste samenwerking was met een retailer. Sacha vertelt dat het daarna een stuk makkelijker werd voor de winkel om andere merken in de winkel te krijgen.

HET 5-JARIG JUBILEUM  

Voor de celebration van het vijfjarig jubileum werkt OALLERY samen met meerdere merken en kunstenaars, waaronder Futura, de bekende kunstenaar uit New York. Voor hun samenwerking heeft de winkel gekozen voor een speciaal ontworpen Delfts blauw bord, dat met de hand beschilderd is door Royal Delft. Deze samenwerking brengt de traditionele Nederlandse kunstvorm samen met de moderne stijl van Futura. Er komt ook een hoodie en een T-shirt uit met een afbeelding van de Futura Delfts blauwe tegel.

De burgundy colorway van de populaire ZEN cap van Captain’s Zen Garden is geïnspireerd door de bekende ‘Amsterdammertjes’, de straatpalen die de straten van Amsterdam versieren en het verkeer blokkeren.

Het tulpenseizoen is de inspiratie voor de samenwerking tussen Human Made en OALLERY. Ze hebben een ontwerp gemaakt voor een kledingstuk dat perfect is voor festivals. Dit is een langverwachte release en de tweede keer dat het Japanse merk samenwerkt met OALLERY. Eerder brachten ze al een exclusief Human Made x Futura T-shirt uit.

Het opkomende Palestijns-Israelisch merk Adish is populair geworden in Amsterdam vanwege hun mix van traditioneel Palestijns vakmanschap en moderne ontwerpen. Voor deze samenwerking hebben OALLERY en Adish inspiratie gevonden uit de drie kruisen op de vlag van Amsterdam, wat ook een populaire tatoeage is onder Amsterdammers. Deze tatoeage wordt vaak op dezelfde plek gezet als de borduursels op het T-shirt.

Deze collabs zijn inmiddels allemaal te koop in OALLERY op Nieuwe Spiegelstraat 39 of online via hun website www.oallery.com. Zie hieronder een paar items.