Skip to main content

Onderzoek van Forbes bewijst: Zwarte creators op TikTok verdienen inderdaad minder dan witte creators

18/01/2022
TikTok creators
Beeld: Getty Images

Onlangs hebben we drie Zwarte TikTok creators geïnterviewd, naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat Zwarte creators minder betaald zouden krijgen dan hun witte concullega’s. Forbes heeft vorige week bekendgemaakt wie de tien best verdienende creators zijn op TikTok en daar stond geen enkele Zwarte influencer tussen. Dit bewijst nogmaals dat Zwarte creators niet dezelfde kansen krijgen op het platform.

Influencer Pay Gap

”Een witte vriendin van mij, met een lagere engagement en minder volgers, kreeg een hoger bedrag aangeboden voor dezelfde opdracht als ik. Ik krijg vaak niet eens een bedrag aangeboden. Bedrijven zeggen niets, in de hoop dat ik het gratis doe”, vertelde de 25-jarige Somi, online beter bekend als @driplist, tijdens haar Complex NL interview. Ze is lang niet de enige creator die de zogenaamde ‘Influencer Pay Gap’ ervaart. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat er sprake is van een verschil van 29% tussen witte creators en creators van kleur. Het verschil tussen witte en Zwarte creators is 35%. Bijna de helft (49%) van de 400 ondervraagde influencers had het gevoel dat hun kleur een rol speelde in de bedragen die ze aangeboden kregen. De cijfers die Forbes heeft gepubliceerd, laten ook een duidelijk verschil tussen witte en Zwarte creators zien.

De zussen Charli en Dixie D’Amelio verdienen het meest door TikTok, evenals Addison Rae. Addison Rae kwam vorig jaar nog onder vuur te liggen nadat zij uitgenodigd werd bij Jimmy Fallon’s Tonight Show om Fallon acht virale TikTok dansjes te leren. Ze kreeg hier veel kritiek op, omdat het merendeel van deze dansjes was bedacht door Zwarte creators. Waar het Fallon verweten werd geen onderzoek te hebben gedaan naar de origine van de dansjes, werd het Addison Rae verweten dat ze de bedenkers van de dansjes geen credits gaf. Toen TMZ haar hiermee confronteerde, zei ze: ”Het is moeilijk om mensen credits te geven tijdens de show. Maar ik hoop dat de bedenkers weten dat ik van ze allemaal houd. Ik hoop dat we binnenkort samen kunnen dansen.” Hoewel Addison vast geen kwade bedoelingen had, toont haar antwoord een duidelijk gebrek aan begrip over het fenomeen waarbij Zwarte creators geen erkenning krijgen voor hun werk. Dit komt niet alleen op TikTok, maar in alle disciplines voor.

#BlackTikTokStrike

Laten we het voor nu echter bij TikTok houden. Vorige zomer besloten Zwarte creators op TikTok te staken, vanwege het gebrek aan erkenning. De #BlackTikTokStrike hield in dat Zwarte creators geen dansjes meer zouden bedenken, aangezien al hun dansjes viraal gingen en witte creators hier de vruchten van plukten. De cijfers van Forbes laten zien in welke mate de witte creators hier de vruchten van plukken, aangezien Zwarte creators niet dezelfde inkomsten genereren door de app, ondanks dat hun impact niet te ontkennen valt. Grootverdieners zoals Charli D’Amelio en Addison Rae gingen viraal nadat ze op K Camp’s “Lottery (Renegade)” dansten en bedenker Jalaiah Harmon kreeg hier nooit erkenning voor. Nu halen creators als Rae en D’Amelio miljoenen binnen met sponsorship deals. Deals die Zwarte creators niet krijgen.

Je zou denken dat iemand als Khaby Lame, wereldwijd de tweede meest gevolgde TikTok creator, ook een plekje in de lijst zou hebben. Hij komt echter niet eens voor in de lijst. En natuurlijk zijn jonge meiden makkelijker te branden. Dat is altijd zo geweest, in alle disciplines. Jonge meiden zijn immers ook de grootste consumenten. Maar hoe kan het dat iemand met zoveel volgers niet eens in de lijst voorkomt? Met wereldwijde bedrijven als Amazon en McDonald’s die gesponsorde content kopen van TikTok creators, zijn er toch genoeg mogelijkheden voor samenwerkingen met Zwarte creators? Het wordt tijd dat de creators die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de viraliteit op TikTok, de kansen en het inkomen krijgen dat daarbij hoort.

Leave a Reply