Skip to main content

Op zoek naar Holy Grails op Sneakerness

11/06/2022januari 3rd, 2023
Beeld door Nikki van Toorn/Nick Mulder

In sneakerland, op evenementen zoals Sneakerness gaat het vaak om zogeheten holy grails; sneakers die je bovenaan je wishlist hebt staan – sneakers die vaak moeilijk te verkrijgen zijn én een fortuin kosten. Sneakerness is hét event waar je op jacht gaat naar je holy grail, of naar andere gewilde paartjes. Ik was benieuwd wat er op het lijstje stond bij verschillende bezoekers én verkopers, en maakte een rondje met de vraag: ‘Wat is jouw holy grail?’ 

Jean Paul (The Sneaker Leaker)

Toen ik mijn rondje begon, stuitte ik direct op Jean Paul. Ook wel bekend als The Sneaker Leaker. Jean Paul doet unboxing videos en deelt -zoals een echte Rotterdammer- zijn ongezouten mening over wat hij tof vindt én waarom hij het tof vindt. Hij is een groot Jordan liefhebber en geeft dan ook niet heel verrassend een Jordan als antwoord: “Ik zoek al jaren naar Jordan 5 Fresh Prince laceless [zonder veters]. Ik kan hem op geen sneakerbeurs vinden… Tenminste niet in mijn maat”. Jean Paul draagt maat US13 [EU47,5]. Op de sneakerapps komen de meeste paren uit tot in maat 15, maar op een sneakerbeurs als Sneakerness trekt Jean Paul vaak aan het kortste eind “Je vindt niet veel in mijn maat, alleen random sneakers. Ooit stond de Fresh Prince in mijn maat op StockX [een groot resell platform] voor €450. Ik had het moeten doen want nu vragen ze €1000… “ Terwijl hij praat raakt hij afgeleid, hij ziet een voorbijganger met een goeie schoen “Ohh, die zijn ook dope hoor…” zegt hij “… de [Nike Air Max 1] Tokyo Maze…”

Nike Air Jordan 5 – Fresh Prince (laceless)

Sanne Poeze (Girlonkicks)

Een stukje verder loop ik Sanne Poeze, Girlonkicks, tegen het lijf. Sanne is influencer, creative en is voor mij persoonlijk één van de eerste meiden die ik online leerde kennen als sneakerhead. Ze is met haar vriend en dochter op pad, die beiden ook verse kicks aan hun voeten hebben. “Een sneaker die ik echt nog graag wil hebben is de Jordan 1 Union Blue. Ik heb de andere wel maar ik ben niet bereid om er resell voor neer te leggen. Ik zou ze wel willen traden voor een ander paar.” Hierna vroeg ik d’r of ze nog iets had gezien dat ze wilde kopen, waarop mama antwoorde: “Waarschijnlijk voor [dochter] Nav…”

Nike Air Jordan 1 Union Blue

Non (Prime)

Links achterin staan lange tafels die worden bemand door Non met ‘Prime’. Prime is een consignment store in Utrecht; Een winkel die jouw sneakers een verkoopplek aanbied tegen een vergoeding. Het is er druk. Er staan wel vijf mensen achter de tafels te verkopen (in vergelijking tot één of twee bij de meeste tafels) en bezoekers lopen af en aan. Achter de tafels staan kasten met gewilde Bearbricks en nog meer sneakers. Non is druk met collega’s in de weer om verkopen af te ronden en goed te registeren. “In onze winkel in Utrecht hanteren we commissie van 20%, maar hier hebben we een andere deal; voor €5 kon je je sneaker inleveren en dan verkopen wij hem hier voor je.”

Zijn tafels zijn gevuld met Air Maxes, met name 1tjes – het model waar Non bekend om staat. Als ik hem naar zijn persoonlijke holy grail vraag antwoordt hij nog voor ik mijn zin af maak: “Mag ik ook holy grails zeggen?” Natuurlijk. “[Nike Air] Structure Triax 91 OG Colorway…” Nog voor hij zijn lijstje met grails af gaat onderbreekt hij zichzelf “Ik wil eigenlijk bijna alles hebben uit de 90s en 80s. De releases waren te overzien, het waren er een paar per jaar. We spreken kort over de hoeveelheid schoenen die vandaag de dag uitkomt. “Nu is het gekkenhuis man. Er komt zoveel uit. Teveel eigenlijk…”

Nike Air Structure – Triax 91

Steph (Women in Sneakers)

Buiten word ik staande gehouden door Steph van ‘Women In Sneakers’. Ze vindt m’n stijl leuk en vraagt of ze een foto van mij en Ifeatu [met wie ik rondloop] mag maken voor op haar account. Steph komt uit Londen en was toevallig dit weekend met haar vriend in Amsterdam. Haar holy grail is de Nike Atmos Air Max 95, Animal Pack. “In Engeland noemen we ze 110 [omdat ze £110 kosten in retail], de 95 is onderdeel van onze cultuur”. Ze vindt de prijs voor resell te hoog “Ik heb maat 39 en daar zijn er niet veel van, dus ze zijn héél erg duur. Ik ga het er niet voor betalen.” We praten even door over ‘inclusive sizing’, want Steph kan bijna nooit een paar vinden in haar maat. “De meeste launches beginnen in Europa bij maat 40. Waarom weet ik niet. In Azië komen schoenen wel uit in kleine maten.” We bespreken het ‘shrink it and pink it’ principe dat veel merken doorvoeren als het om vrouwensneakers gaat. We lachen beide om het idee, met pijn in ons hart. “Ik wil gewoon dat [Nike Air Max] 95 model, maar dan in mijn maat!”  

Nike Atmos Air Max 95 – Animal Pack

Hanna (Jefa Sneaker Shop)

Ik loop weer naar binnen en zie een kleine tafel met gesealde schoenen; iets wat ik in Nederland niet vaak tegen kom en eigenlijk vooral ken van ‘Sneaker Shopping With Complex’. Zelfs paartjes die voor meer dan duizend Euro verkocht worden staan ook op Sneakerness niet gesealed. De stand is van Hanna, verkoopster uit Madrid. “Dit is mijn zesde keer bij Sneakerness. Ik ga naar de Rotterdam en Amsterdam edities”.

Hanna is oprichter en eigenaar van Jefa Sneaker Shop in Madrid. “Ik ben een verzamelaar. Op een gegeven moment had ik er zoveel dat ik maar een winkel ben gestart” vertelt ze lachend. Ook Hanna vraag ik naar haar holy grail “Oh, de Jordan 1 Chicago. Oh, en eigenlijk alle Air Max 1s die een samenwerking zijn”. Natuurlijk moest ik d’r vragen naar de Nike Air Max 1 Patta Waves die nog niet zo lang geleden zijn uitgekomen “Ja ik heb ze allemaal en de Albert Heijn’s en de Parra’s.” 

Nike Air Jordan 1 – Chicago

Lieke & Frie

In de theaterzaal waar breakdance battles en talks plaatsvinden spot ik een leuk gestijlt stel: Lieke en Frie. Toen ik Frie vroeg naar zijn holy grail liet hij me schrikken: “De Jordan 1, Mid black en yellow”. Ik moest even slikken want ik had niet verwacht dat iemand een Jordan 1 mid zou noemen. “Ik vind dat ik mooie enkels heb. Van die dunne enkels en die zitten mooi in de schoen”.  Frie danst en basketbalt en ik was benieuwd of hij dat doet op die schoen “Nee eigenlijk. Voor mij zijn ze meer fashion.” Zijn vriendin Lieke, geboren en getogen Amsterdammer, kwam met een minder verassend antwoord. “Ik twijfel tussen de Nike Air Max 1 Amsterdam en de Parra x Patta Cherrywood.” Lieke is programmamanager bij het ROCvA en is betrokken bij het Patta Running Team. Verbaasd over haar keuze was ik dus niet “Oke, ik ken Pieter [Parra] en Edson [Patta] al vanaf mijn 16e, maar nee niet alleen daarom. Ik vind ze gewoon echt heel mooi met die kleuren en materialen”. 

Nike Air Jordan 1 – Black & Yellow

Nike Air Max 1 – Parra Amsterdam

Jonas Cozone (Illustrator)

Binnen is er een aparte ruimte waar je kunst en accessoires kan kopen. In die ruimte heeft Jonas Cozone, illustrator en verzamelaar van sneakers en streetwear, een tafel waar hij zijn illustraties verkoopt. Ik herken zijn werk, maar ben vandaag vooral geïnteresseerd in zijn stijl. Het oogt Frans in mijn beleving. In ons gesprek maakt hij ook die referentie “Een paar dat in Nederland ondergewaardeerd wordt zijn de Nike TN’s. In België, waar ik woon, zie je ze vaker omdat wij veel muziek consumeren uit Frankrijk en de TN staat een beetje symbool voor de Franse straatcultuur.”

Zijn holy grail is de Nike Air Max 96 I. “Het is één van de weinige modellen die Nike niet heeft teruggebracht, wat ik persoonlijk niet snap. Ik vind het één van de dopeste modellen ooit – zeker van die era.” Hij vertelt dat er in 2016 een soort van rerelease was, maar met een ultra zool “…die waren niet als de OG. Die vond ik maar niks”. 

Nike Air Max 96 I

Op 29 en 30 oktober vindt Sneakerness plaats in Rotterdam. Houdt Sneakerness in de gaten voor meer informatie over het komende evenement.