Britney Spears' gevecht voor vrijheid: Alles wat je moet weten

aug 22 2021, 14:15 POP
gettyimages 1163685679
Onlangs verbrak Britney Spears voor het eerst haar zwijgen rondom de situatie van haar conservatorschap. De zangeres zei tijdens een publieke rechtszaak dat haar vader, Jamie Spears, misbruik maakte van zijn rol als haar co-conservator. Zo zouden hij en de anderen die haar zaken regelden, haar niet genoeg laten rusten tussen optredens door. Ook zouden ze haar opleggen welke medicijnen ze moest slikken en zelfs haar persoonlijke verzorging dicteren. Een conservatorschap is vergelijkbaar met wanneer iemand onder curatele staat of bijvoorbeeld in de schuldsanering zit. Een conservator wordt ingeschakeld wanneer iemand niet fysiek of mentaal in staat is verantwoordelijk te zijn over hun eigen financiën. Gezien het feit dat Britney hier wel toe in staat is, zorgt de conservatorschap al jaren voor veel ophef, vooral onder haar fans. Britney pleitte voor haar vrijheid, na dertien jaar alle controle uit handen gegeven te hebben. Ze wil niet langer onder conservatorschap staan.

De rechtszaak

Tot de publieke rechtszaak op 23 juni, sprak de artiest zich niet uit over de situatie. Ze zei zelfs tegen haar fans dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. Toch startten haar fans de #FreeBritney campagne. Deze groeide snel via social media. Ze sprak zich eindelijk uit. "Vanaf nu wil ik veranderingen. Ik verdien die veranderingen. Ze vertelden me dat ik weer geëvalueerd zou moeten worden als ik het conservatorschap wil beëindigen", zei ze. "Eigenlijk vind ik niet eens dat ik met iemand in een kamer zou moeten zitten die me beledigt door aan mijn intelligentie te twijfelen. Of het conservatorschap nu nodig is of niet, ik heb echt meer dan genoeg laten zien."

Het begin

Britney Spears
Beeld: IG/ BritneySpears
Britney Spears is een internationaal icoon in de muziek en popindustrie. Ze begon als kinderster en is al meer dan twintig jaar een van 's werelds grootste entertainers. Deze functie kwam echter niet kosteloos. In de documentaire "Framing Britney Spears" van The New York Times, is te zien hoe de paparazzi de popicoon vernederde. Ze namen haar al haar waardigheid en privacy af. Zo werd Britney Spears het slachtoffer van geestelijke mishandeling.
De moeder weigerde in 2008 de voogdij van haar zoontjes uit handen te geven. Vlak erna namen ze haar op in het ziekenhuis toen de politie zei haar onder invloed te hebben gevonden. Ze verloor alle rechten op contact met haar kinderen. Toen ze een psychiatrische kliniek inging, bepaalde de rechter dat ze voortaan onder conservatorschap van onder meer haar vader zou staan. Eigenlijk zou deze regeling slechts tot het eind van dat jaar duren.

Britney Spears in Las Vegas

Britney Spears
Beeld: Flickr
Ook Britney's iconische residentie in Las Vegas, kwam in de documentaire naar voren. De show duurde van 2013 tot 2017 en was volgens verschillende bronnen het hoogtepunt van haar verlies van autonomie. Dit bevestigde ze zelf tijdens de rechtszaak. Zo had ze bijvoorbeeld niet eens zelf de keuze om haar "Piece of Me" tour, die volgde in 2018, wel of niet te doen. "Ik was op tour in 2018 (die) ik werd gedwongen te doen. Mijn management zei dat als ik het niet zou doen, ik een advocaat zou moeten inhuren en dat ze me volgens mijn contract zouden kunnen aanklagen als ik zou weigeren", zei ze. "Het was echt eng en ik voelde me bedreigd. Ik had niet eens een advocaat kunnen nemen vanwege het conservatorschap. Uit angst deed ik de tour, terwijl ik het eigenlijk niet wilde."

#FreeBritney

Beeld: Getty Images
Fans van Britney maakten zich zorgen nadat haar tweede Las Vegas show plots niet doorging. De zangeres verdween volledig uit beeld. Spears kwam echter weer online via social media. Op haar Instagram account deelt ze hele persoonlijke posts, waarin ze vaak dansend te zien is. Via ditzelfde medium had ze een boodschap voor haar fans. Eerder zei ze dat ze zich niet druk te hoefden te maken. Nu liet ze weten dat dit niet zo was en verontschuldigde zich. "Ik wil niet dat mensen denken dat mijn leven perfect is, want DAT IS HET ABSOLUUT NIET en als je over me hebt gelezen in het nieuws deze week, heb je dat vast door", stelde ze in de caption van een Instagram post met een quote over sprookjes. "Het spijt me dat ik de afgelopen twee jaar heb gedaan alsof alles oké was."

Is het einde in zicht?

Vorig jaar november weigerde een rechter haar vaders rol in de regeling te beëindigen. Na haar eigen pleidooi op 23 juni veranderde de situatie gelukkig. Bessemer Trust, het bedrijf dat samen met Jamie haar bezittingen beheerde, zei op 1 juli terug te stappen als conservator. Volgens het bedrijf waren ze in de veronderstelling dat de zangeres zelf achter de regeling stond. Vervolgens besloot de rechtbank haar wensen te respecteren en het conservatorschap te beëindigen. Bessemer Trust vroeg zelfs aan de rechtbank om het proces van het beëindigen van het conservatorschap te versnellen.

Het is rechtvaardigheid voor Britney. We kijken ernaar uit ons onderzoek naar het handelen van Mr. Spears en anderen voort te zetten. Dertien jaar lang verdienden ze miljoenen aan zijn dochters bezittingen.

Mathew Rosengart

Jamie Spears liet weten dat hij bereid was een stap terug te doen en Britney de controle over haar eigen leven terug te geven. Tot op heden voegde hij helaas nog geen woord bij daad. Britney heeft nu voor het eerst een advocaat die zij zelf heeft uitgekozen, Mathew Rosengart. Rosengart zegt dat hij er alles aan zal doen Britney's vader zou snel mogelijk uit beeld te werken. "We zijn blij met het feit dat Mr. Spears en zijn advocaat zich gewonnen hebben gegeven in de motie om verwijderd te worden. Het is rechtvaardigheid voor Britney. We kijken ernaar uit ons onderzoek voort te zetten naar het handelen van Mr. Spears en anderen, die 13 jaar lang miljoenen verdienden aan zijn dochters bezittingen."

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10