Skip to main content

Red Bull Soundclash: de highlights, de rondes, de shows

18/08/2022januari 3rd, 2023

Op 6 oktober presenteren wij met trots de nieuwste editie van Redbull Soundclash, waarbij Nederlands’ grootste artiesten Ronnie Flex en Frenna een muzikale strijd van vier rondes aangaan. De Red Bull Soundclash kwam tot leven in 2006, toen de Nederlandse bands Beef en C-Mon & Kypsi tegenover elkaar stonden. Inmiddels is het alweer zestien jaar later en zijn er heel wat legendarische edities geweest. Hierbij een kort geschiedenislesje over Soundclash en wat highlights van de shows

Red Bull Soundclash 

Red Bull introduceerde het concept in 2006, waarbij twee bands elkaar in vier rondes volledig kapot proberen te maken, met niets anders dan een microfoon en instrumenten. In de eerste ronde, genaamd ‘The Cover’, moeten de artiesten allebei een nummer coveren. In ronde twee, ‘The Take Over’, groeit de strijd. Hierbij beginnen de artiesten namelijk elk een eigen nummer te performen, waarna de muziek plotseling stopt. De ander wordt uitgedaagd om het nummer af te maken. In ronde drie is het tijd voor ‘The Clash’. Hierbij moeten de artiesten twee nummers van zichzelf in een compleet nieuw jasje steken. Zo horen de fans hun favoriete hits, maar wel in een heel ander genre. Tenslotte mogen de artiesten in de vierde ronde, genaamd ‘The Wild Card’, alles uit de kast halen om de strijd te overwinnen. Zo mogen ze zelfs een mystery guest uitnodigen om met hun op het podium te staan. Wie bepaalt wie de winnaar is? Het publiek. Het publiek verzamelt zich namelijk in het midden van de venue, geheel in Arena stijl. Nadat ze de show hebben bekeken, zal het applaus van het publiek bepalen wie de grote winnaar is. 

Ronnie Flex en Frenna zullen te zien zijn in Amsterdam, maar Soundclash ging al snel na het ontstaan de hele wereld over. Zo hebben Snoop Dogg en Ghostland Observatory tegenover elkaar gestaan, Erykah Badu en Shiny Toy Guns, Rico Nasty en Danny Brown en onze eigen De Jeugd van Tegenwoordig tegenover Go Back to the Zoo. De inspiratie voor het concept komt dan ook uit de eeuwenoude vriendelijke strijd die muzikanten voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de de reggae soundsystems op Jamaica en jazzbands in New Orleans, die het in kleine clubs tegen elkaar opnamen. 

Hip-hop Highlights

Hoewel er verschillende soorten bands op Soundclash staan, zijn er veel highlights te vinden in hip-hop. Denk bijvoorbeeld aan Rico Nasty die in Chicago stond en voor haar cover het nummer ‘Faneto’ van Chief Keef koos, als ode aan de stad. Een andere highlight was toen Soundclash in 2012 na vier jaar terugkeerde naar Amsterdam. Dat gebeurde geheel in stijl, met de Jeugd van Tegenwoordig. In datzelfde jaar stonden de mannen van De Jeugd van Tegenwoordig ook in Antwerpen, tegenover de heren van Triggerfinger. Bekijk hieronder het vermakelijke optreden van Sterrenstof.  

Misschien wel een van de belangrijkste highlights voor de hip-hop scene, was toen Snoop Dogg het Red Bull Soundclash podium betrad. Zoals hij perfect beschrijft in onderstaande video, is Soundclash de place-to-be voor artiesten ’to rock out with their c*ck out*. Alle gekheid op een stokje, zoals Snoop ook perfect beschrijft, is Soundclash een erg creatief en innovatief concept, waarbij artiesten uitgedaagd worden verschillende muziekstijlen toe te passen in hun optredens. ‘Daarom is dit een perfecte gelegenheid voor een artiest om te groeien’, aldus Uncle Snoop. 

Kijkende naar de historie van Soundclash, kunnen we alleen nog maar meer mooie highlights verwachten van de nieuwe editie met Ronnie Flex en Frenna. Wil jij erbij zijn? Kijk voor tickets en meer informatie op http://www.redbull.nl/soundclash