Skip to main content

Tesla claimt 92% uit batterijen te kunnen recyclen 

17/08/2021
Beeld: Flickr / SAUD AL-OLAYAN

Tesla beweert dat het een van de meest beruchte milieu-uitdagingen in de productie van elektrische voertuigen onder de knie heeft: het recyclen van zijn lithium-ionenaccu. In een impactrapport beschreef Tesla de toepassing van een circulair recycling proces. De gigant voor elektrische auto’s zou hard op weg zijn om batterijen voor 100 procent gerecycled te krijgen.

Afgelopen woensdag was het zo ver: Het impactrapport vanuit Tesla voor 2020. Een impactrapport biedt transparantie over de impact van bedrijfsactiviteiten op de samenleving en onze planeet. De beweringen van het bedrijf geven een beeld weer van een intern recyclingsysteem. Dit zou betekenen dat het bedrijf zijn ecologische voetafdruk drastisch verkleint. 

recycling

Wetenschappers en milieuactivisten waarschuwen al jaren over het feit dat batterijen van elektrische auto’s in grote aantallen op stortplaatsen belanden als we niet beter worden in recycling. Het recyclen van batterijen zou de hoeveelheid nieuwe mineralen die de hele industrie nodig heeft drastisch verminderen. Tegen 2040 kan lithium met 25 procent verminderd worden, 35 procent voor kobalt en nikkel en 55 procent voor koper. Dr. Andrew Abbott, gelooft daarom dat recycling op een dag lucratief zal zijn voor fabrikanten. 

“Elektrificatie komt er zeker aan, en binnenkort ook. Maar ik denk ook dat het mensen doet begrijpen dat recycling zich opmaakt voor deze toename.”

Dr. Andrew Abbott – hoogleraar Universiteit van Leicester

Momenteel is het recyclen van lithium-ionaccu (en het recyclen van elektronica in het algemeen) een moeilijk proces en duur. Veel van het materiaal wordt gedowncycled,dat betekent dat materiaal dat uit elektronica wordt gerecycled, niet noodzakelijkerwijs teruggaat in de elektronica en iets minder complex wordt. Historisch gezien was het goedkoper om nieuw lithium te delven dan om het te recyclen en opnieuw te gebruiken. We zullen zien wat de toekomst ons brengt.

Leave a Reply