Skip to main content

TikTok wordt aangeklaagd door de Consumentenbond vanwege privacyschending

31/08/2021
Beeld: Pexels

De Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy slepen TikTok voor de rechter vanwege het schenden van de privacy van kinderen. De aanklagers eisen 2 miljard euro schadevergoeding voor de gedupeerden. 

De directeur van de Consumentenbond geeft in een verklaring aan dat TikTok “op schandalige wijze misbruik heeft gemaakt van soms nog hele jonge kinderen. Het heeft ze misleid, hun privacy geschonden en over hun rug grove winst gemaakt.” De social media app verzamelt volgens de organisatie al jaren illegaal data van jonge gebruikers. Deze data bestaat uit geboortedata, informatie over seksuele geaardheid en data die nodig is voor gezichtsscans. Deze data is mogelijk onveilig opgeslagen in het buitenland en verhandeld voor advertenties. 

Het bedrag van de schadevergoeding is gebaseerd op een onderzoek van Stichting Take Back Your Privacy. Hieruit zou blijken dat er 1,5 miljoen kinderen gedupeerd zijn. De organisaties willen de schadevergoeding verdelen onder de kinderen en het bedrag baseren op welke leeftijd zij TikTok voor het eerst gebruikten. €1.500 voor elk kind dat app gebruikte onder de 13. €1.250 voor elk kind dat de app gebruikte als 13, 14 of 15-jarige. €1.000 voor elk kind dat de app gebruikte op 16 of 17-jarige leeftijd. 

De consumenten die deze claim steunen worden opgeroepen zich in te schrijven. Momenteel hebben 11.500 mensen dit al gedaan. Ouders kunnen zich nu ook bij de claim voegen onder het ‘no cure, no pay’ principe. 

Tiktok heeft nog niet op deze aanklacht gereageerd. Bij een eerdere aanklacht gaven de makers aan dat zij privacy en veiligheid als topprioriteit zien. 

Leave a Reply