Skip to main content

C.P. Company: een Italiaans modemerk dat al decennia als een huis staat. Bij deze Nederlandse retailers is C.P. Company te koop

01/08/2023

C.P. Company is een merk die we de afgelopen vijf jaar steeds vaker in het straatbeeld zien door de stijgende populariteit. Vooral de technische jassen met het ‘goggle’-logo op de mouw passeert vaak de revue. C.P. Company staat vandaag de dag bekend als een modieus en comfortabel merk dat gebruik maakt van eigenzinnige kleuren. Hoe heeft dit merk, ondanks zijn ruim vijftigjarige bestaan, nu pas een voetafdruk weten te zetten binnen de populaire cultuur? In dit artikel zoomen we in op de oprichting, de ontwikkeling, de verwantschap met Stone Island, de transitie van niche naar de hedendaagse popcultuur en op enkele Nederlandse retailers waar je C.P. Company kunt krijgen.

Oprichting van C.P. Company

Van Chester Perry naar C.P. Company

C.P. Company werd in 1971 opgericht door de Italiaanse modeontwerper Massimo Osti, van oudsher een grafisch ontwerper. Hij is altijd fan geweest van de strips van Frank Dickens. Zijn stripverhaal ‘Bristow’, gaat over een arbeider die werkt in een fabriek genaamd Chester Perry. Zo kwam hij op de de naam C.P. Company. Hier waren de Britse merken Chester Barry en Fred Perry niet blij mee aangezien hun voor- en achternaam werden samengevoegd in één naam. Beide merken spanden een rechtszaak aan waardoor Chester Perry gedwongen was om zijn naam te wijzigen naar C.P. Company. Vanaf het begin stond C.P. Company bekend om het gebruik van militaire- en werkkleding als inspiratiebron. Zo stond C.P. Company garant voor praktische ontwerpen die gefabriceerd werden met technische stoffen. Ook was Massimo Osti een pionier op het gebied van garment dyeing. C.P. Company was in staat om hun eigen kleuren te maken en hiermee creëerden zij de meest eigenzinnige kledingstukken. Deze manier van verfgebruik werd al snel een unique selling point.

Osti’s oprichting van Stone Island y

Stone Island is al decennia niet meer weg te denken uit het mondiale modelandschap. Het iconische kompaslogo is een karakteristiek en herkenbaar gegeven op de kleding van Stone Island. Massimo Osti had met Stone Island een vergelijkbare benadering van mode. Het merk heeft altijd de nadruk gelegd op de technologische innovatie in het productieproces. Zo heeft Stone Island – net zoals dat bij C.P. Company altijd het geval is geweest – altijd gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen en geavanceerde verf- en behandelingsprocessen. Ze streven ernaar om kleding te creëren die zowel comfortabel als minimalistisch is. In 2008 besloten Stone Island en het Duitse modemerk ACRONYM, om samen het submerk Shadow Project te starten. Hiermee voegden zij een nieuwe dimensie toe aan het merk Stone Island. In de Shadow Project-lijn werd er nog meer aandacht geschonken aan het gebruik van idiosyncratische kleuren en details zoals reliëf, zakken en ritsen. De samenwerking tussen Stone Island en ACRONYM was aanvankelijk gepland voor één seizoen. Echter werd de Shadow Project lijn wegens succes doorgezet tot dit jaar.

Vertaalslag naar popcultuur

Populariteit onder voetbalhooligans

Vanaf de jaren ’80 werd de kleding van C.P. Company erg populair onder voetbalhooligans, ook wel ‘casuals’ genoemd. Er kwam een moment dat hooligans geen voetbalshirts van hun club wilden dragen omdat dit te opvallend zou zijn. Ze kozen voor een stijl die zo min mogelijk opviel. Dit deden ze zodat ze gezien werden als normale burgers. De filosofie was dat mensen met designerkleding zoals C.P. Company, Ralph Lauren, Fred Perry, Lacoste en Burberry, niet snel gezien werden als personen met verkeerde intenties. Zeker de ‘goggle’-jassen waren een populair item onder hooligans sinds deze werden gelanceerd in 1988. Deze droegen ze vaak in combinatie met items van Stone Island, Lyle & Scott, Fred Perry en adidas Samba’s.

Overeenkomsten en verschillen tussen C.P. Company en Stone Island

Ondanks hun gemeenschappelijke achtergrond, hebben C.P. Company en Stone Island elk een eigen identiteit en stijl. C.P. Company staat bekend om zijn iconische ‘goggle’-jassen, die zijn uitgerust met een bril in de capuchon, en het merk heeft een sterke aanhang in de mode- en streetwear wereld. Stone Island daarentegen heeft een meer minimalistische benadering, met strakke lijnen en technische details zonder al te veel opvallende vormen. Beide merken hebben een loyale fanbase opgebouwd en zijn erin geslaagd om relevant te blijven in de steeds veranderende modewereld. Ze hebben hun invloed vergroot door samenwerkingen aan te gaan met andere vooraanstaande merken en ontwerpers, wat heeft geleid tot unieke en gewilde collecties. Zo heeft C.P. Company samenwerkingen gedaan met adidas, PALACE, Patta en de Britse rapper annex acteur Kano. Mede door deze samenwerkingen heeft C.P. Company een nog sterkere merknaam weten te bouwen wat geresulteerd heeft in zijn hedendaagse populariteit.

C.P. Company’s populariteit anno 2023 C.Pompany

Hoe kan het dat C.P. Company vandaag de dag een opmars heeft gemaakt in de mainstream? Zoals eerder in het artikel vermeld staat, zien we het merk steeds vaker in het straatbeeld. De tijdloosheid van de kleding speelt een grote factor in de populariteit. Zo zijn de items plain en hebben ze geen gekke ornamenten of figuren. Hierdoor zijn jaarlijkse modetrends ondergeschikt aan de designs van C.P. Company. Ook de futuristische details maken het een interessant kledingstuk. C.P. Company heeft altijd geëxperimenteerd met hun materialen en hun kleuren. Zo creëeren ze hun eigen kleuren en verven ze hun eigen kleding. Dit zorgt ervoor dat er een breed pallet aan kleuren gebruikt kunnen worden en is er voor ieder wat wils.

Waar kun je C.P. Company kopen?

Dit zijn enkele winkels in Nederland waar C.P. Company verkrijgbaar is:

  • BEACHIM
    Kerkstraat 15, 2042 JD, Zandvoort