Werknemer ontslagen wegens kritiek vaccinatiebeleid

sep 06 2021, 16:42 LIFE
cdc bst u4nbe7o unsplash
In tijden van crisis ontstaat al snel verdeling. Wanneer er mensenlevens op het spel staan, is het bijna onmogelijk om compromissen te sluiten. Sinds het begin van de pandemie hebben veel mensen zich uitgesproken tegen het gevoerde corona- en vaccinatiebeleid van de overheid. Zowel online als in het echt voeren mensen heftige discussies over ingrijpende kwesties. In Nederland is iedereen in principe vrij om hun mening te delen, maar aan elke vrijheid zitten grenzen. Een vrouw die werkte in een verzorgingstehuis in Nijmegen, uitte maandenlang haar frustraties over het corona en vaccinatiebeleid van haar werkgever en de overheid. De zorginstelling probeerde haar ervan te overtuigen de berichten te verwijderen, maar de vrouw weigerde. De uitingen stopten niet en de instelling zag geen andere optie dan haar te laten gaan. Afgelopen vrijdag keurde de kantonrechter haar ontslag goed.

Vaccinatiebeleid

Als je bij een zorginstelling voor ouderen werkt, komt het vaccinatiebeleid natuurlijk heel dichtbij. De medewerkster van de instelling plaatste op LinkedIn dat ze geloofde dat de coronapandemie niet echt was. Zo zei ze tegen alle maatregelen te zijn. Ook noemde ze het vaccin "experimenteel", "risicovol" en zelfs "dodelijk". Ze noemde de zorgverleners die mensen het vaccin toedienen oorlogsmisdadigers en verwees naar een video die de coronacheckapp vergeleek met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De zorginstelling probeerde haar meerdere malen de berichten weg te laten halen. De medewerkster weigerde niet alleen de berichten te verwijderen, ze bleef doorgaan met haar uitingen. Wel begon ze te vermelden dat haar werkgever het mogelijk niet eens zou zijn met haar kritiek.
128554192 1613959828807119 4357926733730988010 n edited
Beeld: IG/ daniiwolf_

Vrijheid van meningsuiting

Toen in januari de zoveelste poging tot compromis mislukte, sleepte de instelling haar medewerker voor de kantonrechter. Als werkgever kun je niet zomaar iemand ontslaan en zeker niet omdat je het niet eens bent met wat je werknemer zegt of online plaatst. De zorginstelling pleitte bij de rechter dat de 51-jarige vrouw scherpe en cynische uitingen deed over het beleid en de visie van haar werkgever. Om deze redenen vroegen ze de rechter in april toestemming de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
De werknemer was ervan overtuigd dat haar uitingen volledig beschermd waren onder het Nederlandse grondrecht op vrijheid van meningsuiting. Toch besloot de rechter afgelopen vrijdag het ontslag goed te keuren. Volgens de rechter ligt de grens tussen het algemeen waarschuwen voor de risico's van vaccineren en het beledigen van de mensen die eraan meewerken. Vanwege het feit dat ze de mensen die meewerken aan vaccineren, beschuldigde van genocide, keurde de rechter het ontslag goed.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00
whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04