In tijden van crisis ontstaat al snel verdeling. Wanneer er mensenlevens op het spel staan, is het bijna onmogelijk om compromissen te sluiten. Sinds het begin van de pandemie hebben veel mensen zich uitgesproken tegen het gevoerde corona- en vaccinatiebeleid van de overheid. Zowel online als in het echt voeren mensen heftige discussies over ingrijpende kwesties. In Nederland is iedereen in principe vrij om hun mening te delen, maar aan elke vrijheid zitten grenzen. Een vrouw die werkte in een verzorgingstehuis in Nijmegen, uitte maandenlang haar frustraties over het corona en vaccinatiebeleid van haar werkgever en de overheid. De zorginstelling probeerde haar ervan te overtuigen de berichten te verwijderen, maar de vrouw weigerde. De uitingen stopten niet en de instelling zag geen andere optie dan haar te laten gaan. Afgelopen vrijdag keurde de kantonrechter haar ontslag goed.
Vaccinatiebeleid
Als je bij een zorginstelling voor ouderen werkt, komt het vaccinatiebeleid natuurlijk heel dichtbij. De medewerkster van de instelling plaatste op LinkedIn dat ze geloofde dat de coronapandemie niet echt was. Zo zei ze tegen alle maatregelen te zijn. Ook noemde ze het vaccin “experimenteel”, “risicovol” en zelfs “dodelijk”. Ze noemde de zorgverleners die mensen het vaccin toedienen oorlogsmisdadigers en verwees naar een video die de coronacheckapp vergeleek met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. De zorginstelling probeerde haar meerdere malen de berichten weg te laten halen. De medewerkster weigerde niet alleen de berichten te verwijderen, ze bleef doorgaan met haar uitingen. Wel begon ze te vermelden dat haar werkgever het mogelijk niet eens zou zijn met haar kritiek.
Vrijheid van meningsuiting
Toen in januari de zoveelste poging tot compromis mislukte, sleepte de instelling haar medewerker voor de kantonrechter. Als werkgever kun je niet zomaar iemand ontslaan en zeker niet omdat je het niet eens bent met wat je werknemer zegt of online plaatst. De zorginstelling pleitte bij de rechter dat de 51-jarige vrouw scherpe en cynische uitingen deed over het beleid en de visie van haar werkgever. Om deze redenen vroegen ze de rechter in april toestemming de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
De werknemer was ervan overtuigd dat haar uitingen volledig beschermd waren onder het Nederlandse grondrecht op vrijheid van meningsuiting. Toch besloot de rechter afgelopen vrijdag het ontslag goed te keuren. Volgens de rechter ligt de grens tussen het algemeen waarschuwen voor de risico’s van vaccineren en het beledigen van de mensen die eraan meewerken. Vanwege het feit dat ze de mensen die meewerken aan vaccineren, beschuldigde van genocide, keurde de rechter het ontslag goed.