Balenciaga: culturele toe-eigening, gebrek aan diversiteit, kindermishandeling en meer

mrt 30 2023, 15:33 FASHION
57305954 bsr agency
Balenciaga is een iconisch modehuis dat bekend staat om zijn innovatieve en grensverleggende ontwerpen. Het merk heeft echter ook te maken gehad met een aantal controverses en kritiek. En dat begon al veel eerder dan de controversie rondom de recente campagne voor kinderkleding. Eerdere ophef rondom het merk was voornamelijk gerelateerd aan culturele toe-eigening en gebrek aan diversiteit. In dit artikel gaan we dieper in op de controverses rondom Balenciaga en bespreken we enkele van de meest opvallende voorbeelden van kritiek op het merk.

De beruchte kindercampagne van Balenciaga

Balenciaga kwam eind 2022 zeer negatief in het nieuws na een opvallende campagne voor kinderkleding. Op de foto's in de campagne was een kind te zien dat omgeven was door BDSM accessoires. Op een andere foto was een document te zien waarin er gepleit werd voor de legalisering van kinderporno. Het duurde niet lang voordat social media gebruikers hun kritiek uitten op de advertentie van Balenciaga. Het merk heeft sindsdien hun excuses aangeboden door middel van een statement.
"We bieden onze oprechte excuses aan', stelde het merk in hun statement. ''Onze pluche berentassen hadden in deze campagne niet bij kinderen mogen staan. We hebben de campagne per direct van alle platformen verwijderd.” Ook werd er ingegaan op de controversiële documenten in de campagne. “Onze excuses voor het weergeven van verontrustende documenten in onze campagne'', stelde Balenciaga. We nemen deze zaak zeer serieus en ondernemen juridische stappen tegen de partijen die verantwoordelijk zijn voor het maken van de set en het opnemen van niet-goedgekeurde items voor onze Spring 23-campagnefotoshoot. We veroordelen misbruik van kinderen ten stelligste. Wij staan ​​voor de veiligheid en het welzijn van kinderen.”
Na deze statement beloofde het merk ook nog om geld te doneren aan organisaties die strijden voor veiligheid onder kinderen, maar het bleek allemaal niet genoeg om de publieke perceptie te veranderen. Zo vonden veel mensen dat het merk geen verantwoordelijkheid nam en deed alsof ze geen weet hadden van de documenten in de shoot. Ook Kim Kardashian, die het nieuwe gezicht was van het merk, liet publiekelijk weten afstand te nemen van het merk.

Culturele toe-eigening

Dit was echter lang niet de eerste keer dat Balenciaga ophef opwekte bij het publiek. Een van de meest voorkomende kritieken op het merk is het gebruik van culturele symbolen en referenties zonder toestemming of erkenning van de oorspronkelijke bron.
In 2007 werd de 'keffiyeh', een symbool van het Palestijns verzet, zonder enige referentie gebruikt in collecties van Balenciaga. In 2017 bekritiseerde Swizz Beats het merk vanwege het stelen van het logo van rapformatie 'Ruff Ryders'. Op Twitter ging al snel de term #CultureVulture rond. In 2021 lanceerde het merk een 'saggy joggingbroek' van meer dan 1000 dollar, met een zichtbare boxershort die boven de rand van de broek uitkwam. De broek ging viraal op TikTok, omdat het volgens velen een racistische move leek. Dit, gezien het feit dat broeken vaak op deze manier gedragen werden door Zwarte mannen en zij hiervoor 'ghetto' werden genoemd. Het feit dat een gigantisch modehuis hier dan meer dan duizend dollar voor vroeg, viel bij velen in het verkeerde keelgat.
24887035 bsr agency

Gebrek aan diversiteit

Een andere veelvoorkomende kritiek op Balenciaga is het gebrek aan diversiteit in hun modellen en ontwerpers. Het merk heeft in het verleden meerdere keren kritiek gekregen vanwege het ontbreken van modellen van kleur in hun campagnes en shows. In 2017 stonden Zwarte modellen te protesteren bij de Paris Fashion Week show van het merk. Demonstranten hielden spandoeken met de tekst: 'Zwarte modellen zijn belangrijk', omhoog. In de 44 outfits die in hun modeshow te zien waren, was geen een model van kleur gebruikt.
Culturele toe-eigening, gebrek aan diversiteit en ongevoelige marketingcampagnes zijn slechts enkele van de problemen waar Balenciaga mee te maken heeft gehad. Er is groeiende aandacht voor de verantwoordelijkheid die invloedrijke merken dragen om een positief voorbeeld te stellen en rekening te houden met de culturele en maatschappelijke impact van hun ontwerpen. Gezien de geschiedenis van controversie rondom het merk, is het de vraag of Balenciaga het in de toekomst beter zal doen.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04
img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00