Skip to main content

De top 10 Nederlandse albums van het jaar

24/12/2021
Beeld: Jonathan Hoost

December staat ieder jaar weer volledig in het teken van kerstbomen en een planning zoeken voor oud en nieuw, maar het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de eindejaarslijstjes. Spotify Wrapped brengt jouw persoonlijk eindejaarslijstje al in beeld om mee te kunnen flexen – nu is het aan ons om te pronken met onze muzieksmaak. Eerder dit jaar presenteerden we al wat we de beste albums tot dan toe vonden. Vanuit Complex NL is hier de definitieve lijst met Nederlandse albums van het jaar.

Kevin – Grote Versnelling 

Wat krijg je na een kleine versnelling? Een ‘Grote Versnelling’. Je hebt gelijk, die grap was niet echt sterk, maar Grote Versnelling van Kevin wel. Het totaal plaatje was geweldig. Complex was aanwezig bij de clipshoot van Kevin’s ‘Samen’ met Yade Lauren. Het was een van de eerste singles van het album ‘Grote Versnelling’. Ook had de Slowflow Animal een nachtwinkel, volledig in slowflowstijl, geopend in Rotterdam ter promotie voor het album. Met sterke nummers op de tape en samenwerkingen van Idaly, Frenna, Ronnie Flex en KA is Grote Versnelling, volgens Complex NL, album van het jaar geworden. 

Ronnie Flex – Altijd Samen

Ronnie Flex is een van de weinigen die dit jaar een clubtour heeft kunnen doen. Op de dag van het concert was Rémi nog maar een paar dagen oud. Zijn geluk en trots over het vaderschap was te voelen, terwijl hij de nummers van zijn album ‘Altijd Samen ‘, een ode aan zijn eerste dochter Nori, live liet horen. Naast het feit dat zijn emotie voelbaar was, vertelde de artiest de aanwezigen ook over zijn geluk: ”Het enige dat me nu nog gelukkig maakt is om die twee kleine van me gelukkig te zien. Ook de promotie voor het album was niet verkeerd. Ronnie Flex gaf een bijzondere luistersessie. Tijdens de sessie luisterden de aanwezigen in een speciaal afgehuurde metro elk nummer van het album. De energie van het concert was hoog en de marketing was tot in de puntjes gedetailleerd. 

Josylvio – ‘Abu Omar’

Hef, Adje, Sevn Alias, Kevin, MocroManiac zijn een paar van de namen die Josylvio heeft kunnen strikken voor het album ‘Abu Omar ‘. De diversiteit van de herkenbare Josylvio sound zorgt ervoor dat elke samenwerking die wordt aangegaan, aansluit bij de gekozen beats op het album. Dat heeft allemaal te maken met de persoonlijk groei die Josylvio de afgelopen jaren heeft meegemaakt. De mix tussen nummers over het straatleven en de meezingers wordt nu aangevuld met diepere teksten waarin het gaat over familie. Dat de familieman gelukkig is als vader. Dit wordt nogmaals benadrukt in de outro van Abu Omar, het album wordt afgesloten met een openhartige brief naar zijn zoon en een pianoversie van Oost West, Thuis Best. We zagen Josylvio nooit eerder zo openhartig. Daarom kan ‘Abu Omar’ ook niet ontbreken in deze lijst! 

Lijpe – Selfmade 

Lijpe is ook zo’n rapper die de gewoonte heeft om niet mee te doen aan de continuïteit als het gaat om muziek uitbrengen. Eén album per jaar, een paar samenwerkingen en geen interviews. Dit jaar konden fans zelfs genieten van twee albums, dat hij doet wat hij wil is meer dan duidelijk. Zijn volledige album ‘Selfmade’ was te vinden in de Nederlandse Spotify Top 100. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij bij de tien albums hoort die wereldwijd de meeste streams hebben gehaald in de eerste 72 uur. ‘Selfmade’ kon onmogelijk ontbreken in de top 10 van dit jaar. 

Jack $hirak – Talou 

Als er iemand al jaren probleemloos aan de top meedraait is het $hirak wel. De producer heeft een geweldige samenstelling van artiesten kunnen regelen voor ‘Talou‘ en dat valt te horen ook. Er is voor iedereen wel wat te vinden op de tape: Van de diversiteit in beats tot aan de verschillende stijlen van artiesten. Als er een album uit deze lijst gekozen moest worden om te draaien tijdens oud & nieuw, dan stond ‘Talou’ van $hirak stipt op één. Waarom? Als je een grote fan ben van Nederlandse muziek dan is er een kans dat je jouw favoriete artiest grijs hebt gedraaid. De kans is groot dat die topper ook te horen is op ‘Talou’. 

Hef, Crooks & Adje – Boyz In De Hood 2

Op deel 2 van Boyz in de Hood, blikken de broers Hef, Adje en Crooks terug op hun carrière en de ervaringen die zij in hun persoonlijke leven hebben meegemaakt. Van het verlies van een moeder tot het een tijdelijke breuk tussen Adje en Hef, tot het droppen van legendarische albums als Hefvermogen. Alles komt aan bod. Het resultaat is een eerlijk album, dat je dwingt te luisteren naar de verhalen. Maar ook: een album met laidback beats en captionwaardige lyrics. We horen de drie artiesten in hun glorie. Ze doen waar ze het beste in zijn, wat verder gaat dan rappen of muziek maken en eerder in de buurt komt van verhalen vertellen.

Jonna Fraser ft. Frenna – Championships 

Sinds Covid-19 zijn veel artiesten aan het experimenteren. Nieuwe geluiden, nieuwe samenwerkingen, oude flows en ga zo maar door. Los van het feit dat de clubs niet open zijn om te genieten van bepaalde nummers, was het een goed jaar voor muziekfans. Het project Championships van Jonna Fraser en Frenna is iets dat allang had moeten gebeuren. Gelukkig hadden de mannen tijd over en is het er eindelijk van gekomen. Met Complex zijn ze diepte ingegaan over dit proces en je kan er alles over lezen in onze coverstory

Jordymone9 – Echte Werkers

Om de zoveel jaar staat er een rapper op die gelijk de aandacht weet te pakken. Dit was ook het geval met Jordymone9. De rapper is een storyteller die je meeneemt op avontuur in zijn nummers. Dat effect had ook zijn debuutalbum ‘Echte Werkers’. Met namen als Hef, 3robi, Zefanio en Latifah is het hem gelukt om een sterk project neer te zetten. De tijd zal het leren of Jordy er is voor de langere termijn of juist voor de korte klapper. 

Lil Kleine – Kleine 

‘Kleine’ was technisch gezien een EP. Het eerste nummer ‘Nog Steeds Aan’ omschrijft eigenlijk de gehele plaat. Met vijf nummers laat Lil Kleine weten dat hij nog steeds kan meedraaien op topniveau van de Nederlandse rapscene. 

Cho – ‘Chosen’

“Knock, knock, It’s me though.” De beruchte tagline liet ons in 2016 hunkeren naar meer muziek van Cho. Dat gevoel groeide alleen maar toen Cho het album ‘Since ‘93‘ uitbracht in 2019. Het is een ware kunst geworden hoe de rapper een balans heeft gecreëerd tussen tijd nemen voor het maken van nieuwe nummers en het releasen met de juiste timing. Ondanks het feit dat er recent een album is verschenen, is het verlangen naar meer muziek van Cho in 2021 nog steeds aanwezig. Het lijkt erop dat de rapper volledig losstaat van de cultuur van het huidige internet en de continuïteit die er verwacht wordt van artiesten. ‘Chosen‘ is dan ook één van de meest geliefde albums van 2021 van de gehele redactie van Complex geworden.  

Leave a Reply