Skip to main content

Digitale fooi bij Thuisbezorgd gaat niet volledig naar bezorgers

09/09/2021
Beeld: Newsroom Pathe

Wie dacht dat de fooi die je geeft met de online-optie van Thuisbezorgd volledig bij de bezorger terecht kwam, heeft het goed mis. De grootste bezorgdienst van Nederland blijkt de fooien pas uit te betalen na aftrek van belasting en premies. 

Sinds mei vorig jaar is er een extra optie in de app van Thuisbezorgd.nl om bezorgers fooi te geven. Door de pandemie was het contact tussen klanten en bezorgers minimaal, waardoor de digitale optie echt een opsteker was. Het bleek te mooi om waar te zijn. Hoewel er op de website van thuisbezorgd staat dat de volledige fooi naar de bezorger gaat, is dit niet zo. 

“Ook over fooien moeten belasting en premies worden afgedragen. Die houden wij dan ook in.”

 woordvoerster Linda van Aalten van JustEat Takeaway

Naast het feit dat de volledige fooi niet volledig naar de bezorger gaat, staat er ook op de website van thuisbezorgd dat ‘voor fooien belastingen kunnen gelden’. Navraag vanuit RTL leert dat de bezorgdienst inderdaad belastingen en premies op de extraatjes inhoudt.

Hoeveel de bezorgdienst van de fooi aftrekt voor de fiscus, hangt volgens de woordvoerder af van het inkomen van de bezorger. Gelukkig voor Complex is het basistarief voor inkomstenbelasting algemeen bekend: 37,1%. Voor elke euro fooi gaat er 37 cent naar de belastingdienst. Bovenstaande is alleen voor bezorgers in dienst bij Thuisbezorgd van toepassing. De restaurants met eigen bezorgers krijgen het volledige fooibedrag en moeten het zelf verdelen onder bezorgers. 

Bij Deliveroo ontvangen bezorgers wel 100 procent van de fooi. Deliveroo legt de verantwoordelijkheid betreffend eventuele verschuldigde premies volledig bij de bezorgers/restauranthouders. Dit doen ze volgens de richtlijnen voor de hele branche. 

Leave a Reply