Het genereren van inkomsten met advertenties via je website, blog of app zit een heel systeem achter. Platformen zoals
Youtube en Facebook benutten dit systeem optimaal. Het genereren van inkomsten met advertenties wordt dan ook een van de belangrijkste aspecten van mobiele marketing genoemd. Het is niet vreemd om te zien dat de economie omtrent contentmakers steeds beter begint te draaien, als een ware digitale revolutie.
Honderden miljoenen euro’s worden er beloofd voor exclusieve
creaties voor de platformen. De digitale revolutie voor de media-industrie is in volle gang.
Snapchat gaf eind vorig jaar al aan dat er een miljoen per dag naar de top contentmakers zou gaan. Tik Tok heeft zelfs toegezegd dat er binnen drie jaar een fonds van een miljard zou zijn voor contentmakers.
Alleen al in 2021 heeft de influencer economie een recordbedrag van € 1,1 miljard aan financiering gezien. De opkomst van digitale platforms zoals
YouTube, Instagram en Snapchat maakte plaats voor de influencer economie zoals we die kennen - van gesponsorde berichten (soms zelfs nep, voor invloed), Instagram Story-shout-outs tot merkgebonden verlovingen. Big Tech platformen vechten om makers op hun platform te houden in een poging de betrokkenheid te vergroten.
Naast advertenties is ook cloud computing een cashcow geworden voor techbedrijven. Cloud computing is het via een netwerk – vaak het internet – op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet. Bijvoorbeeld Google’s moederbedrijf Alphabet is hiermee gigantisch geworden.
Youtube
Na snapchat en Tiktok is nu Youtube aan de beurt om de portemonnee te trekken voor contentmakers. Het bedrijf heeft een fonds opgezet voor contentmakers. Er zal 100 miljoen over contentmakers verdeeld worden in 2021 en 2022. Wat de deal vanuit Youtube bijzonder maakt, is dat je geen samenwerking nodig hebt vanuit
YouTube Partner Programma. Als dat wel het geval zou zijn had je minimaal 1000 subscriptions nodig en minimaal 4000 views.
In tien landen kan je aanspraak maken op het Youtube fonds, je zou dan wel exclusieve content moeten aanleveren voor Youtube Shorts. Het gaat om de landen India, Brazilië, Japan, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Nigeria, Indonesië en Mexico. Of er meer landen bijkomen is tot nu toe onbekend. Nu Youtube ook bezig is met extra betalingen voor contentmakers, is het duidelijk dat de digitale media revolutie echt is begonnen. En dit zal enorme gevolgen hebben voor de klassieke media.
.