Beste albums van het jaar (Benelux)

dec 20 2022, 16:05 MUZIEK
best albums banner
Dit jaar ging de evenementsector weer open, wat overduidelijk een positieve invloed heeft gehad op de muziekindustrie. In 2022 werden we namelijk overspoeld met nieuwe albums, bijzondere samenwerkingen en tapes van zowel gevestigde, als upcoming artiesten. Het was dan ook niet makkelijk om een lijst samen te stellen van de beste albums van het jaar, maar de redactie heeft gekozen.
Dit zijn volgens Complex NL de beste albums uit de Benelux van 2022:

15. Jack - Waterman

Met 'Waterman' liet Jack zien hoe consistent hij is als artiest. Het album kwam binnen op nr.3 in de Dutch Albums Top 100 en bevatte featurings van Emms, Josylvio, 3robi en meer. Ook gaf Jack zijn vriend 'Otje' de kans om zijn ding te doen op de track '03:50'. In oktober spraken we Jack over 'Waterman'. Check het interview hier.

14. Antoon - Hallo

2022 was het jaar van Antoon. Hij verkocht maar liefst twee keer de Ziggo Dome uit en werd Spotify's meest gestreamde artiest van het jaar in Nederland. De hitsingle 'Hallo' is inmiddels al meer dan 31 miljoen keer gestreamd. De gelijknamige EP kon dan ook niet ontbreken in deze lijst.

13. S10 - Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt

Waar we vaak duistere, emotionele teksten van S10 gewend zijn, liet de singer/songwriter zich op haar laatste album van een andere kant horen. 'Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt' is een ode aan de mooie herinneringen die S10 het afgelopen jaar heeft gemaakt en de herinneringen die ze nu aan het maken is. Ze wist Mula B te strikken voor een emotionele lovesong en dat alleen al, was genoeg om een plekje in de lijst te bemachtigen. In oktober spraken we S10 over haar nieuwe album. Check het interview hier.

12. Cho - THNX

Cho heeft dit jaar niet eens een album gedropt en wist het toch te schoppen tot de beste albums van 2022. 'THNX' was de inluiding van een nieuwe era voor Cho: hij ruilde TopNotch in voor Warner Music en maakte de tape veelal gezamenlijk met Noell3, en we zijn altijd blij met nieuw vrouwelijk talent.

11. SFB - Reset The Levels IV

In 2022 maakte SFB een comeback die niemand zag aankomen. Ze verkochten de AFAS Live twee keer uit en staan op 30 december zelfs in de Ziggo Dome. Hoewel het publiek dacht dat de AFAS Live concerten als afscheid dienden, verraste SFB ons met het vierde deel van 'Reset The Levels'. Hoewel het album verschillende reacties opwekten van het publiek, kunnen ijzersterke tunes als 'BABY MAMA DRAMA', 'TAT TAT', 'SHOW ME SOME LOVE' en '100 BOTTLES' niet genegeerd worden.

10. Tyrone Marcio - Simpele Ziel

Het komt niet vaak voor dat een beginnend 18-jarige artiest met zo een volwassen debuutproject komt. ‘Simpele Ziel’ is het eerste wapenfeit van de jonge Tyrone Marcio uit Purmerend en hij onderscheidt zich direct - van de artwork tot aan de producties. Het project is bijna volledig geproduceerd door hemzelf, en dit is goed terug te horen. Tyrone heeft een poëtische manier van schrijven en houdt van minimalistische, Timbaland-achtige producties. Hij zingt misschien: “Ik ben een simpele ziel, ik ben niet speciaal ofzo,” maar op ‘Simpele Ziel’ laat hij zien dat dit allesbehalve zo is.
Tyrone Marcio hebben we eerder dit jaar bestempeld als Artist To Watch; lees het volledige interview hier.

9. Jiri11 - Icarus

Toen Ronnie Flex aankondigde dat Jiri11 de eerste signing zou zijn van het ADF-label, waren de verwachtingen al hoog. Jiri11 staat al langer bekend als een talentvolle artiest en op dit project bewijst hij het: ‘Icarus’ is de perfecte tentoonstelling van zijn talent. Er heerst een goed balans tussen trap en harmonieuze zanglijnen; dit complementeert elkaar op een project waar het thema veelal zelfreflectie is. De openingstune, ‘Ligt Het Aan Mij’ zet gelijk de toon. Jiri11 stelt zich kwetsbaarder op dan we gewend van hem zijn en ‘Icarus’ voelt als de perfecte springplank voor meer.

8. Trobi - Trobi On The Beat

Trobi staat al een tijdje bekend als de hofleverancier van beats voor de Nederlandse scene, en met ‘Trobi On The Beat’ drukt hij officieel zijn stempel. Hij is van alle markten thuis en dat is goed te horen aan de variatie op het project. Of het nou een klassieke samenwerking is van Emms en Lijpe (‘Donkere Dagen’), een house hit van Ronnie Flex (‘Okee Shordy’), of een Caribische track van Ir-Sais (‘Sabaná’) is: voor ieder wat wils.

7. Mula B - Prix d'Ami

Mula B zette het land dit jaar op zijn kop met zijn 101Barz sessie. Het was dan ook niet verassend dat zijn nieuwe album 'Prix d'Ami' insloeg als een bom. Met 19 tracks en featurings van onder andere Emms, Qlas & Blacka en Cor wist hij in de eerste 72 uur zoveel streams te pakken, dat Prix d'Ami belandde op nummer 10 van de wereldwijde 'Top 10 Albums Debut Global' lijst van Spotify.

6. Adje & Reverse - Legacy

In 2013 brachten rapper Adje en producer Reverse samen Adje’s debuutalbum ‘Vossig’ uit. In 2022 kondigden ze het tweede deel van 'Vossig' aan, wat uiteindelijk het album 'Legacy' werd. 'Legacy' is het product van de perfecte combinatie van Adje's flow en de beats van Reverse. Het is een album dat je dwingt te luisteren naar wat er gezegd wordt, wat erg welkom was in een jaar van veel vluchtige muziek. In maart spraken we Adje en Reverse over 'Legacy'. Check het interview hier.

5. Lijpe - Lijpe

Er is geen artiest waar we meer comments over krijgen dan Lijpe. De rapper heeft misschien wel de meest loyale fanbase ooit en hoe kan het ook anders. Al sinds hij doorbrak met zijn 101Barz sessies weten we wat we van Lijpe kunnen verwachten: harde barz, rustige flow, echte verhalen. Dat was niet anders bij zijn selfnamed album 'Lijpe'.

4. Broederliefde - Strandje Aan de Maas

Al dik 10 jaar lang weet Broederliefde relevant te blijven en behoren ze tot het rijtje van grootste acts uit onze scene. De mannen dropten hun achtste album genaamd 'Standje Aan De Maas' met club bangers als 'Stunten', 'Proost' en 'Bikini' en bijdrages van onder andere KA, Ronnie Flex en Idaly. De heren laten met dit album wederom horen waarom zij domineren. Afgelopen weekend trapten ze ook hun tour af in Rotterdam en Complex NL kon bij dit feestje natuurlijk niet ontbreken.

3. Rotjoch - Float

In augustus dropte Rotjoch zijn langverwachte debuutalbum 'Float' met een Allstar featuringslijst waar we zowat heel de scene op hoorden. Van Idaly op 'Betalen Voor Dit' tot Mula B op 'Verdien Model' tot Hef op 'Nog Een Check', elke featuring, maar dan ook echt elke featuring, kwam hard en tot zijn recht. Het album met maar liefst 35 featurings wist zelfs de nummer 10 te bereiken op de wereldwijde Spotify 'Top 10 Albums Debut Global' lijst. Rotjoch heeft zeker niet teleurgesteld met zijn debuut plaat, sterker nog, we zijn heel benieuwd hoe hij dit gaat opvolgen.

2. KA - Recklezz

Zonder enige vorm van media-aandacht, heeft KA het succes van zijn debuutalbum 'Behind The Scenes' weten te overtreffen. 'Recklezz' kwam binnen op nr.1 in de Dutch Albums Top 100, het bewijs dat zijn publiek al die tijd loyaal op hem gewacht heeft. Met zijn rauwe lyrics, gedetailleerde storytelling en perfecte delivery, heeft KA een van de beste albums van het jaar gedropt. Lees hier meer over 'Recklezz'.

1.sor - BAE DOVEN

Van het winnen van tv-programma 'Maestro' tot het droppen van een driedelig rapalbum, gecombineerd met klassieke muziek: als er een artiest is die zich dit jaar heeft onderscheiden van alles en iedereen in de scene, is het sor wel. Er is niemand die klinkt zoals sor, niemand die de producties heeft die sor heeft neergezet op Bae Doven. Het was zonder twijfel het beste muzikale album van het jaar en het optreden in het Concertgebouw tilde dit naar nieuwe niveaus. sor heeft volledig zijn eigen lane gecreeërd en biedt daarin kwaliteit en een uitermate sterk gevoel voor muziek. En dat voor een artiest die slechthorend is.
Hoewel deze albums het niet tot de top 15 hebben gehaald, verdienen ze volgens ons honorable mentions:
Kans - Hennessy & Beckies
Hef - Hefvermogen 2
Ray Fuego - Open, Bloot & Paranoïde
Latifah - Eigen Lane

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

img 5075

Artist To Watch: Narco Polo

Narco Polo is onze nieuwe Artist To Watch voor de maand maart. We spraken Narco Polo over zijn begin als artiest.

MUZIEK mrt 15, 10:00
schermafbeelding 2024 03 09 om 163334

Nelson Freitas: Een Reis Van Rotterdam Naar Wereldwijd Succes 

Dat Nelson Freitas een meester is in het mengen van Kaapverdische inspiraties met moderne pop, R&B, en Afrobeats, is een feit dat zijn fans al lang erkennen. De muzikale reis van deze veelzijdige arti...

MUZIEK mrt 09, 17:52
ert45 1

Het Drake-effect: de beste Drake-Remixes van nieuwkomers

Drake en 4Batz hebben zojuist hun eerste samenwerking uitgebracht, 'Act II: Date @ 8 Remix'. Dit markeert een belangrijk moment waarbij Drake zijn krachten bundelt met de opkomende artiest 4Batz. Het...

MUZIEK mrt 08, 19:07
banner site

Complex Picks: Willem - Spuug van God

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van Willems album 'Spuug van God' uit.

MUZIEK mrt 05, 16:10