Skip to main content

Oprichter Filling Pieces over samenwerking met Zalando: ‘We willen mensen samenbrengen’ 

20/02/2023februari 23rd, 2023
Beeld: Daniel Lopes

Vorige week ging de exclusieve Filling Pieces x Zalando collectie online, genaamd ‘You Are Invited’. De collectie richt zich op inclusiviteit, wat terugkomt in de genderloze en size-inclusive stukken. In de campagnevideo is onder andere een cameo van artiest Sevdaliza te zien. We spraken de oprichter van Filling Pieces, Guillaume Philibert, over de nieuwe collectie, het belang van community, de combinatie van luxe en streetwear, en het doorbreken van hokjesdenken, door het samenbrengen van verschillende werelden. 

In de campagnevideo van de collectie zijn veel verschillende modellen te zien. De collectie is zowel genderless als size-inclusive. Waarom is diversiteit zo belangrijk voor Filling Pieces, en specifiek deze collab met Zalando?
Ik geloof dat Filling Pieces is ontstaan vanuit een bepaalde ideologie, waarbij we het merk centraal zetten om mensen samen te brengen. Filling Pieces is ontstaan vanuit mijn slaapkamer en de garagebox van mijn ouders. Ook vanuit het gevoel dat ik iets miste, namelijk een product tussen high-end fashion en streetwear. Er waren weinig merken die dat deden en ik zag een beweging gaande van artiesten die deze combinatie terug lieten komen in hun stijl, zoals Pharrell Williams. Jordans met Dior denim, bijvoorbeeld. Ik vond dat een erg interessante ontwikkeling. Op die leeftijd begon ik mijn eigen stijl te ontwikkelen, ik studeerde ook architectuur, dus ik was veel bezig met design. En ik miste echt een betaalbaar product van hoge kwaliteit. Streetwear is ontstaan vanuit ‘the culture’ en high-end fashion was altijd voor witte, rijke mensen. Ik geloof dat je door die verschillende stijlen samen te brengen, ook verschillende mensen samenbrengt. 

De collectie heet ‘You Are Invited’. Wat is het verhaal achter dit thema?
‘You Are Invited’ komt eigenlijk van een denkbeeldige tafel, waarbij iedereen welkom is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je geaardheid is of waar je in gelooft. Dat is ook waar wij als Filling Pieces voor staan. Mode bestond altijd heel erg uit gatekeepers. Je moest maar net de juiste pers hebben of de juiste koper. De tijden zijn daarin heel erg veranderd en mode is nu veel meer gericht op community. Als je een community opbouwt, bouw je daarmee ook relaties op en dan sta je veel sterker. Wij geloven heel erg dat je open moet zijn en mensen moet inviten. Kijk bijvoorbeeld naar wat Virgil Abloh heeft gedaan met Louis Vuitton. Hij heeft een community opgebouwd en mensen uitgenodigd in die community. Daardoor is het merk heel toegankelijk geworden. 

Waarom is artiest Sevdaliza volgens jou een van de perfecte personen om het gezicht van deze campagne te zijn?
Ik waardeerde haar muziek al heel lang. Eigenlijk wil ik het niet eens muziek noemen, want het is zoveel meer dan dat. Het is echt een experience. Zij is een hele grote inspiratiebron, omdat zij bij wat ze ook doet, altijd naar het hoogst mogelijke niveau streeft. Of het nu haar muziek, videoclips, creative direction of haar stijl is. Het is allemaal op zo’n artistiek, internationaal niveau dat we daar als Nederland trots op mogen zijn. Dat inspireert ons als Nederlands merk, dat zich wel op de hele wereld focust. De manier waarop zij zich kleedt en uit is ook super divers. Ze kan er super vrouwelijk uitzien of ze kan er boyish uitzien. Daarin reflecteert haar stijl heel erg waar deze collectie voor staat. Daarnaast denk ik dat zij als werkende moeder ook een voorbeeld is van hoe je als powerwoman ook moeder kan zijn. Het wordt vrouwen in deze maatschappij moeilijk gemaakt om te werken als moeder, vooral als je op hoog niveau wil presteren. Daarom support ik graag ondernemende en werkende vrouwen. Sevdaliza is daar volgens mij echt een boegbeeld in.

Filling Pieces staat erom bekend luxe met streetwear te combineren. Hoe is het gevoel van luxe toegevoegd aan deze collectie?
Ook de term ‘luxe’ is volgens mij heel erg veranderd. Vroeger werd luxe gelinkt aan een bepaalde exclusiviteit of prijsklasse waardoor maar een select groepje mensen hier toegang tot had. Een luxeproduct moet van goede kwaliteit zijn en waarde hebben, maar het gaat volgens mij ook om het gevoel dat het je geeft. Ik geloof dat bepaalde Nike sneakers van 190 euro, die exclusief zijn, je ook een gevoel van luxury kunnen geven. In ons geval hebben we luxe toegevoegd door de kwaliteit van de producten en het materiaalgebruik, maar dus ook door het gevoel dat de collectie je geeft. Het is een collectie waarbij is nagedacht over de stukken en die zo opgebouwd is dat een ieder het zou kunnen dragen. Dat voegt ook een bepaalde waarde en dus luxe toe aan de collectie.  

De meeste stukken uit de collectie zijn zwart, een kleur die geliefd is bij velen. Waarom is hiervoor gekozen?
Ik vind zwart de meest draagbare kleur. Zwart past goed bij de meeste huidskleuren en de meeste lichaamstypes. In de collectie zijn verschillende tinten zwart verwerkt, door het gebruik van verschillende materialen. Zo is er bijvoorbeeld een leren broek, zwart suède komt terug in de collectie, maar er is ook gebruik gemaakt van nylon en katoen. Dat geeft veel diepte. Als je kijkt naar je iPhone, zie je ook verschillende tinten zwart, waardoor er diepte gecreeërd wordt. We hebben ook een tint groen gebruikt als de popping kleur en dan komt er ook nog een beetje off-white terug in de collectie. 

Wat is jouw favoriete item uit de collectie en waarom?
Er zijn drie items die ik heel tof vind: er is een loafer met een hoge zool en een landscape print, die geïnspireerd is op de varsity jacks. Daarnaast hebben we ook een leren broek gemaakt die ik heel tof vind. Het is moeilijk om leren broeken voor mannen te vinden. Vooral voor mannen van mijn postuur zijn ze vaak te strak. In het verleden hebben we wel eerder een leren broek gemaakt, maar die hebben we nu echt geoptimaliseerd. En we hebben een boot gemaakt met een hak, die ook in grote maten verkocht wordt, zodat mannen het ook kunnen dragen. 

zalando filling pieces

Het wordt steeds bekender voor streetwearliefhebbers dat ze ook bij Zalando terechtkunnen voor hun kleding, maar het wordt nog steeds niet als een voor de hand liggend merk gezien voor streetwear brands om een samenwerking mee aan te gaan. Waarom heb jij daar wel voor gekozen?
Een van de redenen dat wij met Zalando samenwerken is omdat online steeds meer de realiteit wordt. Wat ik bijzonder vind aan Zalando, is dat zij heel slim investeren en heel goed hun data bijhouden. Zij weten precies waar hun publiek vandaan komt, wat ze willen, wat voor producten ze hun publiek kunnen bieden, welke prijsklasse, welke kleuren. Allemaal waardevolle informatie die ons als merk heel erg kan helpen om betere connecties te maken met onze doelgroep. Zalando is niet super high-end, maar dat zijn wij ook niet. Wij willen een bepaalde accessibility behouden, die Zalando ook heel erg heeft. Ik denk dat zij ook de juiste middelen hebben om een merk te laten groeien en zij zijn gewoon heel groot in bepaalde regio’s waarin wij ook zouden willen groeien. Je ziet ook dat ze zich ontwikkelen, dat ze steeds meer samenwerkingen aangaan met streetwear brands en dergelijke. Wat ik ook tof vind aan Zalando, is dat zij echt het budget en de middelen vrijmaken om zo’n collectie ook daadwerkelijk op te zetten. De vrijheid en het vertrouwen dat ze ons daarin geven is heel bijzonder. Ik hoop dat deze collectie andere merken ook overhaalt om met Zalando te werken. 

Een samenwerking met Filling Pieces is heel goed voor de credibility van Zalando, maar maak je je geen zorgen om de credibility van Filling Pieces?
Goede vraag, ik heb daar ook lang over nagedacht. Als we kijken naar hoe ik ben begonnen, moest ik op heel veel deuren kloppen om winkels Filling Pieces te laten verkopen. Uiteindelijk zijn wij daardoor ook gegroeid als merk en als merk, bepalen wij nu de narrative. Wij bepalen of iets cool is of niet. Als mensen Zalando niet relevant vinden voor streetwear, hoop ik dat wij met deze collectie kunnen laten zien dat het wel tof kan zijn. Daarmee hoop ik ook dat mensen een beetje uit dat hokjesdenken gaan van dat iets wel of niet cool is: we kunnen iets cool maken. Mensen zagen IKEA waarschijnlijk ook niet als een relevant merk voor streetwear, maar toen Virgil met IKEA ging werken rende iedereen daarheen voor die collectie.   

Zijn er nog toekomstige plannen voor samenwerkingen tussen Filling Pieces en Zalando?
Voor nu is dit een mooi project. Wellicht in de toekomst, maar er staat nog niets vast. Als we weer een samenwerking zouden doen, zou het wel weer een thema moeten hebben waarmee we een positieve verandering teweeg kunnen brengen. Het moet dan echt lading en value hebben. 

zalando filling pieces

Filling Pieces heeft zich flink ontwikkeld sinds we kennismaakten met het merk. Zo is een aantal jaar geleden ook kleding toegevoegd aan het assortiment. In welke richting zie je het merk de komende jaren groeien?
Ik geloof dat we in het begin veel dingen hebben geprobeerd en daarbij hebben we geleerd dat focus heel belangrijk is. Als je naar een restaurant gaat waar heel veel verschillende gerechten en keukens worden aangeboden, wordt het moeilijk om de kwaliteit te waarborgen. Maar als je Loetje bent en heel goed bent in steak, kun je daarin veel makkelijker doorgroeien. Wij hebben dus veel geprobeerd, maar onze focus ligt momenteel echt op footwear, kleding en eigen retail. Daarin willen we graag groeien. We hebben nu alleen een eigen winkel in Amsterdam, maar de volgende stap is om internationaal ook onze stempel te zetten. Londen, Parijs en New York vind ik heel interessant. 

Draait Filling Pieces al goed in die steden?
De U.K. en Duitsland zijn groeiende markten voor ons. In de U.S. zijn we inmiddels ook bekend, maar met de huidige capaciteit van ons team en de budgetten die we hebben, kunnen we niet zomaar naar de U.S. Daarom ben ik ook heel trots op Daily Paper, dat zij de stap gemaakt hebben om in New York zo’n mooie winkel te openen. Dat is iets wat we op z’n tijd ook zouden willen bereiken, want we zien wel al dat het werkt. Hoewel we nauwelijks promotie maken in de U.S., zien we bij online sales wel dat er ook in dat gebied een constante groei is. Onze product placement daar loopt ook heel erg goed. Steve Harvey die laatst de loafers aan had. NBA players die onze schoenen dragen, Lebron James bijvoorbeeld. Dus je ziet wel dat er tractie is, maar we hebben nog niet de capaciteiten om daar met de deur binnen te vallen. 

Terugkijkend op je loopbaan, wat is een item of een ervaring waar je erg trots op bent?
Ik denk dat de eerste schoen die we hebben ontworpen met het logo nog steeds een bestseller is. Daar ben ik heel trots op. Dat die al tien jaar zo goed loopt, daarmee hebben we wel bewezen that it’s here to stay. Het is ook een silhouette geworden wat heel veel mensen kennen. Het tweede waar ik heel trots op ben is hoe we de winkel neer hebben gezet en de experience die de winkel met zich meebrengt. En daarnaast ben ik ook heel trots op onze bedrijfscultuur. Het team ademt het merk echt. Je ziet vaak grote corporate bedrijven die dan ineens een ingeving krijgen van ‘o ja, we moeten diversiteit op de kaart gaan zetten’, terwijl dat intern geen weerspiegeling is van wie zij zijn. Wij zijn juist een bedrijf waarbij dat wel wordt weerspiegeld. Alles wat wij doen komt van een authentic place. 

De ‘You Are Invited’ collectie van Filling Pieces en Zalando is exclusief verkrijgbaar via Zalando