Skip to main content

Podcasts: de 20 favorieten van de Complex NL redactie

13/08/2021augustus 15th, 2021
podcasts
Beeld: ComplexNL

Elke maand vragen we de redactie van Complex Nederland welke podcasts zij op dit moment het hardst vinden! Lees verder voor de 20 favorieten van deze maand.

Podcasts: Mental health en Self improvement

Tiny Leaps, Big Changes (EN) – is een podcast over persoonlijke ontwikkeling. De focus ligt voornamelijk op dagelijkse bezigheden en routines die uiteindelijk bepalen welke doelen we behalen in het leven. De show wordt gehost door Gregg Clunis. Simpele manieren en handvatten worden gedeeld om de luisteraar te helpen je grootste levensdoelen haalbaarder te maken.

Ook een goede podcast over persoonlijke groei is The School of Greatness (EN). In deze podcast worden inspirerende interviews met de meest succesvolle mensen op aarde gedeeld. Wereldleiders in het bedrijfsleven, de mediawereld, sport, wetenschap, gezondheid en literatuur, komen te gast. De show gaat erom de luisteraar te inspireren om het allerbeste uit zichzelf te halen.

Next up: Earn your Leisure (EN). Dit is een show waarbij Rashad en Troy je een kijkje achter de schermen geven van de financiële wereld van de entertainment en sport industrie. Ook hebben ze het over de achtergrondverhalen van ondernemers. De hosts ontleden samen businessmodellen en de laatste trends in finance in een mix van business en popcultuur.

Een andere podcast over zelfontwikkeling is The Selflove Fix (EN). Hierin staan vrouwen van kleur centraal. “Hier bij de Selflove Fix zijn we herkenbaar, we lachen, we huilen, we helen, maar het meest nog leren we over de waarheid van wie we zijn en wat we verdienen.”, aldus de host.

Wie ons ook aan het lachen maakt is Jameela Jamil in haar podcast: I Weigh with Jameela Jamil (EN). Wat begon als een post op Instagram waarin ze kritiek uitte op de obsessie over het gewicht van de Kardashians, groeide uit tot een online beweging. Jameela pleit voor body-neutrality: de overtuiging dat je lichaam en hoe je eruit ziet niet bepalen wat je waard bent.

In On Purpose with Jay Shetty (EN), probeert Jay “wijsheid viraal te laten gaan”. Hij zegt zijn voorrecht gesprekken te kunnen hebben met wijze, inspirerende mensen te willen delen. Dat doet hij in deze podcast.

podcasts
Beeld: IG/ JameelaJamil

Podcasts: Entertainment NL

De eerste Nederlandse podcast op het lijstje is natuurlijk Rookworst de Podcast (NL). Hef Bundy besloot dat hij voor zijn laatste album geen promo wilde doen en er zelf maar gewoon over ging vertellen. Gesprekken waarin alles mag, alles kan en geen onderwerp te ver gaat!

Wat is een lijst met podcasts zonder onze broeders van CONVO Talkshow (NL). Internetsensaties Défano, Armin en Yuki brengen je de laatste nieuwtjes, interviews en inspiratie. Hiphop en R&B, fashion, sport en entertainment, bij Convo zorgen ze ervoor dat je op de hoogte bent van wat wat is!

Auxvaart (NL), heeft misschien geen wereldpodium, het concept is nagenoeg uniek. In haar talkshow nodigt Dieuwertje Heuvelings haar gasten uit om te praten over de drie nummers die zij op hun uitvaart zouden willen horen. Ook heeft ze een afspeellijst gemaakt met daarin alle uitgekozen nummers. Onder welke muziek wil jij herdacht worden?

Takki met Widie en Felix (NL), zit iets anders in elkaar. Het stel, bestaande uit Widya Soraya en Yung Felix, beantwoorden in de afleveringen de vragen van hun luisteraars. De grappige verschillen tussen hoe mannen en vrouwen denken, komt hierin veel naar voren.

In de spreekwoordelijke “doofpot” hebben Mattie& Marieke (NL), het over hun diepste geheimen. Van een nachtje in de cel tot drie maanden je haar niet wassen; het komt hier allemaal ter sprake.

Podcasts: Entertainment VS

Naar ongecensureerde gesprekken kunnen we ook luisteren bij The Breakfast Club (EN). Deze podcast is eigenlijk een radioshow, met de bekende DJ Envy, Angela Yee en natuurlijk Charlamagne Tha God! Met gasten als Lizzo, Nick Cannon en Michelle Williams, kun je altijd rekenen op een leuke show.

Een heel ander soort show is Hotboxin With Mike Tyson (EN). Een hilarisch idee voor een podcast komt tot stand als je de wereldberoemde boxer Mike Tyson mensen laat interviewen in een kamer die blauw staat. Rol er eentje en luister mee, terwijl Tyson je meeneemt in de wondere wereld van zijn brein.

Voor de volgende show maken we even een uitstapje naar YouTube. Bij The Zeze Millz Show (EN) worden de juiciest verhalen gedeeld, maar Zeze is er ook niet vies van zichzelf kwetsbaar op te stellen. Zo brak ze door met haar beroemde #HeadScarfDiaries, waarin ze vaak zonder make-up, soms nog in bed, haar video’s maakt.

Video: IG/ Heffelini

De volgende podcasts zijn misschien iets meer niche, maar daarom nog niet minder leuk! Luister met ons mee over female empowerment, politiek en het laatste nieuws in sport!

Female empowerment

Wat begon als een platform voor vrouwen in de entertainment industrie, ontwikkelde zich onder meer tot een podcast: WOMXNHOOD STORIES (NL). Elke twee weken ontvangen ze gasten uit de industrie en spreken ze over hun persoonlijke reizen in de scene en hun carrières. De oprichters en hosts Mahi en Shiwa, zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer en delen de beste tips, tricks en ervaringen van en met vrouwen uit de industrie.

Damn, Honey (NL), wordt simpelweg omschreven als de podcast over alles waar je als vrouw* van deze tijd mee moet dealen. Net als in hun gelijknamige boek, hebben Marie en Nydia het over intersectioneel feminisme en alle struggles die daarbij komen kijken.

Politiek

Het NRC heeft meerdere podcasts, maar NRC Haagse Zaken (NL), is een van onze favorieten. Hier wordt je wekelijks bijgepraat over wat zich allemaal afspeelt op en om het binnenhof door politiek redactrice Lamyae Aharouay.

Vrij vergelijkbaar met Haagse Zaken, bespreken ze in The NPR Politics Podcast (EN), hoe het eraan toe gaat in Washington. Wat deze podcast fijn maakt, is dat er niet alleen wordt gesproken over wat er gebeurt, maar ook waarom het belangrijk is.

Sport

Voor de voetballiefhebbers is er De Cor Potcast (NL), vernoemd naar oud-voetballer Cornelis – Cor Pot – Geert Aaldrik. Cor speelde bij Sparta, Excelsior en Feyenoord en is daardoor alwaar een talisman voor Rotterdams voetbal. In de Cor Potcast lopen randzaken, bijzaken en voetbal dwars door elkaar.

We sluiten af met BoksOuwePodcast (NL). Dit is een podcast-serie over boksen en zelfverdediging. Door te praten over de rijke geschiedenis van de vechtsport hoopt Bart Slim af te rekenen met het stigma en de vooroordelen over de sport.

Beeld: IG/ ConvoTalkshow

Leave a Reply