Girona FC: Het geheim achter de rijzende ster in La Liga

nov 13 2023, 16:13 SPORT
61179679 bsr agency
Girona FC is een kleine club die pas 4 seizoenen actief is op het hoogste niveau in Spanje. De club, waar Daley Blind speelt, is geweldig begonnen aan het seizoen en heeft na 13 wedstrijden slechts 2 keer punten laten liggen. Met een stadioncapaciteit van slechts 13.286 staan zij momenteel op de eerste plaats in La Liga. Maar hoe komt het dat de kleine club het zo goed doet in de competitie?

City Football Group

In 2017 nam City Football Group (CFG) een aandeel in Girona. CFG is een uitgebreid voetbalnetwerk met spelers, clubs en financiële middelen van over de hele wereld. Maar de kern zit in Europa. Denk aan clubs als Palermo in Italië, Troyes in Frankrijk en Lommel SK, die het goed doen in de Belgische Tweede klasse en natuurlijk de Engelse topclub Manchester City. Hiermee profiteert Girona ook van het scoutingssysteem, dat bijvoorbeeld in 2017 ruim dertien spelers huurde van Manchester City.
62006149 bsr agency

Het beleid van Girona

Ondanks het feit dat de club tot de CFG behoort, heeft de club zijn eigen beleid gevoerd, dankzij sportief directeur Quique Cárcel. Hij wordt bijgestaan door Pere Guardiola, de broer van Manchester City-trainer Pep. Pere heeft 16% van de aandelen in de club. Tegelijkertijd is hij ook spelersmakelaar van het Nederlandse SEG. Een dubbelrol zoals deze is in vele landen verboden, maar niet in Spanje. Via SEG heeft Guardiola meerdere spelers naar de club gehaald.

Mag Girona in Europa spelen?

Volgens de regels van de UEFA mogen twee clubs met dezelfde eigenaar geen Europees voetbal spelen, om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Omdat Girona deel uitmaakt van City Football Group, heeft de club bevestiging van UEFA gezocht voor haar eventuele deelname. Er waren zorgen dat de deelname van Manchester City, ook onder CFG, een probleem kon vormen. Volgens het Spaanse Mundo Deportivo heeft Girona hiervoor groen licht gekregen, aangezien CFG maar 47% van Girona bezit, waardoor UEFA geen bezwaar ziet tegen de deelname aan Europees clubvoetbal. Hiermee kan de club volgend seizoen misschien wel voor het eerst in haar clubhistorie Europees voetbal gaan spelen.

NAC-supporters wilden geen overname

In 2022 waren NAC Breda en CFG in onderhandeling over een volledige overname. Maar de fans staken daar een stokje voor. De overeenkomst tussen de meerderheidsaandeelhouders van de club en City Football Group was bijna rond, waarbij NAC Breda voor meer dan 7 miljoen euro verkocht zou worden. Aan deze deal waren echter enkele voorwaarden verbonden. Een belangrijke voorwaarde was de goedkeuring van NOAD, de stichting met het gouden aandeel van NAC Breda.
De NAC-supporters waren woest en wilden geen onderdeel uitmaken van het handelshuis van de City Group. "Dit kan de allerzwakste dag uit de geschiedenis worden van NAC: het einde van de volksclub NAC."
Hoewel de supporters er heel erg tegen op waren, kwamen deze onderhandelingen niet uit de lucht vallen. Tussen 2016 en 2021 vond er een samenwerking plaats waar spelers als Angeliño en Manu Garcia aan NAC Breda werden verhuurd.
54070339 bsr agency
Meer te weten komen over alles met betrekking tot muziek, lifestyle, culture & fashion? Check dan onze homepagina.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

https hypebeastcom image 2024 05 10 gunna one of wun album stream 1 1

Complex Picks: Gunna - One of Wun

Dit keer bespreken we het nieuwe album van Gunna, ‘One of Wun’.

MUZIEK mei 16, 14:57
4277 ne ecomm jw jwblacklabelthebend nl nl 1920x1080 organic v102 ss scx02 1

Johnnie Walker viert vrouwelijke game-changers in de Nederlandse hiphop met ‘’Pass the Mic’’

Met nu meer dan 50 jaar bestaan van Hip Hop is diversiteit de kracht die het genre gaande houdt. Juist de mix van achtergronden, invloeden en ervaringen is wat de hiphopscene drijft en altijd heeft ve...

MUZIEK mei 13, 13:34
website banner template 1

Complex Picks: PartyNextDoor - PARTYNEXTDOOR4

In de rubriek Complex Picks licht de redactie van Complex NL hun drie favoriete tracks van een nieuw muziekproject.

MUZIEK mei 01, 16:48
website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00