Wat verwacht de Tweede Kamer dat studenten van het leenstelsel doen met 1000 euro compensatie?

dec 20 2021, 18:28 LIFE
annette fischer qjfzues9vem unsplash
De basisbeurs komt terug en ik ben ontzettend blij voor de toekomstige studenten. Nu zullen zij niet opgeslokt raken in het leenstelsel, zoals bij ons het geval was. Dit betekent echter wel dat de studenten die wel hebben moeten lenen, zoals ik, simpelweg 'buiten de boot vallen'. Ter 'compensatie' heeft de Tweede Kamer 1000 euro per leenstelsel student aangekondigd. Een compensatie van 1000 euro voor studenten die tienduizenden euro's aan schulden hebben. Wat verwacht de Tweede Kamer precies dat we met die compensatie van 1000 euro doen?

1000 euro is geen compensatie

Waar komt die 1000 euro vandaan? Even een korte uitleg. Er wordt 1 miljard euro beschikbaar gesteld voor de compensatie van studenten die gebruik moesten maken van het leenstelsel. Studentenvakbonden hebben echter al berekend dat dit om circa 1 miljoen studenten gaat, waarmee je op een bedrag van 1000 euro per student uit zou komen. De gemiddelde studieschuld van die generatie studenten wordt geschat op 20.000 euro per persoon. Echter, zoals duidelijk beschreven in de Trouw, ligt dit er bij veel studenten ver boven en bij sommigen ook onder.
Je kan je voorstellen dat je niet veel hebt aan 1000 euro bij het aflossen van een schuld van 20.000 euro of meer. Dat is nog niet eens tien procent van het bedrag dat je verschuldigd bent aan de overheid. Wat moet je daarmee? Zoals LSVb-voorzitter Ama Boahene al aangaf, is 1000 euro voor velen niet eens genoeg om twee jaar collegegeld van te betalen. Ik kom uit Amsterdam, waar veel studenten bijna 1000 euro huur betalen. Wat voor verschil maakt dit op de lange termijn voor de leenstelselgeneratie?
En naast het verschil, wat voor boodschap stuurt de kamer met deze compensatie naar de studenten die gebruik moesten maken van het leenstelsel? Toen ik studeerde, hadden wij het zeer krap bij kas thuis. Mijn ouders konden mijn studie niet voor mij betalen. Los van dat ik moest lenen, heb ik ook altijd moeten werken naast mijn studie, simpelweg om rond te komen. Ook ik zit met een schuld van tienduizenden euro's. Met mij, vele andere jongeren, maar dat lijkt de overheid niets te interesseren.
Nu heeft de overheid natuurlijk al vaker laten zien dat ze compleet maling hebben aan de mentale gesteldheid en de toekomst van jongeren. Het huidige coronabeleid is daar het perfecte voorbeeld van. Er werd ons ook beloofd dat onze studieschuld geen invloed zou hebben op het kopen van een huis, maar nu wordt het toch meegenomen als we een hypotheek aan willen vragen. Wat moet er gebeuren voordat de Tweede Kamer eens oprecht gaat geven om de keuzes die de levens van Nederlandse jongeren zo beïnvloeden?

Get Money

Complex USA is onlangs gestart met het initiatief 'Get Money'. Get Money bestaat uit een verzameling van features, columns, online guides en social posts, waarin Complex het publiek informeert over geldgerelateerde zaken. Denk hierbij aan het opbouwen van een familiefortuin, het maken van een spaarplan, maar vooral ook: het wegwerken van je schulden. Nederland is immers niet het enige land ter wereld dat studenten forceert om geld te lenen van de overheid, zodat ze een leven lang kunnen werken om hun schuld af te betalen.

' Mijn ouders konden mijn studie niet voor mij betalen. Los van dat ik moest lenen, heb ik ook altijd moeten werken naast mijn studie, simpelweg om rond te komen. Ook ik zit met een schuld van tienduizenden euro's. Met mij, vele andere jongeren, maar dat lijkt de overheid niets te interesseren''.

Ik kan een ijzersterk spaarplan maken, alle 'Get Money' tips volgen en elke maand netjes mijn studieschuld aflossen. Dan zou ik nog steeds jaren kwijt zijn aan het betalen van deze schuld. Terwijl de mensen die mij deze schuld opleggen dit niet hebben ervaren. Terwijl zij nu inzien hoe belachelijk het leenstelsel was, dat ze de basisbeurs terugbrengen. Studenten zoals ik moeten het echter doen met 1000 euro compensatie. Bij elke politieke keuze die er gemaakt wordt, kan ik niets anders dan zuchten. Bij elke keuze denk ik: 'ik heb geen enkele andere optie dan rijk te worden, als ik een normaal leven op wil bouwen in deze maatschappij'.

Geen invloed

Terwijl deze groep mensen onder hele andere voorwaarden mochten studeren, wordt er neergekeken op de jongeren die bij lange na niet dezelfde mogelijkheden hebben. En alsof dat allemaal niet erg genoeg is, wordt er blindelings geld uitgegeven aan (naar mijn mening) nutteloze kwesties als een schilderij van Rembrandt van 150 miljoen euro. Dat wekt veel vragen bij me op.
Welke burger heeft daar iets aan? En waar is die energie voor de (oud) studenten die zich kapot moeten werken om rond te komen en die eindeloze studieschuld af te betalen? Hoe oneerlijk is het dat als ik net iets eerder of net iets later was gaan studeren, mijn schuld zoveel minder zou kunnen zijn? Dat is toch niet mijn verantwoordelijkheid? Het is mij immers wel duidelijk dat ik - als jongere- weinig tot geen invloed heb op de keuzes van de overheid. En daar verandert die 1000 euro 'compensatie' helemaal niets aan.
In februari organiseren verschillende studentenvakbonden een protest tegen de 1000 euro compensatie voor de leenstelsel studenten. Val jij ook onder de groep die wel moest lenen? Laat je stem horen. Meld je hier aan voor het protest.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

website banner template

In Gesprek Met 24kGoldn

24kGoldn, bekend van 'Valentino' en 'Mood', brak door op 18-jarige leeftijd. Zijn EP 'Growing Pains' verkent zijn leven na succes.

MUZIEK apr 25, 18:00
whoshotya banner

Who Shot Ya: Hey De B

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene.

CULTURE apr 21, 11:49
image00001

Artist to Watch: Hiltje

De Artist to Watch voor de maand April: Hiltje!

MUZIEK apr 20, 11:00
gkwytkyx0aa1eny

Complex Picks: We Still Don't Trust You - Metro Boomin & Future

Deze week bespreken we het nieuwe album van Metro Boomin & Future - We Still Don’t Trust You.

MUZIEK apr 17, 21:04