Skip to main content

YouTube overweegt om de toegang van video’s met desinformatie te beperken

18/02/2022
YouTube overweegt om de toegang van video’s met desinformatie te beperken

Onlangs gaf Neal Mohan – chief product officer van YouTube – in een blog post aan dat het social media-bedrijf de verspreiding van desinformatie tegen wil gaan. Het platform gaf te kennen dat veel YouTube-video’s op het randje zijn van desinformatie. Hierdoor kunnen ze de video’s niet verwijderen volgens de policy. Wel zegt YouTube dat ze deze video’s ondanks dat, zeker niet aanprijzen. 

Om dit tegen te gaan willen ze de linkjes naar de desbetreffende video’s uitzetten. Dit is voor hen een manier om aan te geven dat ze niet achter deze content staan. De maatregel resulteert er ook toe dat deze video’s minder vaak bekeken worden. Verder wil YouTube de share-optie verwijderen zodat video’s die in het grijze gebied zitten, niet meer verspreid kunnen worden onder de kijkers.

Neal Mohan vertelde ook dat hun systemen constant getraind moeten worden om valse narratieven te detecteren binnen de site. Als er nieuwe desinformatie wordt verspreid waarvan het aantal video’s nog laag is, dan moeten de systemen harder werken om die informatie te herkennen. Er is dus veel werk aan de winkel voor YouTube.

Leave a Reply