Skip to main content

Zwart is de mooiste kleur 

28/02/2022
Beeld: Constance Captures/Complex Original

Het is Black History Month, wat het de perfecte maand maakt om te reflecteren op de kracht van de kleur Zwart, de kracht in onze kunst en de kracht van onze community. Zwart is volgens mij namelijk de mooiste kleur. 

In de woorden van Ray Fuego: Heel de aarde in je ziel, t’ is de vader, luister naar me: voordat we in het licht kwamen, was het zwart. Respect de vrouwen, je broeders ook je zusters en je moeder, laat de devil je niet foolen, haar kroeser? Dan ben je zwart.

Onszelf kennen 

Levende legende Cedric The Entertainer geeft in de door Ice Cube geschreven film Barbershop, het dialoog: ‘’Black people need to stop lying to themselves.’’ Zoals bij elke goede grap is de buitenkant mooi verpakt in een gouden omlijning van humor, maar als we die openmaken, komen we tot een harde waarheid: wie zijn wij en wie zijn wij in relatie tot elkaar? Beter gezegd, wie zijn wij voor elkaar? En zijn we er wel voor elkaar? Je kan iedereen boren, behalve jezelf. Want die libie gaat het 100 met je houden, altijd. 

Maar hoe komen we tot een antwoord op die vragen? Een van de manieren is door te lezen van onze eigen auteurs. Ik was laatst in gesprek met ondernemers uit Amsterdam Zuid-oost over het belang van lezen en hierin vooral onszelf zien. Dat we onszelf soms moeten zien door de ogen van iemand anders om onszelf echt te herkennen en vooral: onszelf kennen. 

Daarom wil ik ook een mayor S/O doen naar de Smibliotheek, de boekenkast van SMIB in de OBA. Het collectief heeft een collectie boeken van Zwarte auteurs opgesteld, in een boekenkast in Amsterdam Zuidoost, read that again. Super puur. 

Een andere manier om onszelf beter te leren kennen, is door stil te staan bij de kunst van Zwarte muzikanten. Hierbij wil ik een shoutout doen naar de legendarische rapgroep Zwart Licht: toen ik de Blazin live versie zag kon ik niet geloven dat blakamangs zo ham konde gaan.  En niet alleen de rappers en producer, de zangeressen, de drummers de toetsenist, gitarist. Het had als pas beginnend muzikant hetzelfde effect op mij als wat Ajax in 95 op een zwarte jongen uit de Bijlmer had. Het kan, het is mogelijk.

Community 

En als we dan toch bezig zijn, laten we onszelf niet alleen beter leren kennen, maar laten we elkaar ook verbeteren. Hierbij kunnen we ons laten inspireren door Zwarte grootheden als Kendrick Lamar. 

Hell-raising, wheel-chasing, new worldly possessions Flesh-making, spirit-breaking, which one would you lessen? Happiness or flashiness? How do you serve the question? – Rapt Kendrick Lamar op zijn Pulitzer prijs winnend album: DAMN

Zeg je neefjes dat het niet alleen gaat om materialisme, geld komt en gaat. Zeg je ma dat elke dag rijst eten écht niet die model is. Coach je matties dat iets voor jou kan zijn, maar niets of niemand is van jou. Al helemaal geen vrouwen. We leren allemaal elke dag, ongeacht leeftijd of punt in je leven. In mijn cultuur, de Surinaamse, wordt dit gezien als brutaal, je loopt uit de pas, of je doet dwars. G, Als mijn dwarsheid ervoor zorgt dat een hoop mensen na mij recht kunnen lopen, so mote it be. 

Zwart is de mooiste kleur. Het typeert rust, ruimte en eigenlijk alles wat bestaat in ons hoofd als we onze ogen sluiten. 

Peace & Love, Lassie 

Roger Buyne is Rapper, schrijver en performer. Hij schrijft en draagt voor op gevoel. soms op het randje, vanuit het hart, maar vooral vanuit Amsterdam. De Bijlmer om precies te zijn. Daar ligt de kern van Roger. Zijn thema’s zijn: zelfreflectie, ego, en ergens voor willen staan. Maar ook stadse thema’s als nachtbussen en glaasjes wijn aan de grachten, komen voorbij in zijn werk. Het schrijven fascineerde Roger altijd al, die GTST-achtige verhalen schreef over zijn klas in groep 6. Door in de tweede klas aangestuurd te worden om te freestylen tijdens een tussenuur, begon de liefde voor letters. Pieken en dalen, kwetsbaar, soms zelfs schamend, tot arrogant, dominant. Hij maakt het allemaal mee.

Leave a Reply