Skip to main content

Interview: Boer Ayoub over de Ramadan

22/04/2022januari 3rd, 2023

We zijn al over de helft van de Ramadan. Na eerdere gesprekken met Marouane Meftah, Ouassima Tajmout en Ilias Bulaid, spreken we ditmaal met Boer Ayoub. Hij vertelt ons over het belang van gezond eten, zijn gedachte achter de Ramadan en het reflecteren op zijn snelle leven.

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

Geestelijke reiniging, lichamelijke reiniging en mentale reiniging. Ik wil eten zoals Profeet Mohammed (vzmh) dat deed met dadels en water. Tegenwoordig proppen we ons helemaal vol terwijl dat niet de bedoeling is. Dat doen we allemaal wel eens, ikzelf ook. Daarom wil ik dat deze Ramadan anders doen en dat lukt aardig. Mijn lijf is schoner, mijn conditie is beter, en daarbij train ik veel. Ook ga ik elke dag naar de moskee. Dat doet in mentaal opzicht veel voor me. Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar en daar heb ik de afgelopen tijd ook een boek over geschreven dat binnenkort uitkomt. Dat was een moeilijk proces op mentaal vlak en ten gevolge daarvan, moest ik even een stap terug doen. De Ramadan heeft ervoor gezorgd dat ik meer reflecteer op mijn leven en mij bewuster wordt van mijn levenspad. Ik kom weer dichterbij God en dichterbij mezelf.

Zijn er dingen die je lastig vindt tijdens de Ramandan?

Nee, ik heb nergens moeite mee tijdens de Ramadan. Alhamdoulilah.

Met wat verbreek jij graag het vasten na de dadel?

Na de dadel verbreek ik het vasten met water en soep, maar niet met een dikke soep. Ik heb mijn soep het liefst licht, met veel groente erin. Zo kan je ook gespreid eten van zonsondergang tot zonsopgang. Harira soep is mij echt te dik qua textuur. Het is wel lekker, maar alles wat ongezond is, is lekker. Ik zie gezond eten als iets cruciaals. Uiteindelijk moet ik zuinig zijn op mijn lichaam en mijn gezondheid.

De pandemie is nu afgelopen. In hoeverre verschilt deze Ramadan in vergelijking tot de vorige twee?

Er is bijna niks veranderd voor mij, behalve dat ik nu weer vaak naar de moskee ga. Mijn ouders wonen al jaren in Marokko en ik woon samen met mijn broertje. Soms eet ik met hem, maar meestal eet ik alleen. Af en toe neem ik ook een groepje mensen mee om bij mij te eten maar dat is het dan ook. Het is niet zo dat ik nu ineens uiteten ga tijdens de Ramadan of iets dergelijks.

Heb je nog een laatste boodschap voor de mensen die vasten?

Houd je vast aan je geloof en heb geduld in het leven. Als je iets niet weet op Islamitisch vlak, stel gerust vragen. Mensen zijn bang om vragen te stellen uit schaamte maar dat is nergens voor nodig. Uiteindelijk gaat het erom dat we ons ontwikkelen en daarvoor moeten we nieuwsgierig zijn. Mijn laatste boodschap is: let op je voeding tijdens de Ramadan. Het is belangrijk dat we gezond voedsel eten. Ik hoor mensen zeggen dat vaccineren slecht is voor je lichaam terwijl ze zelf alleen maar troep in hun lichaam stoppen.