Interview: Ilias Bulaid over de Ramadan

apr 19 2022, 16:51 CULTURE
img 7460
Voor het vijfde Ramadan interview van deze serie spreken wij met MMA-vechter Ilias Bulaid. Hij vocht op jonge leeftijd al tientallen kickboks-partijen op het hoogste niveau. Vervolgens maakte hij de stap naar Bellator: één van de grootste MMA-competities ter wereld. Zijn eerste twee MMA-partijen sloot hij winnend af. Ilias vertelt over zijn Ramadan ervaringen en wat het is om te vasten als topsporter.

Waar heb je het meest naar uitgekeken in deze heilige maand?

'Ik heb het meest uitgekeken naar de reset die de Ramadan met zich meebrengt. We zijn zo bezig met de sleur van het leven en dat beschouwen we tegenwoordig als normaal. Dit is een maand van bezinning waarin ik tot mezelf kom. Ik zet alles eigenlijk op de tweede plek en mijn geloof op plek één. Ik focus mij op het geloof, ik lees veel en natuurlijk schenk ik ook aandacht aan mijn familie.'

Je bent natuurlijk ook topsporter. In hoeverre is jouw manier van leven veranderd door de Ramadan?

Mijn hele schema is flink omgegooid. Normaal train ik elke ochtend en avond. Nu train ik één keer per dag in de avond voor de Iftar. Qua eten zorg ik ervoor dat ik clean blijf eten, maar dat deed ik ervoor ook al. In dat opzicht is er niet veel veranderd. Door de dag heen doe ik zo min mogelijk. Ik probeer mijn rust te vinden, te lezen en doe de dingen waar ik voorheen geen tijd voor had zoals klussen in mijn huis.

Zijn er dingen die je lastig vindt tijdens de Ramadan?

Ik vind het moeilijk om de structuur in mijn dagen te bewaren. Vooral als topsporter is het een constante zoektocht. In mijn positie als topsporter is het belangrijk om een vaste structuur te hebben qua slapen, eten, trainen en rusten. Voor mezelf had ik daar een juiste routine in gevonden en nu moet ik tijdens de Ramadan mijn schema weer aanpassen. Ik heb mij voorgenomen dat ik tijdens deze Ramadan het Fajr gebed (zonsopgang) op tijd zou bidden. Soms lukte dat, maar viel ik toch telkens terug. Ook met het opstaan voor zonsopgang voor het eten om vervolgens weer te gaan slapen, is iets wat mij uit mijn structuur haalt. Mijn geloof is het allerbelangrijkst en daarin probeer ik mijn weg te vinden naar de juiste structuur. Ook omdat ik op het gebied van sport het uiterste eruit wil halen, dus het vinden van het juiste leefritme is funest.

Met wat verbreek jij graag het vasten na de dadel?

Na de dadel verbreek ik het vasten met melk. Vaak eet ik ook linzensoep omdat ik Harira soep te dik vind. Verder eet ik kipfilet of kip spiesen van de grill gecombineerd met rijst. Ik probeer slecht voedsel te vermijden. Natuurlijk neem ik soms iets zoets als ik er echt zin in heb, maar over het algemeen eet ik zo gezond mogelijk.

De pandemie is nu afgelopen. In hoeverre verschilt deze Ramadan van de vorige twee?

Het verschil is erg groot. Ik merk op straat dat iedereen weer naar de moskee gaat. Dan besef ik ineens hoe mooi het is dat er zoveel moslims zijn. De saamhorigheid is enorm. Nu kunnen families ook weer bij elkaar komen en kunnen we weer samen eten. Het Ramadan gevoel is daardoor ook vele malen groter.

Heb je nog een laatste boodschap voor de mensen die vasten?

Probeer deze maand goed benutten en blijf dichtbij je Schepper. De deur van de hel is gesloten en de deur van de hemel is wagenwijd open. Gebruik deze maand om kennis op te doen en geniet ervan.
Lees de interviews over de Ramadan met Abderrahmane Trabsini, Ouassima Tajmout, Marouane Meftah en DJEZJA.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55
b77afc57 bba4 48c2 8495 1ab16c468ab2 2

Opkomende artiesten opgelet! Doe mee aan G-Shock: The Next Viral Sound

Creëer jij de volgende (TikTok) hit? Doe mee met de nieuwe contest van G-SHOCK: The Next Viral Sound.

Highlight Homepage mei 22, 14:21