App biedt online hulplijn voor jongeren met mentale klachten

okt 02 2021, 12:36 LIFE
tim mossholder bo3shp58c3g unsplash 1
Sinds de corona crisis komen er steeds meer signalen naar voren over de mentale klachten die jongeren ervaren, als gevolg van de ingrijpende veranderingen in de maatschappij. Gezien de lange wachtrijen van de GGZ, is het niet altijd makkelijk voor jongeren om hier hulp voor te zoeken. Daarom is Amsterdamse wethouder Jeudzorg Simone Kukenheim met het initiatief gekomen om een app te ontwikkelen, die als online hulplijn voor Amsterdamse jongeren dient. De app wordt steeds vaker gebruikt door jongeren in Amsterdam en omgeving.
Drie hulporganisaties (MindMasters, Jouw GGD en @Ease) hebben hun krachten gebundeld om jongeren laagdrempelige hulp te bieden bij mentale klachten. Dit wordt gedaan via chat en Whatsapp gesprekken waarbij jongeren hun klachten kunnen delen. Dit gebeurt volledig anoniem, waardoor jongeren makkelijker informatie delen over hoe ze zich voelen. Eén op de vijf gesprekken gaat over de coronacrisis en in tien procent van de gesprekken gaat het over zelfmoordgedachten. Zo legt een jongere uit dat ze het moeilijk vindt het 'normale leven' weer op te pakken, na alle stress die zij ervaren heeft door de corona crisis.
De app heet UpTalk en biedt naast online hulp ook de mogelijkheid om binnen te lopen voor een persoonlijk gesprek. Alle hulp die de professionele coaches aanbieden, is gratis. De coaches geven tips en advies en kijken waar nodig, met jongeren naar de mogelijkheden om nieuwe of ergere problemen te voorkomen. UpTalk richt zich op jongeren tot ongeveer 28 jaar.
Ben jij een van de jongeren die mentale klachten ervaart of voel je je gestresst? Bezoek hier de website van UpTalk. Op zoek naar iets anders? Bekijk hier onze lijst van mental health platformen zonder wachtlijst.

Gerelateerde artikelen

Laatste artikelen in Muziek

atwbanner alessio

Artist To Watch: Alessio

Alessio de Martino wist al op jonge leeftijd hoe je via social media je eigen succes kan creëren en bouwde sinds 2019 zijn online following op. In 2022 begon hij met het uitbrengen van zijn eigen muzi...

MUZIEK jun 24, 11:49
whoshotya website banner redmoons

Who Shot Ya: Red Moons

In onze rubriek ‘Who Shot Ya’ gaan we maandelijks in gesprek met een videograaf uit de Nederlandse muziekscene om dieper in te gaan op hun carrière.

CULTURE mei 31, 11:36
vodafone web banner jiri11

Complex Connects met Jiri11

Vallen en opstaan! Jiri11 weet als geen ander hoe het is om terug te komen na een zwaardere periode. In de derde Complex Connects sessie rapt hij over terug on top komen na een periode van blauwe brie...

Highlight Homepage mei 23, 16:00
schermafbeelding 2024 05 18 om 103626

Artist To Watch: Kaya Imani

Kaya Imani is onze nieuwe Artist To Watch! We spraken haar over haar muzikale reis, het overlijden van haar vader en haar muzikale prestaties.

MUZIEK mei 22, 17:55