Skip to main content

Ryan Garcia v.s. Gervonta Davis: hype rondom het gevecht, hun imago’s, alles of niets weddenschap en meer

21/04/2023

De boksfans wereldwijd hebben weer iets om naar uit te kijken. Aanstaande zondagnacht vindt het gevecht plaats tussen Ryan Garcia en Gervonta Davis. Het evenement wordt gehouden in de T-Mobile Arena in Paradise (onder de rook van Las Vegas). Dit gevecht zal te zien zijn via de streaming service DAZN. Beide vechters hebben verschillende wegen bewandeld om de top te bereiken. Waar Ryan Garcia door de massa altijd al gezien werd als het nieuwe gezicht van de sport en een grote following had, ligt dat bij Gervonta Davis net wat anders. Zo is hij meermaals in aanraking gekomen met de Amerikaanse rechterlijke macht. Los van het feit dat dit een titanenstrijd zal worden tussen twee ongeslagen topboksers, hangt er rond dit gevecht ook een ‘good guy v.s. bad guy’ sfeer.

Beginjaren

Ryan Garcia

Ryan Garcia werd in 1998 geboren en groeide op in de Amerikaanse staat Californië. Hij heeft Mexicaanse roots. Zijn vader Henry Garcia, die zelf een amateur-bokser was, begon Garcia te trainen toen hij slechts zeven jaar oud was. Garcia was als kind erg verlegen en daarom had hij moeite om met anderen om te gaan. Zijn vader liet hem boksen om zijn zelfvertrouwen te vergroten en zodat hij mentaal weerbaarder werd.

Ryan begon op achtjarige leeftijd met sparren. Hij begon snel indruk te maken op coaches en toeschouwers met zijn snelheid en techniek. Als tiener werd hij een succesvolle amateurbokser en hij won veel nationale titels. In 2016, op slechts 17-jarige leeftijd, maakte Garcia de stap naar het professionele boksen en begon hij zijn weg te banen naar de top. Hij heeft sindsdien veel successen behaald en wordt beschouwd als een van de meest veelbelovende boksers van zijn generatie.

Gervonta Davis

Gervonta Davis werd in 1994 geboren en groeide op in de beruchte stad Baltimore. Zijn beide ouders waren drugsverslaafd en om die reden heeft hij in zijn jeugd een tijd lang in een internaat gewoond. Zijn oma heeft er alles aan gedaan om hem op te mogen voeden. Uiteindelijk mocht de jonge Gervonta, na drie jaar in een internaat, bij zijn oma wonen. Tijdens zijn jeugd vocht hij vaak op straat. Zijn oom besloot hem mee te nemen naar een boksschool omdat hij hem als kind vaak zag vechten op straat. In de gym kwam zijn passie voor het boksen tot bloei.

Hij begon met het deelnemen aan bokswedstrijden en won talloze amateur-kampioenschappen voordat hij op 18-jarige leeftijd professioneel ging boksen. Ondanks de uitdagingen die Gervonta in zijn jeugd meemaakte, heeft hij gestreden en zijn talenten tot bloei gebracht in de boksring. Naar eigen zeggen heeft zijn jeugd hem geholpen om de kracht en de vastberadenheid te vinden die hij nodig had om te slagen in de sport.

Social media

Garcia socials

Als je een kijkje neemt op Garcia’s Instagram, zie je iemand die veel engagement heeft op social media. Hij profileert zich met filmpjes waarin hij op speelse wijze zijn sport beoefent. Zo zie je in een van zijn reels dat hij body shots uitdeelt aan influencer Adin Ross die een soort body shot harnas draagt. Ook laat hij trots zien dat hij prijkt op de cover van een bekend Amerikaans blad. De reacties onder zijn foto’s verraden dat hij geliefd is bij de dames.

Kritiek Mayweather op Garcia

Dat Ryan Garcia een grote achterban heeft op social media, wil niet zeggen dat iedereen zijn online activiteiten kan waarderen. Floyd Mayweather heeft gezegd dat Ryan Garcia zijn volgers heeft gekregen door op te trekken met influencers. Daarnaast stelt Mayweather dat Gervonta Davis zijn volgers heeft vergaard door zijn tegenstanders knock out te slaan in de ring. ‘Ben je een YouTuber of ben je een vechter?’ vroeg Mayweather zich publiekelijk af. Nou is het zo dat Mayweather destijds een persoonlijk belang had bij Gervonta Davis. Davis was destijds namelijk aangesloten bij Mayweather Promotions. Toch is Mayweather zeker niet de enige die dit vindt. Volgens velen is Ryan Garcia teveel bezig met het publieke oog en is Gervonta Davis meer gefocust op de sport.

Davis’ socials

De socials van Gervonta Davis staan in schril contrast met die van Ryan Garcia. Leuke reels samen met influencers zijn ver te zoeken op de Instagram pagina van Davis. Het enige wat hij ons laat zien zijn beelden van zijn training of boksfoto’s. Her en der zie je een foto van Davis in een privé jet of een selfie in een bolide met een sterrenplafond, maar nergens zul je content met een humoristische- of feel good ondertoon vinden. Hoogstwaarschijnlijk is dit ook de reden waarom Ryan Garcia twee keer zoveel volgers heeft. Iemand die geen boksfan is, zal Gervonta Davis minder snel kennen.

Imago

Davis komt over als een gedreven persoon. In een Complex interview met Speedy Morman vertelt hij dat hij de liefde die hij thuis niet kreeg, wel kreeg in de gym. Ook komt hij erg zelfverzekerd en bewust over in zijn interviews. Zo zegt hij dat hij nooit had verwacht dat hij dit niveau zou bereiken. Zeker omdat hij beseft waar hij vandaan komt. Hij gaat in het interview ook in op Ryan Garcia. Speedy Morman vraagt aan Davis of het klopt dat Garcia aan hem verzocht om vrienden te worden na het gevecht. Davis bevestigde dit en zei over Garcia dat, dat laat zien dat zijn persoonlijkheid soft is. Ook gaf hij aan dat hij merkte dat Garcia zich zelfverzekerder voelde in Los Angeles (hij komt uit Californië) dan in New York. Toch onderschat Davis de bokskwaliteiten van Garcia zeker niet. Volgens hem is het een 50/50 gevecht en gaat degene met de meeste wilskracht het gevecht winnen.

Ook Garcia komt over als een nuchter persoon als het aankomt op het boksen. Onlangs was hij te gast bij Hotboxin’, de podcast van bokslegende Mike Tyson. Hij vertelde over zijn focus en zijn nuchterheid. Na zijn winst op Luke Campell nam hij een pauze van anderhalf jaar. Naar eigen zeggen heeft hij zich in de tussentijd gefocust op zijn mentale gesteldheid. Hij heeft in het verleden last gehad van depressies en suïcidale gedachten. Hier spreekt hij openlijk over tijdens zijn interviews om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook hij geeft aan dat hij het gevecht met Davis heel serieus neemt. Hij heeft hard getraind en voor beide boksers is dit het grootste gevecht van hun leven tot nu toe.

Good guy v.s. bad guy

Iedereen houdt van een strijd tussen twee tegenpolen. We zagen het in Nederland al in de aanloop van beide gevechten tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. Het publiek kiest steevast de kant van de vechter die hen qua persoonlijkheid het meest aanspreekt. Iets ertussenin lijkt bijna onmogelijk. Dat gegeven maakt dat deze gevechten een polariserend effect hebben, met als gevolg de grote hype eromheen.

Ryan Garcia wordt door velen gezien als een voorbeeldfunctie. De bedrijven staan in de rij om met hem samen te werken. Schijnbaar is Garcia het perfecte uithangbord voor verschillende merken zoals Gymshark en Gatorade. Hij heeft alle ingrediënten die nodig zijn om gezien te worden als ‘the boy next door‘.

Gervonta Davis is iemand die een zware geschiedenis heeft. Hij heeft de top bereikt ondanks zijn heftige jeugd. Hij is hét bewijs dat je elke moeilijke situatie kunt ombuigen in iets positiefs. Wat dat betreft is hij een inspiratie voor veel mensen die een soortgelijke jeugd hebben (gehad).

Juridisch verleden Davis

Toch kleeft er een donker randje aan Davis. Hij is betrokken geweest bij verschillende juridische kwesties in de afgelopen jaren. Hij werd beschuldigd van mishandeling op een politieagent nadat hij hem naar verluidt had geduwd in een winkelcentrum. In 2020 werd hij opnieuw beschuldigd van mishandeling: in een video was de zien dat hij de moeder van zijn kind tijdens een basketbalwedstrijd vastgreep. Ook werd hij beschuldigd van het veroorzaken van een auto-ongeluk. Volgens de aanklager ontvluchtte hij de van de plaats van het ongeval waarbij vier mensen, waaronder een zwangere vrouw, gewond raakten. Davis heeft bekend dat hij vier verkeersovertredingen beging en op dit moment wacht hij op de uitspraak van de rechter.

Weddenschap bij Kai Cenat

Beide vechters waren onlangs te gast in een livestream van internet-persoonlijkheid Kai Cenat. Daar gingen Davis en Garcia een weddenschap aan. Beide vechters zijn overeengekomen dat zij hun hele fight fee op het spel zetten. De winnaar krijgt het geld van beide vechters, en de verliezer staat aan het eind van de rit met lege handen. Los van hun eer, hun ongeslagen status en hun marktwaarde, staan er ook vele miljoenen dollars op het spel voor beide vechters. Dat maakt dit gevecht een schouwspel en een voedingsbron voor hype waar mensen wereldwijd naar uit zullen kijken.

Het gevecht is op 22 april (zondagnacht in Nederland) te zien via de streaming service DAZN.