Skip to main content

Telt de gezondheid van voetballers niet mee in de coronacrisis?

22/12/2021

Nu de paniek wereldwijd weer toeslaat om de oplopende corona-cijfers, laten ook topatleten van zich horen. Zo ook Henderson van FC Liverpool, die zijn zorgen geuit heeft over de huidige situatie. “Natuurlijk willen we voetballen, maar ik maak me zorgen over de gezondheid van de spelers”, liet de aanvoerder van Liverpool weten.

Geen opties

Corona heeft de hele wereld al bijna twee jaar in een houdgreep. Van totale paniek om een onbekend virus, naar gecontroleerde paniek bij elke variant van het virus. Algehele gezondheid en het immuunsysteem zijn bepalende factoren geworden in de strijd tegen het virus, maar toch hoor je er te weinig over. Een lichaam in topconditie is geen garantie om gezond te blijven. Het naleven van maatregelen om verspreiding te voorkomen is dan ook noodzakelijk.

Maar wat als de regels mensen tot een uiterste duwen? Wat nou als je niet de optie hebt om het anders te doen en maar akkoord moet gaan met de omstandigheden? Wat nou als je niet zelf verantwoordelijk bent voor het handhaven van de regels? Hoewel de gemiddelde burger zich niet kan herkennen in het salaris van een voetballer, kunnen de omstandigheden van Henderson je wel bekend in de oren klinken. Een baan waarbij je niet thuis kan werken, een baan waarbij je überhaupt niet op kantoor zit.

13 spelers? Perfect!

Winterstop kennen ze niet in Engeland, zelfs niet tijdens een pandemie. De clubs in de Premier League hebben namelijk besloten door te blijven spelen als er per team minimaal dertien spelers en een doelman beschikbaar zijn. Dit, ondanks het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus. Deze maand zijn er al tien wedstrijden in de Premier League uitgesteld vanwege uitbraken binnen selecties. Van de tien wedstrijden van het afgelopen weekend in de Premier League werden er slechts vier gespeeld. Daarbij opgeteld moeten de wedstrijden ingehaald worden in één van de drukste periodes in het jaar voor voetbalclubs in Engeland. Als je dit leest, snap je dat Henderson zich in de maling voelt genomen. Het is geen oorlog en los van de bijkomende kosten, heeft de Engelse FA niet echt een reden om de competitie door te laten gaan.

Hartproblemen

In de afgelopen weken en maanden zijn er 21(!!) gevallen geweest waarbij voetballers hartproblemen hadden op of rond het veld. Zo moest Aguero noodgedwongen stoppen met voetballen en Eriksen mocht niet verder spelen in de Serie A na hartproblemen. Veel complotdenkers linken dit aan de vaccinaties voor Covid-19 die de atleten hebben gehad, maar daar is nog geen uitsluitsel over. Het is bijvoorbeeld al jaren bekend dat het lichamelijk onderzoek gericht op het hart bij atleten beter uitgevoerd kan worden. Informatieverstrekking verdient in dit soort situaties ook geen schoonheidsprijs. Zo wist de familie van Abdelhak Nouri bijvoorbeeld niets van een hartafwijking, maar was dit wel al bekend bij de KNVB.

Hoe lukt het wel?

Geen flauw idee. Als het om sport gaat, is het overal ter wereld vallen en opstaan. Alleen de NBA heeft een succesverhaal als het gaat om corona gevallen. De gehele NBA ging in lockdown om de competitie af te maken. The ‘NBA bubble’ om precies te zijn, werd gehouden in een Disney-park en was volledig afgesloten voor de buitenwereld. De meeste spelers, staf en andere aanwezigen hadden niks voordat het kamp begon, slechts enkelen waren besmet. Die gingen gelijk in quarantaine. Bijna alle, ongeveer 92%, werden dagelijks getest, inclusief verkopers die thuis woonden, maar in de bubbel testten.

Het goede nieuws: Er werd geen enkele keer Covid-19 overgedragen. Er waren überhaupt geen enkele secundaire infecties na contact. Kosten voor de NBA: 180 miljoen dollar. Het is een gigantisch bedrag, maar wat was het verlies als de competitie niet doorging? 1,5 miljard dollar. Alles in het leven kost geld, de keuzes die je (of in dit geval de overheid) maakt bepalen uiteindelijk hoeveel het je gaat kosten.

Leave a Reply