Skip to main content

Engelse voetbalclub Portsmouth laat jeugdspelers vertrekken na racistische teksten in groepsapp

29/07/2021augustus 3rd, 2021
Portsmouth
Beeld: Wikimedia/Glenn Merrett

Engelse voetbalclub Portsmouth heeft drie spelers uit hun academie ontslagen na disciplinaire procedures, in verband met discriminerende berichten. De uitlating werden gedaan na de verloren penaltyreeks van Engeland tegen Italië.  De printscreens zorgde voor zoveel ophef dat er intern onderzoek volgde vanuit League One Club. In het groepsgesprek deden de jeugdspelers racistische uitingen over Marcus Rashford, Jadon Sancho and Bukayo Saka.

Racisme en discriminatie in de voetbalwereld is al jaren een terugkerend onderwerp. Het is praktisch verankerd in voetbalcultuur, maar het tegengeluid wordt met de jaren groter. Het tegengeluid krijgt vorm door Oranje-spelers Wijnaldum en Frenkie de Jong, die een statement maken tijdens een wedstrijd. Maar ook door een club die strengere sancties oplegt. Langzaam maar zeker, wordt steeds duidelijker dat er geen ruimte is voor discriminatie in voetbal. Het is dan ook mooi om te zien dat een club zoals Portsmouth, spelers laat vertrekken na uitingen van racisme.

‘’Portsmouth Football Club zet zich volledig in voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie. We maken deel uit van een diverse gemeenschap en zijn toegewijd aan het bevorderen van een omgeving van gelijkheid en inclusie te allen tijden – zowel binnen de voetbalclub als in onze bredere samenleving.”

clubverklaring van Portsmouth

Leave a Reply